Informatii articole

ARTICOLE

 

Neaplicarea legii energiei regenerabile ingroapa proiectul de 4 mld. euro de la Cernavoda

Neaplicarea legii energiei regenerabile ingroapa proiectul de 4 mld. euro de la CernavodaCategorie: Articole > Mediu, energie
publicat: 21.01.2011

Proiectul de 4 miliarde de euro privind construirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda este in pericol de a ramane fara sustinere financiara din cauza problemelor legislative din domeniul energiilor regenerabile.

 

Trei grupuri energetice - GDF Suez, Iberdrola si RWE - au anuntat deja ca se retrag din proiect. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei RWE, retragerea este motivata de incertitudinile economice privind piata energiei.

 

"GDF Suez, RWE si Iberdrola au decis sa nu continue participarea la proiectul nuclear Cernavoda. Incertitudinile economice si referitoare la piata care inconjoara acest proiect, avand legatura mai ales cu actuala criza financiara, nu sunt compatibile cu cerintele de capital ale unui nou proiect de energie nucleara", se arata in comunicat.

 

Companiile precizeaza insa ca nu contesta calitatea tehnica a proiectului, recunoscuta recent de Comisia Europeana. In urma retragerii celor trei mari companii, Romania si partenerii ramasi, Enel si subsidiara locala a ArcelorMittal, vor suporta o povara financiara mai mare.

 

Insa nici ramanerea in proiect a Enel si ArcelorMittal Romania nu mai este sigura, context in care singura sansa de derulare a investitiei ar fi crearea unui nou consortiu, in alte conditii. Situatia ar putea fi clarificata in 24 ianuarie, cand va avea loc urmatoarea intalnire a actionarilor companiei de proiect EnergoNuclear, constituita pentru constructia celor doua reactoare de la Cernavoda.

 

EnergoNuclear este controlata de stat prin Nuclearelectrica. Dupa ce unul dintre actionari, grupul ceh de utilitati CEZ, a vandut Nuclearelectrica pachetul de 9,15% din actiunile pe care le detinea la EnergoNuclear, participatia Nuclearelectrica a crescut la 60,15% din capitalul dezvoltatorului celor doua reactoare.

 

Ceilalti actionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF SUEZ (Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2% din actiuni.

 

Care este stadiul legislatiei in domeniul energiei regenerabile

 

Legea 220/2008 exista, a fost modificata, promulgata in Monitorul Oficial, dar nu poate fi pusa in practica pentru simplul motiv ca nu are norme metodologice de aplicare. Abia din 13 noiembrie a fost postat pe site-ul Ministerul Economiei un proiect privind normele de aplicare a Legii 220/2008.

 

Sistemul de sprijin pentru energia regenerabila, in Romania, este compus din certificate verzi si din cote obligatorii. Pentru fiecare MWh de energie verde produsa investitorul trebuie sa primeasca un certificat verde. Fiecare furnizor de energie trebuie sa aiba in cosul sau o anumita cota obligatorie de energie regenerabila, iar indeplinirea acestei obligatii se dovedeste cu numarul de certificate verzi achizitionate.

 

Conform noii forme a Legii 220/2008, un producator de energie eoliana ar trebui sa primeasca doua certificate verzi pentru fiecare MWh produs, in timp ce unul de energie solara ar primi sase certificate. Din cauza lipsei normelor de aplicare, toti producatorii de energie verde primesc doar un certificat pana la intrarea in vigoare a noului document.

 

Aceasta situatie are efecte asupra posibilitatii obtinerii de finantare, deoarece bancile nu-si asuma riscul de a da credite clientilor care nu se pot baza pe niste incasari viitoare sigure.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: romania-insider.comPublicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Hidrogelul minune: polietilenglicolul absoarbe apă chiar și la temperaturi ridicate, aducând speranță
book Strategii eficiente în amplasarea stațiilor de încărcare EV pentru rețele electrice durabile
book Franța reia dezbaterea privind reînnoirea nucleară, în contextul tensiunilor din Ucraina și al nevoii de independență energetică
book Bune practici pentru reciclare electrice – electronice in mod responsabil
book Alege un grup pompare de la Master Engineering pentru a putea pune in practica toate proiectele pentru asigurarea apei potabile
book Protejarea mediului inconjurator prin reciclare lemn
book Secol Impex recomanda folie polietilena de diferite tipuri
book KSK Clean - echipamente de curatenie
book Cea mai frumoasa fotografie din cosmos
book Delta Dunarii, prezentata prin aplicatii multimedia la Expozitia Internationala din Coreea
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online