Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Prognoza economică de primăvară 2024: O expansiune treptată pe fondul riscurilor geopolitice ridicate

Prognoza economică de primăvară 2024: O expansiune treptată pe fondul riscurilor geopolitice ridicateCategorie: Comunicate > Administratie, institutii publice
publicat: 17.05.2024

În urma stagnării economice ample din 2023, o creștere mai bună decât cea așteptată la începutul anului 2024 și reducerea continuă a inflației au creat scena pentru o extindere treptată a activității pe orizontul de prognoză.

 

Prognoza de primăvară a Comisiei Europene prevede o creștere a PIB-ului în 2024 la 1,0% în UE și 0,8% în zona euro. În 2025, se estimează că PIB-ul va accelera la 1,6% în UE și la 1,4% în zona euro. Inflația IAPC din UE este de așteptat să scadă de la 6,4% în 2023 la 2,7% în 2024 și 2,2% în 2025. În zona euro, se estimează că va scădea de la 5,4% în 2023 la 2,5% în 2024 și la 2,1% în 2025.

 

Revenirea la creștere pe fondul accelerării consumului privat

Potrivit estimării preliminare preliminare a Eurostat, PIB-ul a crescut cu 0,3% atât în ​​UE, cât și în zona euro în primul trimestru al anului 2024. Această expansiune, care a avut o bază largă în statele membre, marchează sfârșitul perioadei prelungite de stagnare economică. care a început în ultimul trimestru al anului 2022.

 

Creșterea activității economice în acest an și anul viitor este de așteptat să fie în mare măsură determinată de o expansiune constantă a consumului privat, deoarece creșterea continuă a salariilor reale și a ocupării forței de muncă susține o creștere a veniturilor reale disponibile. O tendință puternică de a economisi, totuși, încă frânează parțial consumul privat.

 

În schimb, creșterea investițiilor pare să se diminueze. Târâtă în jos de ciclul negativ al construcțiilor rezidențiale, este de așteptat să se redreseze doar treptat. În timp ce condițiile de creditare sunt programate să se îmbunătățească în orizontul de prognoză, piețele se așteaptă acum la o traiectorie puțin mai graduală a reducerilor ratelor dobânzii în comparație cu iarna.  

Pe fondul unei economii globale rezistente, o redresare a comerțului va susține exporturile UE. Cu toate acestea, pe măsură ce cererea internă se reia în UE, o accelerare a importurilor va compensa în mare măsură contribuția pozitivă a exporturilor la creștere.

 

Inflația va continua să scadă

Inflația IAPC a continuat să scadă brusc de la vârful de 10,6% (an la an) înregistrat în octombrie 2022 în zona euro. În luna aprilie a acestui an, se estimează că a atins un minim din doi ani de 2,4%.

Pornind de la o prezență la vot mai scăzută decât cea așteptată în primele luni ale acestui an, se estimează că inflația va continua să scadă și să atingă ținta puțin mai devreme în 2025 decât era prevăzut în Prognoza intermediară de iarnă. Dezinflația va fi determinată în principal de bunurile neenergetice și alimente, în timp ce inflația energetică crește, iar inflația serviciilor scade doar treptat, alături de moderarea presiunilor salariale. Inflația în UE în ansamblu este de așteptat să urmeze o cale similară, deși rămânând ușor mai ridicată. 

 

Piața muncii rămâne puternică, în ciuda creșterii modeste

În ciuda încetinirii activității, economia UE a creat peste două milioane de locuri de muncă în 2023, rata de activitate și de ocupare a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani atingând noi maxime record de 80,1% și, respectiv, 75,5% în ultimul trimestru al anului. Multe piețe ale muncii din UE rămân încordate. În martie, rata șomajului în UE s-a situat la cel mai scăzut nivel record de 6,0%. Această performanță robustă a pieței muncii se datorează atât ofertei puternice de muncă - susținută, printre alți factori, de migrație - cât și cererii de muncă.

Se estimează că creșterea ocupării forței de muncă în UE va scădea la 0,6% în acest an, înainte de a se modera și mai mult la 0,4% în 2025. Se preconizează că rata șomajului în UE va rămâne în general stabilă în jurul minimului său istoric. În concordanță cu dezinflația continuă așteptată, creșterea salariilor nominale în UE a început să scadă după ce a atins un vârf de 5,8% în 2023. În viitor, este programată să se decelereze în continuare.

 

Retragerea măsurilor excepționale de sprijin energetic destinate reducerii deficitelor guvernamentale

După o reducere considerabilă în 2021 și 2022, scăderea deficitului guvernamental al UE sa oprit în 2023, pe măsură ce activitatea economică s-a slăbit. Se estimează că declinul se va relua în 2024 (3,0%) și 2025 (2,9%), în special ca urmare a renunțării treptate a măsurilor de sprijinire a energiei.

Pe fondul costurilor mai ridicate de serviciul datoriei și a unei creșteri mai scăzute a PIB-ului nominal, raportul datorie-PIB din UE este programat să se stabilizeze în acest an la 82,9%, înainte de a crește cu aproximativ 0,4 puncte procentuale. în 2025.

 

Incertitudine crescută pe fondul tensiunilor geopolitice

Incertitudinea și riscurile negative asupra perspectivelor economice au crescut și mai mult în ultimele luni, în principal ca urmare a evoluției războiului prelungit de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a conflictului din Orientul Mijlociu. Tensiunile geopolitice mai largi continuă să prezinte riscuri. În plus, persistența inflației în SUA poate duce la noi întârzieri ale reducerilor de rate în SUA și nu numai, ceea ce duce la condițiile financiare globale oarecum mai stricte.

 

Pe frontul intern, scăderea inflației poate fi mai lent decât se prevedea, ceea ce poate determina băncile centrale din UE să amâne reducerile ratelor dobânzilor, până la scăderea companiilor de servicii inflaționiste. În plus, unele state membre pot adopta măsuri suplimentare de consolidare fiscală în bugetele lor pentru 2025 - care nu sunt luate în considerare în prezent în această prognoză - care ar putea avea un impact asupra creșterii economice anul viitor. În același timp, o scădere a înclinației spre economisire ar putea stimula creșterea consumului, în timp ce investițiile în construcții rezidențiale s-ar putea recupera mai rapid. Riscurile asociate schimbărilor climatice afectează din ce în ce mai mult perspectiva.

 

Această prognoză se bazează pe un set de ipoteze tehnice privind ratele de schimb, ratele dobânzilor și prețurile mărfurilor, cu o dată limită de 25 aprilie. Pentru toate celelalte date primite, inclusiv ipotezele privind politicile guvernamentale, această prognoză ia în considerare informațiile până la 30 aprilie inclusiv. Cu excepția cazului în care noi politici sunt anunțate și specificate în detaliu adecvat, proiecțiile presupun că nu se vor schimba politicile.

 

Comisia Europeană publică două prognoze cuprinzătoare (primăvară și toamnă) și două prognoze intermediare (iarnă și vară) în fiecare an. Cele două previziuni cuprinzătoare acoperă o gamă largă de indicatori economici pentru toate statele membre ale UE, țările candidate, țările AELS și alte economii de piață avansate și emergente majore. Previziunile intermediare acoperă PIB-ul anual și trimestrial și inflația pentru anul curent și anul următor pentru toate statele membre, precum și agregatele UE și din zona euro.

Prognoza economică de vară 2024 a Comisiei Europene va actualiza previziunile privind PIB-ul și inflația în această publicație și este de așteptat să fie prezentată în septembrie 2024.

 

Pentru mai multe informatii: Document complet: Prognoza economică de primăvară 2024.

 

Sursa: https://ec.europa.euPublicitatea ta!
publicitate


Informatii comunicate
comunicate din aceeasi categorie:
book Asociația pentru Combaterea Dezinformării solicită transparență de la Primăria Sectorului 1
book Am lansat "Asociația Pentru Combaterea Dezinformării" pentru a te învăţa cum să nu fii informat în mod intenţionat, greşit
book Reuniunea comună a Rețelei Europene a Raportorilor Naționali sau a Mecanismelor Echivalente și a Platformei Societății Civile privind traficul de persoane
book ANPC încearcă blocarea activității asociațiilor de consumatori prin restrângerea drepturilor acestora!
book Siguranța ta nu e o joacă, campanie națională de prevenire a traficului de minori
book Consiliul Europei cere eliberarea imediată a lui Aleksey Navalnyy și reamintește Rusiei de obligația sa legală de a pune în aplicare hotărârile CEDO
book 14 grupuri infracționale organizate – destructurate în 2022 în urma investigațiilor pentru combaterea infracțiunilor de criminalitate informatică
book Raportul Ministerului Afacerilor Interne: 3.784 de intervenții în 24 de ore, 822 de infracțiuni semnalate și 11.775 de contravenții sancționate
book Management profesionist la Companiile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
book Programul de burse oferit de România atrage peste 50.000 de tineri non-UE din 146 de țări pentru anul universitar 2023-2024
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online