Informatii articole

ARTICOLE

 

Romania, parte intr-un scandal care zguduie internetul: Instituie ACTA "politia" in online?


Romania, parte intr-un scandal care zguduie internetul: Instituie ACTA "politia" in online?Categorie : Articole > Web, tehnologie, IT
publicat pe : 30.01.2012

Romania si alte 21 de state membre UE au semnat, in 26 ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA).

 

In afara de statele din zona europeana si-au mai pus semnatura pe Tratat SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Coreea de Sud. Printre tarile care nu au semnat Acordul se afla Rusia, China, tarile africane si cele din America Latina.

 

Acordul a fost semnat cu scopul de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.

 

ACTA nu poate intra in vigoare fara aprobarea Parlamentului European.

 

Reactii dupa semnarea ACTA

 

Raportorul PE al Acordului international pentru combaterea contrafacerilor (ACTA), francezul Kader Arif, a demisionat in 27 ianuarie, denuntand negocierile cu privire la acest text controversat pe care l-a calificat drept o "mascarada", afirmind ca lanseaza "un semnal de alarma", potrivit BBC News Online.

 

Kader Arif a declarat ca "nu a mai vazut niciodata pana acum asemenea manevre" din partea oficialilor care pregatesc tratatul. 

"Condamn intregul proces care a condus la semnarea acestui acord, si anume lipsa consultarii societatii civile, lipsa transparentei inca de la inceputul negocierilor, intarzieri repetate ale semnarii textului fara nicio explicatie, respingerea recomandarilor Parlamentului asa cum au fost formulate intr-o serie de rezolutii", scria Arif, motivandu-si demisia.

 

Demisia sa a survenit unei serii de proteste in Polonia, unde mii de demonstranti au iesit in strada pentru a denunta semnarea acordului, cu banere pe care se putea citi "Nu cenzurii" si "Internet liber". La inceputul saptamanii, hackerii au atacat site-uri ale Guvernului polonez, inclusiv al premierului Donald Tusk.

 

"Acest acord poate avea consecinte majore asupra vietii cetatenilor", mai scria Arif. "Cu toate acestea, se face totul pentru a impiedica PE sa isi spuna cuvantul. Vreau sa lansez un semnal de alarma puternic opiniei publice", a spus el.

 

Totodata, grupul Anonymous a adresat, vineri, un mesaj romanilor, atragand atenția asupra legii ACTA care, potrivit hackerilor, va limita libertatea de exprimare și va fi primul pas catre dictatura pe Internet.

 

"Salutari cetateni ai Romaniei, noi suntem Anonymous! In timp ce protestele voastre pierd din intesitate din cauza vremii nefavorabile si politicienii vostri isi continua circul pe ecranele televizoarelor, Parlamentul European a semnat ACTA, care impune o dictatura pe Internet: fiecare aspect al vietii activitatii voastre pe Internet va fi monitorizat", se afirma in mesaj.

 

"Ar trebui sa stiti ca dincolo de jocuri video, filme si divertisment in general, exista lucruri importante care ii aduc pe oameni impreuna: comunicarea. Dreptul de a furniza si primi informatie este luat odata ce ACTA a fost semnat", avertizeaza Anonymous, care sustine ca nu este un grup, nu este o organizatie, ci "toti cei care lupta impotriva sclaviei economice si monetare".

 

"Trebuie sa realizati ca acesta este primul pas catre o dictatura care va limita libertatea de exprimare, drepturile noastre si, in cele din urma, dreptul de a trai pe aceasta planeta. Dar sa nu va temeti deoarece Anonymous este de partea voastra", se arata in mesajul transmis pe YouTube.

 

Argumentele impotriva Tratatului

 

Pe site-ul www.accessnow.org au fost postate argumentele impotriva ACTA.

 

- ACTA ii forteaza pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala datele personale ale presupusilor faptuitori.

 

- ACTA risca sa aiba implicatii grave generate de faptul ca nu reuseste sa stabileasca un echilibru intre protectia drepturilor de proprietate intelectuala si apararea drepturilor fundamentale ale societatii, ca intreg, cum ar fi libertatea de exprimare, liberul acces la informatie si cultura si viata privata.

 

- Parlamentul European a subliniat deja, in cadrul unui studiu asupra Acordului, aspectele problematice ale acestuia, inclusiv cele de natura juridica, mentionand ca este "dificil de stabilit care sunt avantajele semnificative pe care ACTA le ofera cetatenilor UE in plus fata de cadrul international existent."

 

- ACTA isi propune sa creeze o noua institutie, "Comisia ACTA", fara sa defineasca insa obligatiile sau garantiile necesare pentru ca acest organism sa functioneze intr-o maniera deschisa, transparenta si inclusiva, care sa permita exercitarea unui control public asupra actiunilor sale.

 

Echipa Promoafaceri.com

Foto: laquadrature.net


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Care sunt motivele pentru care o camera video este extrem de eficiența
book Advertoriale SEO pentru promovarea oricarui business in mediul online
book Imbunatateste-ti prezenta afacerii tale in mediul online cu Atelierul de Creatii Digitale
book Ronexprim, lider pe piata romaneasca de aparate de masura, participa la 3 evenimente in luna septembrie
book Cum alegem un expert SEO bun
book Cum sa eviti greselile de SEO?
book Publicitate pe Facebook: fii acolo unde sunt si clientii tai
book Cum trebuie sa fie realizat un site web profesional?
book Campanii social media, sau cum sa iti promovezi inteligent afacerea
book Creare website: ce implica procesul de dezvoltare end-to-end?
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online