Informatii articole

ARTICOLE

 

Salina Turda: destinatie turistica, tratament balnear si relaxare


Salina Turda: destinatie turistica, tratament balnear si relaxareCategorie : Articole > Turism
publicat pe : 15.03.2010

 

Salina Turda, inaugurata oficial in ianuarie, dupa finalizarea lucrarilor de modernizare, reprezinta o destinatie turistica inedita, locul incarcat de amprente istorice devenind un obiectiv pe care cei care trec in zona il au mentionat in agenda de calatorie la capitolul "obligatoriu".

 

Echipa implicata in acest proiect a conceput programul de modernizare pe principiul ca un turist multumit aduce in zona alti zece, in timp ce altul nemultumit imprastie alti 20.

 

Directorul general al salinei, Ovidiu Mera, a declarat, pentru Promoafaceri, ca aceasta reprezinta, prin unicitatea sa, unul dintre obiectivele turistice deosebite ale Transilvaniei, Romaniei si Europei. "Salina Turda este unica, fiind o exploatare veche de sare, in care se pot intalni sistemele de exploatare cu camere mari, exploatarile izolate de tip conic si camerele de exploatarare de tip paralelipipedic sau camerele trapezoidale", a afirmat Ovidiu Mera.

 

Acesta a explicat ca exploatarea sarii la Turda s-a derulat incepand cu 1 mai 1271, data la care activitatea este atestata pana la 1932. "Faptul ca dupa mai bine de 70 de ani, salina a fost scoasa din uitare si i s-a dat o noua destinatie, aceea de obiectiv turistic este un lucru benefic pentru comunitatea locala de la Turda si pentru regiunea in care se afla municipiul nostru. Modernizarea a fost imperios necesara pentru ca turistul trebuie sa aiba conditii deosebite, un acces facil, conditii propice de a vizita si de a simti obiectivul turistic pe care-l viziteaza", a aratat directorul general.

 

Ovidiu Mera a precizat ca proiectul a fost elaborat pe programul PHARE 2005, iar implementarea s-a derulat in perioada 21 ianuarie 2008 - 11 decembrie 2009. Valoarea investitiilor a fost estimata initial la suma de 5,2 milioane de euro fara TVA, ea ajungand in final, ca urmare a unor lucrari neprevazute, la aproape 7 milioane de euro, toate diferentele fiind suportate de comunitatea locala.

 

Potrivit dr. ing. Mera, salina este formata din doua tipuri de camere.  Primele sunt camerele de tip conic, categorie in care intra mina Terezia, care este amenajata in urma proiectului derulat in 2008 - 2009, si mina Iosif cunoscuta sub denumirea de Sala Ecourilor. "Se intentioneaza amenajarea si a minei Iosif, dar aceasta va fi destinata doar temerarilor si celor cu o conditie fizica deosebita, avand in vedere accesul dificil spre vatra, iar apoi de pe vatra minei inapoi, spre suprafata", a mai precizat Ovidiu Mera.

 

Un alt tip de camera care completeaza salina este mina Rudolf - ultimul loc unde s-a exploatat sare la Turda, o perla a mineritului in sare si Ghizela - o camera paralelipipedica in stadiu incipient. In mina Rudolf exista, in prezent, un amfiteatru (o sala de concerte), teren de sport, minibowling, minigolf, dar si o roata panoramica (gondola) imensa pentru locul unde este amplasata, fiind montat si un ascensor pentru persoanele care se deplaseaza mai greu. In Mina Terezia s-a construit un debarcader de unde turistii pot porni intr-o plimbare cu barca pe lacul subteran.

 

Salina este completata printr-un ansamblu de lucrari ethnice. "Toate aceste lucrari miniere tehnice si camere de exploatare creeaza o satisfactie deosebita celui care viziteaza aceste lucruri si sper ca prin profesionalismul si modul in care-i tratam, turistii sa plece multumiti de la noi. Cea mai buna reclama este cea pe care ti-o face un turist multumit. Un turist multumit poate sa-ti aduca inca zece turisti, iar unul nemultumit iti imprastie 20", a enuntat Ovidiu Mera principiul pe baza caruia a fost gandita readucerea la viata a acestui obiectiv.

 

Directorul general a spus ca va fi elaborat si un site pe care turistii sa-l poata consulta, structura fiind una complexa, motiv pentru care proiectul web va avea nevoie de timp pentru elaborare. "Site-ul  este in constructie si o sa dureze mai mult elaborarea lui. Am gandit o structura prin care turistul sa se poata informa online si in timp real asupra numarului de persoane care au facut o rezervare pentru a vizita salina, timpii orari in care exista locuri pentru a se putea inscrie pentru vizitare. De asemenea, am gandit un sistem de pre-pay constand in 20 - 25% din contravaloarea taxei de acces ca element care sa confirme rezervarea, apoi posibilitatea de a urmari in anumite intervale orare si pe anumite zone din salina traficul turistic in timp real, prin intermediul camerelor de supraveghere pe care le avem. Cei interesati, vor putea sa vada cat este de aglomerata salina prin accesarea portalului care va contabiliza numarul de turisti aflati pe anumite sectoare ale salinei", a explicat directorul general al Salinei Turda.

 

Pe parcursul anilor s-a descoperit ca mediul salin este deosebit de prielnic in tratarea afectiunilor respiratorii datorita temperaturii constante de 10-12 grade Celsius si a umiditatii de 75-80% precum si datorita concentratiei optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curentilor de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s in mina Rudolf). Ca urmare dupa 1992 mina Rudolf a fost amenajata ca si sala de tratament subterana.

 

Ovidiu Mera a precizat, pentru Promoafaceri, ca este in derulare efectuarea studiului de microclimat, care se face in mai multe etape in sezonul rece si in cel cald, prin masuratori fizico-chimice si apoi pe loturi de animale de laborator. Va urma etapa de experiment pe loturi de pacienti, vor fi urmarite efectele, iar apoi urmeaza autorizarea bazei de tratament de catre Ministerul Sanatatii si incheierea contractelor de tratament pe sistemul social prin bilete repartizate prin Ministerul Muncii.

 

In prezent, salina este o destinatie pentru elevi si pentru colectivul de profesori. Directorul general a spus ca elevii veniti in tabere in zona sau cei care participa la olimpiade organizate la nivel judetean sau national la Cluj-Napoca, poposesc si la salina Turda. De asemenea, excursiile scolare in Transilvania au ca destinatie acest obiectiv turistic. La nivelul invatamantului superior, salina este un loc unde studentii pot face practica, obiectivul fiind, totodata, vizat in lucrarile de licenta. Deschiderea oficiala a Salinei Turda dupa renovare s-a facut in data de 22 ianuarie 2010.

 

Echipa Promoafaceri

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Oferte last minute 2020
book Tourex.ro – cele mai atractive oferte turistice pentru Paste si 1 Mai 2019
book Permisebarca.ro - este permisul barca agrement costisitor?
book Sfaturi pentru vacanta cu avionul, fara incidente
book Calea Victoriei isi are locul pe harta strazilor din Bucuresti inca de la inceputuri
book Pensiunea Ranca Safir – Destinatia celor aflati in cautarea ‘inimii’ Muntilor Parang
book Ranca-Safir.ro – Pachete adaptate confortului – Garantate de Pensiune Ranca Safir - Servicii de neuitat
book Cauti cazare la mare? Family Club Mercur Minerva Mamaia este solutia potrivita!
book Cazare ieftina in Baile Felix? Rezerva o camera la Pensiunea Vila Regent!
book Cazare la Casa Pinciuc – locul unde te simti ca acasa
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online