Promovare afaceri, publicare comunicate de presa
Promovare firme, servicii si produse prin articole, publicitate online evenimente


![]() |
ARTICOLE |
|
In Romania vor fi opt sau zece institute ale ospitalitatii, specializate in formarea de competente in domeniul turismului, astfel incat personalul implicat in asigurarea serviciilor de acest tip sa se poarte frumos cu clientii.
Situate in principalele zone de dezvoltare turistica, aceste institute vor fi de fapt fostele hoteluri care in timp, au devenit nefunctionale sau nu au mai fost in atentia investitorilor. Camerele de hotel vor fi folosite pentru cazarea cursantilor, fiind utilizate pe post de "campus", iar bucatariile si restaurantele se vor transforma in sali de curs si de conferinte.
"Unele hoteluri existente "din alte timpuri" nu se vor mai ridica la nivelul cerintelor actuale de clasificare (marimea camerei, etc.) si vor deveni neoperationale sau vor necesita investitii incredibil de mari, dar ele pot fi transformate in institute de formare in domeniul ospitalitatii cu posibilitatea de cazare a cursantilor", se arata intr-un program al Ministerului Turismului referitor la dezvoltarea sectorului pana in 2026.
Programul urmareste utilizarea hotelurilor de pe litoral in perioada septembrie - mai, in afara sezonului estival, dar si a celor din Brasov si Predeal in afara sezonului de iarna. Programele de formare in domeniul ospitalitatii vor fi finantate din bugete alocate din Fondurile structurale europene sau prin programe bilaterale.
Pregatirea formatorilor in domeniul ospitalitatii va fi asigurata la nivel european, de specialisti din tari "cu o industrie a ospitalitatii si a turismului suficient de matura", se arata in program. Pentru a fi admisi in programul de abilitati practice in domeniul ospitalitatii, candidatii vor sustine doua - trei interviuri cu privire la abilitatile personale in fata membrilor comisiei de examinare si a unor reprezentanti din sectorul turistic, un test psihologic si le vor fi evaluate cunostintele teoretice.
Cursantii in domeniul hotelier vor obtine un certificat de abilitati practice dupa finalizarea a trei semestre, in timp ce bucatarii vor avea nevoie de patru luni de pregatire pentru a le creste cota de ospitalitate.
In semesterul I vor fi prezentate notiuni de baza, in cel de-al doilea, se vor tine cursuri referitoare la pachetul de alimentatie publica si de cazare, in cel de-al treilea la abilitati culinare, servicii in alimentatia publica, receptie si menaj. Semestrul al patrulea, dedicat exclusiv bucatarilor va fi rezervat aprofundarii cunostintelor in domeniul abilitatilor culinare. Numarul cursantilor care vor fi pregatiti depinde de capacitatea de cazare si de numarul de locuri din bucataria scoala.
Prima serie de angajati ospitalieri ar fi trebuit sa iasa deja de pe 'banci" in 2009, dar proiectul a ramas deocamdata la faza de intiativa.
Evident, in Romania, ospitalitatea mai poate astepta. Celelalte tari vecine, oricum, ne-au luat-o inainte si la acest capitol.
Echipa Promoafaceri
![]() |
ARTICOLE |
|