Informatii articole

ARTICOLE

 

Romania nu poate rezolva problema prafului. CE ne poate reclama la Curtea de Justitie a UE

Romania nu poate rezolva problema prafului. CE ne poate reclama la Curtea de Justitie a UECategorie: Articole > Mediu, energie
publicat: 07.04.2011

Comisia Europeana a avertizat din nou Romania cu privire la depasirea valorilor maxime zilnice si anuale de praf in aer, iar autoritatile romane trebuie sa dea in doua luni un raspuns care, daca nu va face referire la progrese, va duce la declansarea unui proces la Curtea de Justitie a CE.

 

Astfel, Comisia Europeana a transmis Romaniei un aviz motivat suplimentar privind depasirea valorilor limita (zilnice si anuale) pentru pulberile in suspensie PM10, respectiv praf in aer.

 

Acest aviz reprezinta o noua faza a procedurii de notificare a Romaniei de catre Comisia Europeana pentru nerespectarea unor conditii din directivele europene si un nou pas catre un proces intentat Romaniei la Curtea de Justitie a UE.

 

"In Romania, s-a constatat ca limitele privind PM10 sunt depasite in 17 zone. In 2010, Romania a solicitat o derogare pentru 11 dintre aceste 17 zone, iar Comisia a trimis un aviz motivat privitor la cele sase zone care nu intrau sub incidenta cererii de derogare. Dupa analizarea cererii de derogare, Comisia a ajuns la concluzia ca nu se intrunesc conditiile necesare, prin urmare va trimite Romaniei un aviz motivat pentru alte noua zone (din cele 11 pentru care se ceruse derogare, n.r.), dupa ce in celelalte doua situatia s-a ameliorat", se arata intr-un document al CE, facut public in 6 aprilie.

 

Potrivit CE, Romania are la dispozitie doua luni pentru a trimite un raspuns. "Lipsa progreselor in acest domeniu ar putea conduce la sesizarea Curtii de Justitie a UE", se arata in documentul CE.

 

Dupa primirea rapoartelor privind calitatea aerului in Romania, in perioada 2007 - 2008, Comisia Europeana a constatat depasirea valorilor limita zilnice si anuale la pulberile in suspensie PM10 in 17 din cele 21 de zone si aglomerari stabilite la nivel national.

 

Procedura de infringement impotriva Romaniei pe aceasta tema a fost inceputa in luna noiembrie 2009.

 

CE a cerut atunci statului roman sa transmita "masurile necesare pentru rezolvarea acestei situatii pe termen scurt, mediu si lung sau, daca este cazul, solicitarea de scutire de la obligatia de a aplica valoarea limita pentru PM10 prevazuta de legislatia europeana".

 

In 26 iunie 2010, Comisia Europeana a transmis un aviz motivat pentru restul de sase aglomerari si zone in care s-au constatat depasiri, in prezent, din cele 21 de aglomerari, pentru parti din 15 este declansata procedura de infringement.

 

* Praful in Bucuresti, dincolo de limitele impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii *

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a realizat o cercetare care a presupus monitorizarea calitatii aerului in Bucuresti in 2010, in baza informatiilor adunate de opt statii de monitorizare cu privire la sase factori poluanti.

 

Concluziile acestei cercetari au fost facute publice la sfarsitul lunii martie 2011.

 

Analiza rezultatelor dupa monitorizarea de un an a aratat ca substantele cu cele mai mari depasiri sunt pulberile in suspensie PM10 si PM2,5. PM10 si PM2,5 reprezinta, de fapt, forme de "praf", diferenta fiind marimea particulelor.

 

Pentru PM10 au fost identificate valori de peste cinci ori mai mari decat limita zilnica admisa prin regulamentele OMS si ale Uniunii Europene, iar pentru PM2,5 de sase ori mai mari decat valorile de referinta.

 

"Poluarea aerului nu este specifica unei anumite zone din Bucuresti. Mediile anuale pentru PM10 si pentru PM2,5 sunt mai mari decat limita anuala la fiecare statie la care sunt masurate. Sapte din totalul de opt statii au inregistrat mai multe depasiri zilnice decat permit normele europene", potrivit studiului realizat de Ecopolis.

 

In urma cercetarii derulate s-a mai stabilit ca peste 800 de locuitori ai Capitalei care au murit in perioada 2004-2009 ar fi putut fi salvati daca media anuala a anumitor poluanti din aer ar fi putut fi mentinuta si in Bucuresti in limitele impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: antena3.ro



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Hidrogelul minune: polietilenglicolul absoarbe apă chiar și la temperaturi ridicate, aducând speranță
book Strategii eficiente în amplasarea stațiilor de încărcare EV pentru rețele electrice durabile
book Franța reia dezbaterea privind reînnoirea nucleară, în contextul tensiunilor din Ucraina și al nevoii de independență energetică
book Bune practici pentru reciclare electrice – electronice in mod responsabil
book Alege un grup pompare de la Master Engineering pentru a putea pune in practica toate proiectele pentru asigurarea apei potabile
book Protejarea mediului inconjurator prin reciclare lemn
book Secol Impex recomanda folie polietilena de diferite tipuri
book KSK Clean - echipamente de curatenie
book Cea mai frumoasa fotografie din cosmos
book Delta Dunarii, prezentata prin aplicatii multimedia la Expozitia Internationala din Coreea
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online