Informatii articole

ARTICOLE

 

Ministerul Economiei: 100.000 de case fara electricitate, sa ajute si operatorii Electrica!

Ministerul Economiei: 100.000 de case fara electricitate, sa ajute si operatorii Electrica!Categorie: Articole > Mediu, energie
publicat: 04.05.2010

Aproape 100.000 de gospodarii din 2.284 de localitati, in special sate si catune, nu au curent electric, iar electrificarea acestora necesita investitii de aproximativ 910 milioane de lei, Ministerul Economiei propunand ca fondurile sa fie sustinute de operatorii de distributie privati si de cei apartinand Electrica SA.

 

Potrivit ultimului studiu realizat pe aceasta tema, la data de 30 iunie 2009, situatia localitatilor ramase de electrificat la nivelul intregii tari se prezenta astfel: 97805 gospodarii neelectrificate amplasate in 2284 localitati. Astfel, in cadrul operatorilor de distributie apartinand SC Electrica SA se regasesc 62.308 gospodarii neelectrificate amplasate in 1.223 localitati, iar in cadrul operatorilor de distributie cu capital majoritar privat se afla 35.497 gospodarii neelectrificate din 1.061 de localitati.

 

Potrivit studiului mentionat, investitia totala necesara la nivelul intregii tari pentru electrificarea tuturor gospodariilor este de aproximativ 910 milioane de lei, astfel incat costul specific mediu pe gospodarie este de 10.000 de lei. Astfel, investitia totala necesara electrificarii gospodariilor amplasate in zonele deservite de operatorii de distributie apartinand SC Electrica SA este de 580 milioane de lei, iar cea necesara electrificarii gospodariilor din zonele deservite de operatorii de distributie cu capital majoritar privat este de 324 milioane de lei.

 

"Se remarca existenta unui numar insemnat de gospodarii in Romania care nu beneficiaza de electricitate, conditie minimala a civilizatiei in statele membre ale Uniunii Europene ce permite locuitorilor vizati sa dispuna de conditii de existenta si confort satisfacatoare. Mentinerea acestei situatii este inacceptabila din perspectiva imperativului superior de ordine publica evocat si impune adoptarea cu caracter de urgenta de masuri legislative menite sa asigure cadrul optim de reglementare pentru operatiuni de extindere a retelelor de distributie in zonele izolate, care nu se pot conforma exigentei eficientei economice, ce ar impiedica sine die derularea unor astfel de investitii", sustine Ministerul Economiei, care a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru rezolvarea acestei situatii.

 

Ministerul arata ca pentru finalizarea lucrarilor de electrificare a localitatilor complet neelectrificate, precum si pentru extinderea retelelor de electrificare in localitatile cu dezvoltare periferica puternica sunt necesare unele masuri menite sa permita operatorilor de distributie punerea in aplicare a dispozitiilor cuprinse in angajamentului Guvernului de a conecta toate localitatile la retelele de distributie electrica degajata ca directie de actiune in Programul de Guvernare 2009 - 2012, precum si prin Memorandumul incheiat intre ministrul administratiei si internelor si ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, aprobat in sedinta Guvernului din data de 9 martie 2010, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

 

Ministerul Economiei propune ca, avand in vedere situatia reala existenta in teren, efortul financiar din partea operatorilor de distributie sa fie sustinut in proportie de 36% de operatorii de distributie cu capital majoritar privat si de 64% de operatorii de distributie apartinand SC Electrica SA.

 

Astfel, pentru implementarea directiei de actiune din Programul de Guvernare 2009-2012, operatorii de distributie vor utiliza fondurile prevazute la art. 12 din Legea 13/2007, a energiei electrice, iar in cazul operatorilor de distributie - filialele de distributie apartinand SC Electrica SA si fondurile obtinute de catre aceasta companie din privatizarea filialelor acesteia, precum si din dividendele cuvenite societatii.

 

Potrivit articolului 12 din Legea 13/2007, "electrificarea localitatilor se realizeaza cu fonduri din bugetele locale, din bugetul de stat sau din alte fonduri legal constituite", iar "autoritatile administratiei publice locale si ministerele implicate raspund de implementarea proiectelor si a programelor de electrificare si extindere a acestora".

 

Echipa Promoafaceri.comPublicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Hidrogelul minune: polietilenglicolul absoarbe apă chiar și la temperaturi ridicate, aducând speranță
book Strategii eficiente în amplasarea stațiilor de încărcare EV pentru rețele electrice durabile
book Franța reia dezbaterea privind reînnoirea nucleară, în contextul tensiunilor din Ucraina și al nevoii de independență energetică
book Bune practici pentru reciclare electrice – electronice in mod responsabil
book Alege un grup pompare de la Master Engineering pentru a putea pune in practica toate proiectele pentru asigurarea apei potabile
book Protejarea mediului inconjurator prin reciclare lemn
book Secol Impex recomanda folie polietilena de diferite tipuri
book KSK Clean - echipamente de curatenie
book Cea mai frumoasa fotografie din cosmos
book Delta Dunarii, prezentata prin aplicatii multimedia la Expozitia Internationala din Coreea
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online