Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Asistenta pentru dezvoltare oferita de MAE altor state in 2013


Asistenta pentru dezvoltare oferita de MAE altor state in 2013Categorie : Comunicate > Administratie, institutii publice
publicat pe : 28.03.2013

Ministrul afacerilor externe a aprobat Planul Anual de Acţiune prin care vor fi finanţate acţiunile de asistenţă pentru dezvoltare (AOD) ale Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2013, în sumă totală de 9 milioane lei.

 

În conformitate cu normele în vigoare, MAE acordă AOD prin programe şi proiecte, respectiv prin alte modalităţi de finanţare (suport bugetar direct, contribuţii multilaterale, asistenţă umanitară, finanţare directă din bugetul MAE). Finanţarea pe bază de programe şi proiecte se face prin alocare directă, precum şi prin procedura solicitării publice de programe şi proiecte.

 

Selecţia proiectelor şi programelor solicitate public şi decizia de finanţare a acestora prin includerea în Planul Anual de Acţiune AOD al MAE pe 2013 s-a făcut pe bazaraportului întocmit de către o Comisie de evaluare, în limita bugetului neutilizat pentru alocare directă.

 

Aproximativ 31% din totalul bugetului este destinat Republicii Moldova, unde vor fi finanţate opt proiecte în domenii ca migraţie, politica non-discriminare, statistică regională ca ajutor pentru dezvoltarea economică, afaceri interne, creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea societăţii civile. Alţi beneficiari din state precum Egipt, Tunisia, Libia, Irak, Palestina, Ucraina, Afganistan vor primi aproximativ 22% din buget pentru proiecte vizând sprijinirea procesului democratic, reconstrucţia post-conflict, societatea civilă, consolidarea capacităţii instituţionale.

 

Aproximativ 10% din buget este destinat asistenţei umanitare de urgenţă, fiind acordat pe măsura apariţiei unor necesităţi la nivel internaţional. 31,50% din buget este destinat contribuţiilor la proiecte tematice sau organizaţii multilaterale destinate promovării democraţiei şi respectării drepturilor omului, îmbunătăţirii situaţiei refugiaţilor, fondului ONU de răspuns la situaţiile de urgenţă, protecţiei copilului, societăţii civile, precum şi activităţilor de educaţie pentru dezvoltare şi de conştientizare publică în domeniul dezvoltării.

 

În derularea proiectelor AOD promovate de MAE în perioada 2012 -2015 sunt avute în vedere obiective ca: racordarea priorităţilor AOD la schimbările survenite la scară globală; coordonarea cu alte instrumente de politică externă; adoptarea unei strategii de comunicare publică privind politica de cooperare în domeniu; păstrarea angajamentului României pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului; creşterea impactului şi rezultatelor AOD acordată de România; creşterea profilului ţării noastre ca stat donator; promovarea expertizei naţionale prin asistenţa tehnică acordată statelor în curs de dezvoltare.

 

Informaţii suplimentare:

România şi-a luat angajamentul la nivelul Uniunii Europene ca, până în 2015, să crească volumul asistenţei pentru dezvoltare oferită la 0,33% din VNB (venit naţional brut).

Din datele preliminare, la nivelul anului 2012, procentul din VNB raportabil ca AOD conform principiilor OECD/DAC a fost de 0,085%, în scădere faţă de procentul de 0,093 aferent anului anul 2011.

 

Volumul asistenţei raportate pentru 2012 (111,02 milioane euro) se datorează în mare parte contribuţiei României (prin MFP) la bugetul AOD al COM şi la Fondul European pentru Dezvoltare (cele două contribuţii totalizând 80,94 milioane euro). Al doilea contribuitor important de AOD al României este MECTS (22,2 milioane euro), MAE fiind cel de-al treilea, prin linia bugetară specifică şi contribuţiile la organizaţiile internaţionale.

Informaţii suplimentare privind statele care pot beneficia de AOD, activităţile raportabile AOD, precum şi AOD oferită de alte state se regăsesc pe site-ul OECD/DAC,  (http://www.oecd.org/dac/).

 

Ministerul Afacerilor Externe acordă asistenţă pentru dezvoltare în baza Hotărârii de Guvern nr. 1052/2011 privind reglementarea acţiunilor specifice aferente finanţării asistenţei din cadrul politicii naţionale de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi OMAE nr 882/2012 pentru aprobarea normelor interne de implementare privind acordarea finanţării asistenţei pentru dezvoltare.

 

Biroul de Presa al MAE

www.mae.ro


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii comunicate
Alte comunicate din aceeasi categorie:
book Bransamente electrice Bucuresti, siguranta si clienti multumiti!
book De ce sunt extrem de importante serviciile in lumea moderna?
book Servicii de curatenie Bucuresti
book La ce este buna consultanta juridica?
book Sanatatea si securitatea in munca
book Paladin Store - Anul acesta se poarta lenjerii de pat Disney. Comanda online!
book Legea privind Insolventa persoanelor fizice a trecut de Senat
book Fapta buna diferentiaza brand-urile intre care trebuie sa alegem zilnic
book De ce a iesit Iohannis presedinte?!
book Cadastru. Siati ca...?
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online