Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Asociația pentru Combaterea Dezinformării solicită transparență de la Primăria Sectorului 1

Asociația pentru Combaterea Dezinformării solicită transparență de la Primăria Sectorului 1Categorie: Comunicate > Administratie, institutii publice
publicat: 04.06.2024

Asociația pentru Combaterea Dezinformării (ACD) anunță depunerea unei cereri oficiale de furnizare de informații publice către Primăria Sectorului 1, în vederea promovării transparenței și accesului liber la informațiile de interes public.

 

Într-un efort de a combate dezinformarea și de a încuraja responsabilitatea și deschiderea autorităților locale, ACD a solicitat detalii privind sancțiunile contravenționale aplicate de către diverse instituții publice cu atributii de control la nivelul Sectorului 1. Potrivit răspunsurilor comunicate Asociației pentru Combaterea Dezinformării în urma solicitărilor formulate în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiie de interes public, cu modificările și completările ulterioare, Sectorul 1 al Municipiului București a fost sancționat contravențional de următoarele autoritățile/instituțiile publice, după cum urmează:

1. Garda Națională de Mediu-Comisariatul Municipiului București: 850.000 lei conform adresei nr. 1038/11.03.2024.

2. Inspectoratul de Stat în Construcții: 33.000 lei potrivit adresei nr. 213798/13.05.2024.

3. Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal: 159.000 lei conform adresei nr. 0005375 din 19.03.2024.

4. Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dealul-Spirii" București-Ilfov: 13.000 lei potrivit adresei nr. 2760278 din 26.01.2024.

5. Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București: 20.000 lei conform adresel nr. 3/07.03.2024.

6. Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice: 30.000 lei potrivit adresei nr. 2077 din 19.03.2024.

 

Cuantumul total al amenzilor contravenționale anterior menționate realizate pe baza unui eșantion este de 1.105.000 lei, respectiv de aproximativ 222.000 de euro din taxele si impozitele cetățenilor sectorului 1.

Contrar aspectelor menționate de către organele de control, Primăria Sectorului 1 ne asigura prin dezinformare că totul este "minunat" cu privire la activitatea desfășurată la nivelul administrației publice locale sector 1 în perioada octombrie 2020- prezent 2024.

 

extras comunicat de pe site-ul autorității PUBLICAT: 11.06.2021, primariasector1.ro

Această acțiune face parte dintr-o inițiativă mai amplă pentru realizarea unui studiu de caz de monitorizare și evaluare a modului în care autoritățile locale respectă obligațiile legale privind transparența și informarea corectă a cetățenilor cu privire la fondurile publice. Transparența în administrația publică locală este esențială pentru democrație și pentru încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Solicitarea noastră către Primăria Sectorului 1 este un pas important în asigurarea că informațiile de interes public sunt accesibile și că autoritățile publice locale își îndeplinesc obligațiile legale și morale.

 

Asociația pentru Combaterea Dezinformării își reafirmă angajamentul de a cerceta și combate dezinformarea și de a promova un climat de transparență și corectitudine în ceea ce privește comunicare informațiilor publice. Încurajăm cetățenii să susțină aceste demersuri și să ceară, la rândul lor, informații de interes public de la autoritățile locale.

 

Salutăm promptitudinea instituțiilor statului cu atribuții de control în baza eșantionului, care au răspuns solicitărilor noastre în termenul legal prevăzut de Legea nr. 544/2004 și care ne-au furnizat informațiile publice referitoare la sancțiunile contravenționale aplicate Subdiviziunii Administrativ Teritoriale Sectorul 1.

 

Salutăm inițiativa exemplară a organele de control de a afișa online amenzile aplicate din forndurile publice, conform legislației în vigoare. Această măsură promovează transparența și responsabilizarea, contribuind semnificativ la descurajarea abaterilor din partea autorităților locale.Ne exprimăm speranța ca această practică să fie menținută și extinsă la nivelul tuturor instituțiilor cu atribuții de control având în vedere că se încadrează în categoria informațiilor publice. Încurajam extinderea acestei practice și de către Primăria Sectorului1.

 

De asemenea, potrivit prevederilor Legii nr. 544/2004 lansăm provocarea Primăriei Sectorului 1 de a comunica TOATE sancțiunile contravenționale, inclusiv cele aplicate de către organele de control ale statului în legătură cu activitatea publică de la nivelul Subdiviziunii Administrativ Teritoriale Sector 1, după cum urmează: Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor București, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, Secția 14 Poliție sector 4, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dealul Spirii" Bucure;ti - Ilvov (ACD a solicitat decât pentru Piața Amzei), Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Poliția Sector 4, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Poliția Sector 2 și Secția 7 Poliție și Poliția Română, Instituția Prefectului Municipiului București.

 

Totodată, lansăm provocarea de a se comunica public toate procesel - verbale întocmite de către Ministerul Finanțelor privind amenzile pentru nepublicarea posturilor vacante de administratori și raportul de performanță al Companiei (...), potrivit informațiilor de la nivelul autorității necomunicate în mod oficial însă menționate la pag. 176 - 177 în Cartea lansată la editura Humanitas de către Primarul Sectorului 1, Scriitoarea Clotilde Armand din „Primărie Partea nevăzută" .

 

Anexăm corespondența/dovezile care susțin cercetarea pentru comunicarea informațiilor corecte.

Motivația: Asigurarea accesului liber la informații de interes public pentru cetățeni;Realizarea unui studiu de caz privind respectarea legislației privind transparența de către autoritățile locale;Combaterea dezinformării și promovarea unui climat de transparență și corectitudine în administrația publică locală;realizarea unei practice unitare prin comunicarea tuturor informațiilor la cerere care rezultă din activitatea autorităților publice locale; informațiile lansate în spațiul public să fie susținute de dovezi etc.

 

ACD solicită Primăriei Sectorului 1 să respecte legislația privind transparența și să comunice public toate informațiile de interes public. ACD realizează angajamentul de a combate dezinformarea și de a promova un climat de transparență și corectitudine în administrația publică locală.

 

Pentru mai multe informații despre această inițiativă sau despre activitatea ACD, vă rugăm să ne contactați la adresa de email:office@combatereadezinformarii.ro sau să vizitați site-ul nostru la www.combatereadezinformarii.ro .

 

Președinte,

Daniela CefalanPublicitatea ta!
publicitate


Informatii comunicate
comunicate din aceeasi categorie:
book Prognoza economică de primăvară 2024: O expansiune treptată pe fondul riscurilor geopolitice ridicate
book Am lansat "Asociația Pentru Combaterea Dezinformării" pentru a te învăţa cum să nu fii informat în mod intenţionat, greşit
book Reuniunea comună a Rețelei Europene a Raportorilor Naționali sau a Mecanismelor Echivalente și a Platformei Societății Civile privind traficul de persoane
book ANPC încearcă blocarea activității asociațiilor de consumatori prin restrângerea drepturilor acestora!
book Siguranța ta nu e o joacă, campanie națională de prevenire a traficului de minori
book Consiliul Europei cere eliberarea imediată a lui Aleksey Navalnyy și reamintește Rusiei de obligația sa legală de a pune în aplicare hotărârile CEDO
book 14 grupuri infracționale organizate – destructurate în 2022 în urma investigațiilor pentru combaterea infracțiunilor de criminalitate informatică
book Raportul Ministerului Afacerilor Interne: 3.784 de intervenții în 24 de ore, 822 de infracțiuni semnalate și 11.775 de contravenții sancționate
book Management profesionist la Companiile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
book Programul de burse oferit de România atrage peste 50.000 de tineri non-UE din 146 de țări pentru anul universitar 2023-2024
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online