Informatii articole

ARTICOLE

 

Resursele de apa din Romania, printre cele mai reduse din Europa, cerinta de apa in scadere

Resursele de apa din Romania, printre cele mai reduse din Europa, cerinta de apa in scadereCategorie: Articole > Mediu, energie
publicat: 30.03.2011

Resursele de apa din Romania sunt printre cele mai scazute din Romania, cele utilizabile fiind de 40 de miliarde de metri cubi. Pe de alta parte, cerinta de apa din tara noastra a scazut in 2010 cu 12 mld mc de apa fata de 1990.

 

Cu toate acestea, tara noastra nu figureaza printre statele care se vor confrunta cu un posibil deficit al resursei de apa in anul 2025, potrivit informatiilor facute publice de Administratia Nationala "Apele Romane".

 

Situatia resurselor de apa din tara noastra

 

Resursele de apa ale Romaniei insumeaza teoretic 134,6 miliarde metri cubi (fiind constituite din apele de suprafata - rauri, lacuri, fluviul Dunarea - si ape subterane), din care resursa utilizabila, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice, este aproximativ 40 miliarde metri cubi.

 

Romania depinde in foarte mare parte de resursele de apa venind din diferite tari din amonte, insa acestea nu sunt in totalitate utilizabile.

 

Romania este una dintre tarile cu cele mai scazute resurse de apa din Europa, acestea fiind relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu. Conform studiilor realizate de Institutul International pentru Managementul Apei in anul 2000, Romania nu face parte insa dintre tarile cu un posibil deficit al resursei de apa in anul 2025.

 

Resursa utilizabila este de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi.

 

Cerinta de apa din Romania in 2010 a scazut cu 12 mld mc de apa fata de 1990, de la 20,5 mld mc de apa (cat era in anul 1990), la 8,45 mld mc de apa (cat s-a inregistrat in 2010) si cu 1 mld mc de apa cat se inregistra in anul 2008, respectiv de 9,44 mld mc de apa.

 

Comparativ cu anul 1990, se constata producerea a doua scaderi dramatice ale cerintei de apa, prima in intervalul 1990 - 1999, cand cerinta de apa pentru cele trei categorii a scazut de la 20,4 mld mc de apa, cat era in anul 1990, la 11,74 mld mc de apa, cat era in anul 2000, iar in a doua, in intervalul 2001 - 2010, cand cerinta de apa a ajuns in anul 2010 la 8,45 mld mc de apa, fata de cat era in anul 2000.

 

In 2010, cerința de apa a fost asigurata in totalitate prin menținerea volumelor de apa in lacurile de acumulare, conform Programelor de exploatare ale ANAR, volume care au asigurat necesarul de apa pentru categoriile de utilizatori, respectiv pentru populație, industrie și agricultura.

 

In Romania, gradul de racordare la canalizare este 54,28%, iar gradul de racordare la stațiile de epurare este de 43,24%, suma alocata pana in prezent pentru astfel de lucrari fiind de 4 miliarde euro.

 

In Romania, procentul de ape uzate evacuate neepurate sau insuficient epurate ramane in continuare mare, de peste 70%, mentinandu-se relativ constant de la an la an.

 

Din cele 386 obiective de investitii aflate in derulare in anul 2010, 339 sunt lucrari pentru apararea impotriva inundatiilor, 37 sunt obiective pentru surse de alimentare cu apa si zece sunt pentru protectia mediului.

 

In anul 2010 au fost consumate fonduri financiare alocate de la bugetul de stat, credite externe-BDCE si Fondul pentru mediu, in valoare totala de 870.558.855 lei (echivalentul a 200 milioane de euro), fapt ce a dus la finalizarea si receptionarea unui numar total de 37 obiective de investitii, fiind puse in functiune 135,775 de kilometri de regularizari, reprofilari de albie, 67,619 kilometri de aparari si consolidari de mal, 17,758 kilometri de diguri, 70,567 kilometri de suprainaltare, refacere de diguri, 3,805 kilometri zid de sprijin, subzidiri si 124 de bucati de epiuri, caderi, praguri de fund.

 

Aceste concluzii au fost facute publice de Administratia Nationala "Apele Romane" (www.rowater.ro), in contextul Zilei Mondiale a Apei (22 martie) din acest an, centrata pe tema "Apa pentru orase. Raspunsuri la provocarile urbane".

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: rowater.ro



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Hidrogelul minune: polietilenglicolul absoarbe apă chiar și la temperaturi ridicate, aducând speranță
book Strategii eficiente în amplasarea stațiilor de încărcare EV pentru rețele electrice durabile
book Franța reia dezbaterea privind reînnoirea nucleară, în contextul tensiunilor din Ucraina și al nevoii de independență energetică
book Bune practici pentru reciclare electrice – electronice in mod responsabil
book Alege un grup pompare de la Master Engineering pentru a putea pune in practica toate proiectele pentru asigurarea apei potabile
book Protejarea mediului inconjurator prin reciclare lemn
book Secol Impex recomanda folie polietilena de diferite tipuri
book KSK Clean - echipamente de curatenie
book Cea mai frumoasa fotografie din cosmos
book Delta Dunarii, prezentata prin aplicatii multimedia la Expozitia Internationala din Coreea
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online