Informatii comunicate

COMUNICATE

 

14 grupuri infracționale organizate – destructurate în 2022 în urma investigațiilor pentru combaterea infracțiunilor de criminalitate informatică

14 grupuri infracționale organizate – destructurate în 2022 în urma investigațiilor pentru combaterea  infracțiunilor de criminalitate informaticăCategorie: Comunicate > Administratie, institutii publice
publicat: 08.03.2023

Inspectoratul General al Poliției Române a instrumentat în anul 2022, 1.246 de cazuri de natură penală în domeniul combaterii criminalității informatice, fiind identificate și destructurate 14 grupuri infracționale organizate specializate în atacuri și înșelăciuni în mediul on-line. În urma activităților desfășurate, sub coordonarea DIICOT, au fost trimise în judecată 486 de persoane suspectate de săvârșirea a 1.230 de infracțiuni informatice.

 

De asemenea, pentru a spori gradul de conștientizare a cetățenilor asupra pericolului reprezentat de atacurile cibernetice, Poliția Română a desfășurat 1.620 activități de prevenire la nivel național, precum și în mediul online. Beneficiarii au primit recomandări despre cum să identifice tentativele de fraudă online și ce trebuie să facă pentru a nu devenit victime.

 

Cele mai semnificative campanii/proiecte preventive desfășurate pe parcursul anului 2022 sunt: Campania „Siguranța online" - inițiată și implementată în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor, Campania din cadrul proiectului „RO Cyberex - Perfecționare, cooperare și prevenire în lupta împotriva criminalității informatice", Proiectul „Eroii Internetului" în domeniul siguranței online a copiilor desfășurat în parteneriat cu Google România și Asociația Adfaber.

 

Totodată, structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne au luat măsuri pentru protejarea infrastructurii informatice a ministerului împotriva atacurilor.

Astfel, Direcția Generală de Protecție Interne a analizat peste 6.000 de alerte de securitate. Niciunul dintre atacurile derulate asupra infrastructurii informatice a MAI în anul 2022 nu și-a atins scopul, nu au fost compromise date clasificate sau confidențiale și nu a fost afectată capacitatea operațională a instituției. Potrivit analizei efectuate de DGPI, amenințările cibernetice asupra sistemelor informatice, rețelelor de comunicații și serviciilor electronice ale ministerului au fost la un nivel ridicat în anul 2022, devenind din ce în ce mai frecvente și complexe.

 

Agresiunile au urmărit, fără succes, indisponibilizarea unor servicii electronice, compromiterea resurselor informatice, extragerea unor date etc. Pentru consolidarea capacităților de prevenire și contracarare a agresiunilor informatice, în raport cu evoluția spectrului amenințărilor cibernetice, MAI își actualizează și dezvoltă propriile capabilități și politici de securitate cibernetică.

 

De asemenea, pentru identificarea și contracararea cu celeritate a oricăror forme de manifestare a amenințărilor cibernetice la nivelul infrastructurii IT&C a MAI, personalul specializat și-a intensificat activitățile de monitorizare a securității infrastructurilor cibernetice și cooperează activ atât cu colegii de la nivelul celorlalte structuri ale ministerului, cât și cu cei din cadrul instituțiilor publice de la nivel național care dețin capabilități și responsabilități în domeniul securității cibernetice.

 

Pentru a nu deveni victime ale unei fraude online, recomandăm cetățenilor să fie precauți și să ia următoarele măsuri:

  • Să nu efectueze niciodată transferuri și să nu proceseze operațiuni doar în baza unui e-mail sau a unei solicitări telefonice "urgente" sau care „promite" câștiguri fabuloase/facile. Dacă există suspiciuni cu privire la legitimitatea unei oferte primite pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram, etc.), să evite accesarea materialelor respective și să verifice existența promoției sau a ofertei pe un canal oficial de comunicare al companiei.
  • Să aibă în vedere faptul că băncile nu solicită niciodată date confidențiale cum ar fi parole de acces sau coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail și nici prin completarea acestora pe website;
  • Să verifice cu atenție adresele de e-mail de la care primesc mesaje cu link-uri sau fișiere atașate sau prin care se solicită date personale/codul PIN al cardului/sume de bani. Atenție la mesajele care conțin formule de adresare impersonale, greșeli gramaticale, de exprimare etc.
  • Să nu deschidă niciodată link-uri sau documente anexate mesajelor primite din surse necunoscute sau care par suspecte.
  • Să se asigure că toate dispozitivele pe care le folosesc pentru a naviga pe Internet funcționează în baza versiunilor actualizate ale sistemelor de operare și sunt protejate cu o soluție antivirus eficientă.

 

Sursa foto: mai.gov.roPublicitatea ta!
publicitate


Informatii comunicate
comunicate din aceeasi categorie:
book Reuniunea comună a Rețelei Europene a Raportorilor Naționali sau a Mecanismelor Echivalente și a Platformei Societății Civile privind traficul de persoane
book ANPC încearcă blocarea activității asociațiilor de consumatori prin restrângerea drepturilor acestora!
book Siguranța ta nu e o joacă, campanie națională de prevenire a traficului de minori
book Consiliul Europei cere eliberarea imediată a lui Aleksey Navalnyy și reamintește Rusiei de obligația sa legală de a pune în aplicare hotărârile CEDO
book Raportul Ministerului Afacerilor Interne: 3.784 de intervenții în 24 de ore, 822 de infracțiuni semnalate și 11.775 de contravenții sancționate
book Management profesionist la Companiile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
book Programul de burse oferit de România atrage peste 50.000 de tineri non-UE din 146 de țări pentru anul universitar 2023-2024
book Bransamente electrice Bucuresti, siguranta si clienti multumiti!
book La ce este buna consultanta juridica?
book Sanatatea si securitatea in munca
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online