Informatii articole

ARTICOLE

 

Receptor de trezire terahertzi: comunicare fără fir rapidă și eficientă pentru dispozitive minuscule

Receptor de trezire terahertzi: comunicare fără fir rapidă și eficientă pentru dispozitive minusculeCategorie: Articole > Web, tehnologie, IT
publicat: 24.04.2023

Oamenii de ştiinţă lucrează pentru a dezvolta dispozitive IoT (internet-of-things devices) tot mai mici, precum senzori de dimensiuni microscopice, capabili să urmărească aproape orice obiect. Aceste senzori au baterii extrem de mici, greu de înlocuit, astfel că inginerii integrează receptori de trezire ce păstrează dispozitivele în modul "sleep" când nu sunt folosite, prelungind durata de viață a bateriei.

 

Cercetătorii de la MIT au creat un nou receptor de trezire, de doar o zecime din dimensiunea celor precedente, consumând doar câțiva microwați de putere. Acest receptor include și un sistem de autentificare incorporat, care protejează dispozitivul de un anumit tip de atac ce ar putea descărca rapid bateria.

 

Echipa MIT a construit un receptor care utilizează unde terahertzi, cu aproximativ o zecime din lungimea undelor radio, având dimensiuni de doar 1 milimetru pătrat. Acest receptor de trezire a fost folosit pentru a demonstra comunicare eficientă fără fir, cu o sursă de semnal situată la câțiva metri distanță.

 

Receptorul de trezire ar putea fi utilizat în microroboți ce monitorizează schimbările de mediu în zone mici sau periculoase. Utilizând unde terahertzi, receptorul poate fi utilizat în aplicații emergente, precum rețelele radio instalabile pe teren ce colectează date localizate.
„Folosind frecvențe de teraherți, putem realiza o antenă foarte mică și integra aceste antene la cip, creând o soluție complet integrată", spune Eunseok Lee, autorul principal al studiului.

 

Receptorul de trezire, având o dimensiune de doar 1,54 milimetri pătrați și consumând mai puțin de 3 microwați, utilizează o configurație cu dublă antenă, maximizând performanța și facilitând citirea semnalelor. Cipul amplifică un semnal de teraherți și convertește datele analogice într-un semnal digital pentru procesare. Semnalul digital poartă un simbol, care este un șir de biți (0 și 1). Dacă simbolul corespunde, receptorul de trezire activează dispozitivul.

 

Pentru a crește securitatea, cercetătorii au adăugat un bloc de autentificare care randomizează simbolul dispozitivului, folosind o cheie partajată cu expeditorii de încredere. Această cheie acționează ca o parolă pentru a trimite semnalul potrivit. Echipa a testat sensibilitatea receptorului, trimițând semnale de teraherți la distanțe de până la 10 metri. "Am realizat demonstrații pe distanțe de 5 până la 10 metri, mai mari decât cele obișnuite, folosind un dispozitiv mic și cu un consum redus de energie", spune Lee.

 

Totuși, pentru eficiență maximă, undele terahertzi trebuie să lovească detectorul direct. Dacă cipul e poziționat într-un unghi, o parte din semnal se pierde. Așadar, cercetătorii au asociat dispozitivul cu o matrice orientabilă pentru terahertzi, dezvoltată recent de grupul lui Han, pentru a direcționa cu precizie undele terahertzi. Astfel, comunicarea ar putea fi transmisă către mai multe cipuri cu pierderi minime de semnal.

 

Pe viitor, Lee și colegii săi doresc să abordeze problema degradării semnalului. Dacă pot menține puterea semnalului când cipurile receptorului se mișcă sau se înclină ușor, performanța dispozitivelor ar putea fi îmbunătățită. De asemenea, vor să testeze receptorul de trezire în senzori extrem de mici și să adapteze tehnologia pentru utilizare în dispozitive reale.

 

"Am dezvoltat un portofoliu bogat de tehnologie pentru platforme viitoare de detectare, etichetare și autentificare de dimensiuni milimetrice, inclusiv retrodifuzarea terahertzi, colectarea energiei și direcționarea și focalizarea fasciculului electric. Acum, acest portofoliu este mai complet cu primul receptor de trezire terahertzi dezvoltat de Eunseok, care e esențial pentru economisirea energiei limitate disponibile pe aceste mini-platforme", spune Han.

 

Alți co-autori includ Muhammad Ibrahim Wasiq Khan, doctorand în 2022; Xibi Chen, student la masterat în EECS; Ustav Banerjee, doctorand în 2021 și profesor asistent la Institutul Indian de Știință; Nathan Monroe, doctorand în 2022; și Rabia Tugce Yazicigil, profesor asistent de inginerie electrică și informatică la Universitatea din Boston.

 

Echipa PromoAfaceri

Foto: Jose-Luis Olivares/MIT with figure courtesy of the researchersPublicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book IA generativă și provocările conștiinței și creativității: explorarea frontierelor dintre oameni și mașini
book Cercetătorii dezvoltă o metodă inovatoare de antrenare a modelelor AI, reducând timpul și costurile necesare
book Dubai Customs utilizează IA, drone și roboți subacvatici pentru protecția granițelor și eficiență vamală
book ChatGPT în sănătate: Potențial uriaș, provocări și responsabilități în îngrijirea pacienților
book GPT-4: Inteligența Artificială, creativitate crescută și beneficiile unei utilizări corecte
book Python mai rapid și eficient: Codon, compilatorul revoluționar creat de cercetătorii MIT
book MIT dezvoltă algoritmul WiSwarm pentru gestionarea fluxului de date în timp real prin rețele fără fir
book Partajarea pe rețelele sociale împiedică discernământul adevărului, arată un nou studiu MIT
book Industria IT în 2023, limbaje de programare populare, salarii și companii din România care angajează programatori fără experiență
book Supravegherea video pentru proprietatea ta: camere de supraveghere ascunse
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online