![]() |
ARTICOLE |
|
Multe aparate de aer conditionat ofera confort pe timpul verii, insa acestea pot ajunge in timp sa prezinte probleme de functionare. Praful si mizeria se acumuleaza in interiorul componentelor, iar asta favorizeaza dezvoltarea ciupercilor si a bacteriilor. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a preveni defectele, potrivit specialistilor Vollmax!
Cum se curata o unitate interioara?
Ingrijirea unitatilor interioare nu necesita cunostinte in domeniu. Cu toate acestea, este important sa ai la indemana o laveta umeda si sa scoti produsul din priza. Aplica un dezinfectant sau creeaza un amestec din apa, otet si bicarbonat de sodiu. Praful de pe masca poate fi indepartat cu ajutorul aspiratorului.
Asambleaza componentele inapoi doar dupa ce acestea s-au uscat. Este de preferat ca filtrele de la aparate de aer conditionat sa fie scoase si curatate individual, fiind nevoie sa le clatesti sub jetul de apa. Acestea se elibereaza prin rabatarea partii frontale. In cele mai multe situatii, sunt realizate din plastic si pot fi inlocuite usor daca au urme mari de uzura.
Scopul in timpul procesului de igienizare este cel de a impiedica murdaria sa ajunga la bateria de evaporare. In cazul in care crezi ca exista probleme aici, utilizeaza o perie ingusta. Mizeria prezenta din aceeasi zona reduce fluxul de aer, ceea ce inseamna ca este afectata capacitatea de absorbtie a caldurii. Pe de alta parte, aripioarele pot fi indreptate, pentru a avea loc un schimb mai eficient in aparate de aer conditionat. La final, verifica directia jetului de aer si vei sti daca montajul a fost efectuat corespunzator.
Cum se curata unitatea externa?
Curatarea unitatii externe trebuie realizata doar de o unitate de specialisti, procesul avand loc in functie de fiecare model. Dupa ce angajezi pe cineva, au loc verificari la sistemul de siguranta si modul de functionare. Sunt analizate atat cablurile de alimentare, cat si tensiunea sau starea racordurilor electrice. In acelasi timp, o persoana arunca o privire la contactoarele compresorului si alte mecanisme.
Presiunea din aparate de aer conditionat este reglata conform instructiunilor din manual si sunt sigilate toate zonele libere. Compresorul are legatura cu uleiul in carter, astfel incat aici se determina care este riscul de subracire si cel de supraincalzire. In unele situatii, admisia si refularea aerului duc la infundare. Acest lucru poate fi insa prevenit, printr-o utilizare moderata, la capacitate medie.
Dupa ce este determinata starea produsului, urmeaza igienizarea. O astfel de operatiune poate avea loc la fiecare 6 luni si se recomanda sa citesti garantia pentru a afla mai multe detalii. Cheltuielile de intretinere par mari in mod initial, insa trebuie sa privesti totul ca pe o investitie pe termen lung.
Ce riscuri apar daca nu cureti echipamentul?
Primul risc este cel de a lasa agentii daunatori sa patrunda in interiorul componentelor. In clipa in care are loc acelasi eveniment, este redusa calitatea aerului respirat din orice aparate de aer conditionat si pot aparea reactii alergice. Uneori, agentii patogeni provoaca chiar si pneumonie sau alte boli respiratorii.
Daca filtrele nu sunt intretinute, germenii prezenti mai pot duce la conjunctivite virale. Neglijenta intretinerii are legatura si cu eficienta dispozitivului, deoarece acesta s-ar putea sa nu mai functioneze la capacitatea sa reala dupa un timp. In plus, radiatoarele murdare solicita ventilatorul si asta duce la un consum sporit de energie.
![]() |
ARTICOLE |
|