Informatii articole

ARTICOLE

 

Centrul Istoric Arad va fi renovat, vizate in principal monumentele Preparandia si Podul Traian


Centrul Istoric Arad va fi renovat, vizate in principal monumentele Preparandia si Podul TraianCategorie : Articole > Turism
publicat pe : 12.08.2010

Podul Traian, una dintre putinele structuri de tip Gerber din Europa, si Preparandia, printre primele scoli normale din Europa vor fi reabilitate in cadrul proiectului de renovare a Centrului Istoric din Arad.

 

Prin proiectul de reabilitare a Centrului Istoric Vechi al municipiului Arad se urmareste punerea in valoare a zonei situate pe aliniamentul strazilor Dornei si Preparandiei, intre strazile Cozia, Paul Chinezu, Mucius Scaevola si Toth Sandor, cu finalizarea legaturii rutiere cu Calea Romanilor prin doua puncte: Piata Arenei si strada Patriei.

 

Strazile propuse a se reabilita sunt incluse in zona denumita Ansamblul Urban Arad, care concentreaza un bogat patrimoniu istorico - cultural a carui valoare, diversitate si autenticitate locala trebuie conservate si protejate, potrivit caietului de sarcini.

 

Proiectul vizeaza de asemenea reabilitarea si restaurarea Cladirii Preparandiei situata pe strada cu acelasi nume, si transformarea acestui imobil cu o bogata istorie intr-un muzeu tematic dedicat primei scoli pedagogice romanesti.

 

Preparandia din Arad (1812) a fost prima instituţie scolara din intreg arealul romanesc, si intre primele din Europa (prima scoala normala a fost infiintata in 1810 la Strassbourg), creatoare de intelectualitate romaneasca, specifica vremii de atunci.

 

In jurul acestei institutii de invatamant s-au grupat intelectualii romani ai vremii, profesorii fiind autentici promotori ai spiritului romanesc. Printre primii profesori s-au numarat: Dimitrie Tichindeal - seniorul catehet - primul director al scolii, Constantin Diaconovici Loga - profesor de gramatica si epistolografie, dr. losif lorgovici - profesor de matematica, fizica si filozofie si Ioan Mihut - profesor de pedagogie si istorie.

 

In prezent cladirea nu are functiunea de muzeu si nu este deschisa publicului larg. Includerea in circuitul public se va realiza la finalizarea lucrarilor de reabilitare, astfel incat Cladirea Preparandiei sa poata fi deschisa publicului ca muzeu inca din primul an de operare, care urmeaza dupa inchiderea lucrarilor.

 

Datorita bogatei istorii care marcheaza aceasta cladire, in anul 2006 Primaria Municipiului Arad a achizitionat imobilul monument, cu intentia de a-l reabilita si restaura.

 

Prin proiect, fatadele cladirii vor fi restaurate si iluminate decorativ, imobilul va fi compartimentat eficient si dotat cu mobilier adecvat expunerii obiectelor. De asemenea, imobilul va fi dotat cu echipamente de detectie si avertizare incendiu, sistem de ventilare, iar curtea interioara va fi amenajata cu spatii verzi.

 

Un alt obiectiv al proiectului este reabilitarea podului peste Mures (monument istoric), denumit Podul Traian, executat intre anii 1910-1913. Monumentul de arta inginereasca a supravietuit avariilor provocate de cele doua razboaie mondiale, numarandu-se printre putinele structuri de tip Gerber din Europa.

 

In toamna anului 1944, pila P1 (Aradul Nou) a fost aruncata in aer, fapt ce a atras dupa sine prabusirea in apa a tablierului cu consola aferent malului stang (dinspre Aradul Nou) si a celui independent.

 

Podul a fost refacut intre anii 1947-1948, prin reconstructia elevatiei pilei distruse respectiv repararea tablierelor cazute. In perioadele 1952 - 1953 si 1972 - 1973 s-au efectuat lucrari de consolidare a tablierelor. De asemenea, in perioada 1999 - 2000, printr-un proiect finantat din fonduri PHARE, au fost executate lucrari partiale de consolidare prin camasuire a pilelor.

 

Serviciile de consultanta pe durata executarii lucrarilor care vor fi executate in cadrul proiectului Primariei Arad, de asistenta tehnica si de supervizare vor fi oferite de SC Bring Consult SRL, din Arad, contra sumei de 1.448.000 de lei. Oferta financiara este net inferioara celei estimate initial, de 2.409.783 de lei.

 

Finantarea va fi asigurata de la bugetul de stat si local, dar si prin fonduri europene, conform programului FEDER.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: www.vestic.ro

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Oferte last minute 2020
book Tourex.ro – cele mai atractive oferte turistice pentru Paste si 1 Mai 2019
book Permisebarca.ro - este permisul barca agrement costisitor?
book Sfaturi pentru vacanta cu avionul, fara incidente
book Calea Victoriei isi are locul pe harta strazilor din Bucuresti inca de la inceputuri
book Pensiunea Ranca Safir – Destinatia celor aflati in cautarea ‘inimii’ Muntilor Parang
book Ranca-Safir.ro – Pachete adaptate confortului – Garantate de Pensiune Ranca Safir - Servicii de neuitat
book Cauti cazare la mare? Family Club Mercur Minerva Mamaia este solutia potrivita!
book Cazare ieftina in Baile Felix? Rezerva o camera la Pensiunea Vila Regent!
book Cazare la Casa Pinciuc – locul unde te simti ca acasa
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online