Informatii articole

ARTICOLE

 

Se cauta solutii pentru promovarea turismului speologic. Opt pesteri, amenajate cu 5 mil. euro


 Se cauta solutii pentru promovarea turismului speologic. Opt pesteri, amenajate cu 5 mil. euroCategorie : Articole > Turism
publicat pe : 21.07.2010

Sapte pesteri si complexul carstic de la Meledic vor fi amenajate, iar investitiile estimate, care insumeaza aproximativ cinci milioane de euro, au ca scop atragerea de turisti, exploatarea resurselor si a factorilor curativi dar si o atentie sporita programelor de promovare a turismului speologic.

 

Banii ar urma sa se indrepte spre Pestera Ponicova (993.656 de euro), Pestera Topolnita - Galeria Prosacului (646.547 de euro), Pestera de la Ponoarele (547.614 de euro), Pestera Comarnic (700.688 de euro), Pestera Ialomitei (532.955 de euro), Pestera Polovragi (756.757 de euro), Pestera Dambovicioara (467.876 de euro) si Complexul carstic Meledic (339.044 de euro).

 

Tabloul turismului speologic in Romania este unul invechit, chiar periculos, dezorganizat, nevalorificat si neexploatat financiar. Aceasta in conditiile in care, eforturile autoritatilor din alte alte state se cuantifica in investitii sistematice, cu rezultate concrete.

 

Domeniul subteran este deosebit de fragil si in lipsa unor amenajari corespunzatoare poate fi distrus in cateva minute, refacerea lui necesitand mii de ani, sistemul de iluminare este invechit si determina cresterea temperaturii, formarea florei de lampa si distrugerea speleotemelor, iar lemnul - total neindicat din cauza duratei de conservare redusa - a devenit alunecos in mediul umed, ceea ce creste riscul de accidente.

 

Vizitatorii sunt prezenti, necontrolat si dezordonat in pesteri, ceea ce influenteaza mediul subteran prin cresterea temperaturii, modificarea concentratiei de dioxid de carbon si cresterea aciditatii apei. Resursele naturale si antropice nu sunt valorificate corespunzator, drumul de acces spre pesteri este, de obicei, forestier, desi acestea sunt situate in apropierea unor orase si statiuni turistice importante, lipsesc investitiile in amenajarea turistica si comerciala in zona, dar si zonele de agrement.

 

Din punct de vedere social, populatia activa din zona nu are activitati alternative, astfel ca si veniturile individuale, dar si la nivel de autoritate locala, sunt putine. Acesta este pe scurt schita pe care rezista, de zeci de ani, turismul speologic din Romania, zona ocolita de investitii si de strategii.

 

In aceste conditii, Ministerul Turismului a stabilit, intr-un studiu privind amenajarea turistica a pesterilor, prioritatile in amenajarea sau reamenajarea acestor obiective turistice, intr-o prima etapa.

 

Pestera Ponicova Cea mai mare investitie, de un milion de euro, ar urma sa fie facuta la Pestera Ponicova, descrisa drept una dintre cele mai atractive din tara printr-o caracteristica unica absoluta, aceea de a avea corespondenta cu Dunarea, in cel mai spectaculos defileu al fluviului, cel de la Cazanele Mari. Pestera este o galerie activa, dar ofera in acelasi timp posibilitatea vizitarii unor galerii fosile, frumos concretionate, aflate la nivele superioare.

 

"Pestera Ponicova este situata intr-un areal de mare valoare turistica, cu perspective certe de a fi introdusa in circuite europene legate de croazierele pe Dunare. Are acces direct la un renumit drum national (DN 57), care insoteste treaseul celui mai lung si frumos defileu al Dunarii. Aceasta vecinatate a fluviului determina o dubla cale de acces, atat de pe uscat, cat si de pe apa (posibila prin amenajarea unui ponton). Odata amenajata, Pestera Ponicova va oferi posibilitatea unor escale a vaselor de croaziera ce vin dinspre Europa Centrala, pentru a fi vizitata", se arata in studiul mentionat.

 

Platoul MeledicPlatoul carstic Meledic reprezinta o alta zona nevalorificata, cu caracter de unicat la nivel national (carst pe sare, detinand recordul mondial la "cea mai lunga pestera in sare"), avand peisaje spectaculoase, inedite si accesibilitate facila.

 

Valoarea investitionala se va indrepta in special spre potentialul turistic exterior pesterii, aceasta fiind situata intr-o zona cu potential turistic de perspectiva, cu obiective turistice in imprejurimi si resurse valorificabile prin turism (izvoare de apa sarata, ape termale).

 

Pestera Dambovicioara Pestera Dambovicioara, unde ar urma sa fie investiti 467.876 de euro, este obiectivul carstic aflat in circuitul turistic cu cea mai mare circulatie la nivel national, dupa Pestera Ursilor si anume, 77.800 de vizitatori inregistrati in anul 2008 si 62.600 vizitatori in perioada 1.01.2009 - 1.10.2009.

 

Situata in perimetrul Parcului National Piatra Craiului, intr-o zona cu mare potential turistic, la o distanta convenabila de centre urbane importante, precum Pitesti, Brasov sau Bucuresti, zona este asaltata de turisti in perioada vacantelor si la sfarsit de saptamana.

 

Pestera de la PonoareleDe asemenea, Pestera de la Ponoarele sau Pestera de la Podul Natural, cunoscut si sub numele de Podul lui Dumnezeu, este un obiectiv carstic unicat in Romania, prin prezenta unor elemente specifice carstului, cunoscut si vizitat de numerosi turisti. Din pacate insa, traseul subteran al pesterii, spectaculos si inedit, nu poate fi vizitat de turistii obisnuiti din cauza lipsei amenajarilor. 

 

Lacul Zaton, care se formeaza in amonte de pestera, in perioada iarna - primavara, este printre putinele lacuri carstice din Romania. Complexul carstic de la Ponoare apartine unei zone cu renumite resurse naturale (Padurea de liliac, Pestera Bulba, Cheile Balutei s.a.), dar si antropice (zona etnofolclorica Mehedinti), cu accesibilitate usoara, vizitata de numerosi turisti.

 

Lacul Zaton"Desi investitia este de valoare medie prin comparatie cu celelalte investitii ale proiectului, valoarea turistica recomanda acest punct de atractie pentru o amenajare in regim prioritar", se arata in studiu.

 

Prin aceste investitii, Ministerul Turismului incearca sa gaseasca solutii pentru desfiintarea teoriei conform careia tara noastra dispune de un potential speologic deosebit, insa foarte slab valorificat, pana in prezent.

 

Echipa Promoafaceri.com


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Oferte last minute 2020
book Tourex.ro – cele mai atractive oferte turistice pentru Paste si 1 Mai 2019
book Permisebarca.ro - este permisul barca agrement costisitor?
book Sfaturi pentru vacanta cu avionul, fara incidente
book Calea Victoriei isi are locul pe harta strazilor din Bucuresti inca de la inceputuri
book Pensiunea Ranca Safir – Destinatia celor aflati in cautarea ‘inimii’ Muntilor Parang
book Ranca-Safir.ro – Pachete adaptate confortului – Garantate de Pensiune Ranca Safir - Servicii de neuitat
book Cauti cazare la mare? Family Club Mercur Minerva Mamaia este solutia potrivita!
book Cazare ieftina in Baile Felix? Rezerva o camera la Pensiunea Vila Regent!
book Cazare la Casa Pinciuc – locul unde te simti ca acasa
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online