Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Schengen: Parlamentul European se opune reintroducerii controalelor la frontiera


Schengen: Parlamentul European se opune reintroducerii controalelor la frontieraCategorie : Comunicate > Administratie, institutii publice
publicat pe : 08.07.2011

Parlamentul se opune ferm reintroducerii controalelor la frontieră în interiorul spațiului Schengen. Fluxul de imigranţi şi cei care solicită azil nu pot justifica această decizie, se arată într-o rezoluţie a Parlamentului European adoptată joi, referitoare la planurile de schimbare a regulilor Schengen.

 

Sistemul Schengen a fost recent criticat, unele state membre luând în considerare reintroducerea controalelor la frontierele naţionale simţindu-se ameninţate de un influx neprevăzut de imigranţi din Africa de Nord. În data de 24 iunie, Consiliul European a solicitat Comisiei să prezinte  în septembrie o propunere de creare a unui mecanism de salvgardare pentru a răspunde "circumstanţelor excepţionale" de acest tip.  

 

Într-o rezoluţie adoptată astăzi, Parlamentul European regretă profund încercarea unor state membre de a reintroduce controalele la frontieră şi îşi reafirmă "opoziţia fermă faţă de orice mecanism Schengen care are alte obiective decât sporirea libertăţii de circulaţie şi consolidarea guvernanței UE în ceea ce privește spațiul Schengen".

 

PE atrage atenţia că actualul Cod al frontierelor Schengen prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele interne "numai atunci când există o ameninţare serioasă la adresa politicilor publice sau a securităţii interne".

 

Parlamentul cere Comisiei să prezinte o iniţiativă menită să definească "aplicarea strictă" a dispoziţiilor actuale de către statele membre, insistând ca orice excepţii nou apărute, cum ar fi noi argumente pentru reintroducerea controalelor la frontieră, "nu ar întări sistemul Schengen".  

 

Potrivit deputaţilor europeni, problemele recente legate de Schengen "pot fi explicate prin reticenţa de a implementa politici comune europene în alte domenii", dintre care se evidenţiază un sistem comun european de azil şi migrație, deputații solicitând mai multe progrese în aceste domenii (termenul limită pentru înfiinţarea unui sistem comun european de azil a fost stabilit pentru 2012).

 

Mecanism de evaluare Schengen european

Sub prevederile sistemului actual, decizia de reintroducere a controalelor la frontiere este luată unilateral de către statele membre. Deputaţii europeni vor ca noul mecanism de evaluare Schengen să facă parte dintr-un sistem european.

 

"Noul sistem de evaluare Schengen ar trebui să fie mai 'comunitar', adică să aibă la bază o abordare europeană şi să beneficieze de sprijinul instituţiilor europene, spre deosebire de un sistem integral interguvernamental", a declarat Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European în chestiunea mecanismului de evaluare

 

Noul mecanism de evaluare Schengen, aflat momentan în discuţie în Parlament, va reprezenta parte a răspunsului la aceste probleme, atâta timp cât "asigură o monitorizare eficientă a oricărei încercări de a reintroduce controale ilegale la frontierele interne şi reafirmă încrederea reciprocă". Deputaţii europeni mai menţionează şi că eficienţa mecanismului de evaluare constă în posibilitatea de a acorda sancţiuni în cazul în care deficienţele persistă şi ameninţă securitatea generală a spaţiului Schengen.

 

Solidaritatea

Noul sistem de evaluare Schengen va permite de asemenea solicitarea şi obţinerea sprijinului statelor membre în cazul unei presiuni excepţionale asupra frontierelor externe ale UE.

 

Conform tratatelor, crearea zonei Schengen a definit a graniţă externă comună, "asupra căreia UE are o responsabilitate comună în a o administra", insistă deputaţii europeni. Cu toate acestea, UE "nu s-a conformat încă în totalitate pentru îndeplinirea acestei cerinţe".

 

Parlamentul European subliniază cu fermitate nevoia pentru o solidaritate crescută faţă de aceste state membre pentru a le ajuta să facă faţă situaţiilor excepţionale de acest tip.

 

Serviciul de Presa

www.europarl.europa.eu


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii comunicate
Alte comunicate din aceeasi categorie:
book Bransamente electrice Bucuresti, siguranta si clienti multumiti!
book De ce sunt extrem de importante serviciile in lumea moderna?
book Servicii de curatenie Bucuresti
book La ce este buna consultanta juridica?
book Sanatatea si securitatea in munca
book Paladin Store - Anul acesta se poarta lenjerii de pat Disney. Comanda online!
book Legea privind Insolventa persoanelor fizice a trecut de Senat
book Fapta buna diferentiaza brand-urile intre care trebuie sa alegem zilnic
book De ce a iesit Iohannis presedinte?!
book Cadastru. Siati ca...?
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online