Informatii articole

ARTICOLE

 

Sansa de revigorare turistica pentru manastirile din N. Dobrogei printr-un proiect de 75 mil.euro

Sansa de revigorare turistica pentru manastirile din N. Dobrogei printr-un proiect de 75 mil.euroCategorie: Articole > Turism
publicat: 22.07.2010

Turistii indragostiti de misterul nordului Dobrogei, impregnat in perimetrul Celic Dere - Saon - Cocos, zona cunoscuta drept "Triunghiul Manastirilor", vor putea ajunge mai usor la aceste obiective, dupa ce drumurile de acces vor fi amenajate printr-un proiect european pentru care s-au investit opt ani de munca.

 

Proiectul prin care se urmareste cresterea atractivitatii turistice in zona si, implicit, dezvoltarea regiunii este estimat la 75,8 milioane de lei (aproximativ 19 milioane de euro). Finantarea va fi asigurata din fonduri europene, 62,8 milioane de lei fiind obtinute prin accesarea POR 2007 - 2013 Axa prioritara 2 - "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale". Consiliul Judetean Tulcea va contribui cu 1,2 milioane de lei.

 

Dezvoltarea turismului durabil si a mediului de afaceri in zona de nord a judetului Tulcea, prin imbunatatirea accesibilitatii regionale spre zona manastirilor nord-dobrogene presupune in principal, amenajarea drumurilor. Drumurile asfaltate existente sunt degradate, iar altele sunt pietruite sau din pamant, neasigurand circulatia in conditii normale de confort si siguranta.

 

Astfel, prin proiect vor fi modernizate drumurile judetene care trec prin satul Niculitel sau satul Cataloi, precum si drumurile de acces la Manastirea Cocos, la Manastirea Saon sau Drumul Vinului care asigura accesul la Manastirea Celic - Dere.

 

Conform unei licitatii deschise prezentate pe www.e-licitatie.ro, serviciile de consultanta pentru implementarea acestui proiect sunt estimate la 672,268 de lei, ofertele urmand sa fie prezentate pana in 6 septembrie, cand vor fi si deschise.

 

Proiectul "Triunghiul manastirilor" a avut un traseu sinuos. A fost promovat pentru finantare din fonduri Phare inca din 2002, dar a fost respins. Ulterior, Consiliul Judetena Tulcea a incercat sa finanteze proiectul din fonduri SAPARD, pentru a stimula dezvoltarea rurala a comunitatilor nord-dobrogene insa, din cauza documentatiei tehnice de executie realizata superficial de o firma straina, proiectul a fost declarat neeligibil.

 

Ministerul Dezvoltarii Regionale a reevaluat, in 2009, documentatia tehnica a proiectului si l-a declarat finantabil, insa fondurile alocate pe Axa 2 a POR n-au fost suficiente la timpul respectiv.

 

Manastirea Celic Manastirea Celic, din apropierea comunei Frecatei, a fost intemeiata intre 1841-1844 de arhimandritul Athaniasie Lisavenco si schimonahul Paisie ca manastire mixta. Locasul a fost parasit timp de 10 ani si distrus in timpul razboiului Crimeei, cand arhimandritul s-a refugiat in sudul Basarabiei, de unde venise. In 1846, calugarilor li s-a construit un schit la Cilicul de Jos, actuala manastire Saon, Celicul ramanand manastire de calugarite.

 

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a acestei manastiri a fost construita in perioada 1901 - 1932, ea capatand aspectul pe care il pastreaza si astazi.

 

Manastirea Saon Manastirea Saon a fost infiintata in 1846 de calugarii de la manastirea Celic si s-a numit o perioada Cilicul de Jos. A tinut de manastirea amintita anterior pana in 1881, cand a devenit de sine statatoare. Biserica pastrata pana astazi s-a construit incepand cu 1912 pe locul uneia mai vechi, din lemn, care data din 1877. Biserica veche, construita in 1881, se mai pastreaza si astazi.

 

Manastirea Cocos, din apropierea localitatii Niculitel, a fost intemeiata in 1833 de trei calugari romani veniti de la muntele Athos. Prima biserica a manastirii a fost reparata in 1842 si 1846 si s-a pastrat pana in 1910, cand a fost demolata pentru a se construi biserica actuala. Din manastirea de altadata a ramas doar turnul-clopotnita, ridicat intre anii 1864 si 1883.

 

Manastirea CocosManastirea, care pastreaza in prezent osemintele sfintilor Atanasie, Camasis, Zotic si Atalos, descoperiti la Niculitel, a fost puternic afectata de cutremurul din 1940 si de incendiul din iulie 1947, cand clopotnita a ars, iar clopotele s-au topit.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Sursa foto:

www.crestinortodox.ro

 

 



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Monoliții metalici uriași din deșertul Qatarului: O poveste de artă, aventură și ciudățenii locale
book Top 25 destinații de călătorie în funcție de interesele tale în 2023: de la aventură la relaxare și cultură
book Rezerva o cazare in Baile Olanesti si bucura-te de apa si aer proaspat!
book Tourex.ro – cele mai atractive oferte turistice pentru Paste si 1 Mai 2019
book Permisebarca.ro - este permisul barca agrement costisitor?
book Sfaturi pentru vacanta cu avionul, fara incidente
book Calea Victoriei isi are locul pe harta strazilor din Bucuresti inca de la inceputuri
book Pensiunea Ranca Safir – Destinatia celor aflati in cautarea ‘inimii’ Muntilor Parang
book Ranca-Safir.ro – Pachete adaptate confortului – Garantate de Pensiune Ranca Safir - Servicii de neuitat
book Cauti cazare la mare? Family Club Mercur Minerva Mamaia este solutia potrivita!
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online