Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Uniunea Europeana si Statele Unite incheie un parteneriat in domeniul comertului cu produse ecologice


Uniunea Europeana si Statele Unite incheie un parteneriat in domeniul comertului cu produse ecologiceCategorie : Comunicate > Administratie, institutii publice
publicat pe : 15.02.2012

Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat că, începând cu 1 iunie 2012, produsele ecologice certificate în UE sau în SUA pot fi comercializate drept produse ecologice in oricare dintre aceste două regiuni. Acest parteneriat între cei mai mari doi producători de produse ecologice din lume va pune bazele unei construcții solide care va promova agricultura ecologică, contribuind la dezvoltarea acestui sector, la crearea de locuri de muncă și înființarea de întreprinderi la nivel global.

 

În total, sectorul produselor ecologice din Statele Unite și din Uniunea Europeană valorează împreună aproximativ 40 miliarde EUR, cifră care se amplifică de la an la an.

 

Scrisorile oficiale de instituire a parteneriatului au fost semnate la 15 februarie 2012 în Germania, la Nürnberg, de Dacian Cioloș, Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Kathleen Merrigan, secretar-adjunct în Ministerul agriculturii din SUA și ambasadorul Isi Siddiqui, negociatorul-șef pentru agricultură din cadrul reprezentanței comerciale a SUA. Ceremonia de semnare a avut loc la Târgul mondial de produse ecologice BioFach, cea mai mare manifestare de acest fel din întreaga lume.

 

„Acordul are o dublă valoare adăugată. Pe de o parte, agricultorii și producătorii de alimente ecologice vor avea acces mai ușor, cu mai puțină birocrație și mai puține costuri, la piețele din SUA și din UE, ceea ce va duce la consolidarea competitivității acestui sector. În plus, crește nivelul transparenței standardelor aplicabile produselor ecologice și gradul de încredere a consumatorilor, precum și capacitatea lor de a recunoaște alimentele și produsele noastre ecologice" a afirmat Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș. „Acest parteneriat reprezintă un important pas înainte, care conferă o nouă dimensiune relațiilor de cooperare dintre UE și SUA în domeniul comerțului cu produse agricole."

 

„Acest parteneriat stabilește legături între fermierii și companiile de pe ambele maluri ale Atlanticului care activează în sectorul produselor ecologice, deschizând o gamă largă de oportunități de piață" a afirmat secretarul-adjunct în Ministerul agriculturii din SUA, Kathleen Merrigan. „Este o victorie pentru economia americană și pentru strategia de ocupare a forței de muncă promovată de președintele Obama. Acest parteneriat va deschide noi piețe pentru fermierii și crescătorii de animale americani, va crea mai multe oportunități pentru întreprinderile mici și va îmbunătăți oferta de locuri de muncă pentru cetățenii americani care activează în sectoare precum ambalarea, transportul și comercializarea produselor ecologice."

 

„Este vorba despre un pas semnificativ în ceea ce privește consolidarea relațiilor noastre comerciale bilaterale" a adăugat ambasadorul Isi Siddiqui. „Am convingerea că acest parteneriat va facilita și va stimula schimburile comerciale cu produse agricole între Uniunea Europeană și Statele Unite și va conduce la crearea mai multor locuri de muncă în acest sector important atât pentru America, cât și pentru Europa."

 

Anterior, cultivatorii și companiile care doreau să comercializeze produse de ambele părți ale Atlanticului trebuiau să obțină certificate de conformitate ținând seama de două standarde diferite, ceea ce presupunea dublarea taxelor, a controalelor și a demersurilor birocratice. Acest parteneriat elimină bariere importante, în special pentru producătorii mici și mijlocii din sectorul produselor ecologice. Toate produsele care îndeplinesc condițiile parteneriatului pot fi comercializate și etichetate ca alimente, carne, cereale sau vin ecologic certificat.

 

Până la concretizarea demersului prin anunțul de astăzi, ambele părți au realizat audituri pentru a se asigura că programele lor sunt compatibile din perspectiva reglementării, a măsurilor de control al calității, a cerințelor de certificare și a practicilor de etichetare.

 

Deși există mici diferențe între normele din SUA și cele din UE în domeniul agriculturii ecologice, ambele părți au hotărât la nivel individual că programele lor sunt practic echivalente, cu excepția interdicției referitoare la utilizarea antibioticelor. Reglementările Ministerului agriculturii din SUA (USDA) privind agricultura ecologică interzic utilizarea antibioticelor, cu excepția cazului în care se încearcă controlarea infecțiilor bacteriene invazive (focul bacterian) care afectează livezile ecologice de mere și pere. Reglementările UE privind agricultura ecologică permit utilizarea antibioticelor doar pentru tratarea animalelor infectate. În temeiul acestui parteneriat, nu este permisă utilizarea antibioticelor din niciun motiv, fapt care trebuie verificat de către agenții de certificare.

 

În plus, toate produsele care fac obiectul schimburilor comerciale în temeiul acestui parteneriat trebuie transportate cu un certificat de export pentru produse ecologice. Acest document trebuie să indice locul de producție, să identifice organizația care a certificat produsul ecologic, să verifice dacă nu au fost folosite substanțe și metode interzise, să certifice dacă termenii parteneriatului au fost respectați și să asigure trasabilitatea produselor care fac obiectul schimburilor comerciale.

 

Ambele părți și-au luat angajamentul de a asigura că toate produsele ecologice care vor face obiectul schimburilor comerciale respectă termenii parteneriatului și că acestea își mențin integral proprietățile ecologice pe traseul de la fermă la punctul de vânzare. Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene și programul național privind produsele ecologice (National Organic Program) din cadrul Ministerului agriculturii din SUA - care supraveghează toate produsele ecologice din SUA - își vor asuma importante roluri de supraveghere.

 

Statele Unite și Uniunea Europeană vor continua să poarte discuții la intervale regulate și își vor revizui reciproc și periodic programele, pentru a verifica respectarea termenilor parteneriatului. Cele două părți vor demara o serie de inițiative de cooperare în vederea promovării produselor ecologice și vor aborda subiecte importante precum bunăstarea animalelor. Ambele programe vor consta dintr-un schimb permanent de informații tehnice și bune practici, pentru a asigura integritatea culturilor și a sistemelor ecologice de producție animală.

În prezent, acest acord vizează doar produse exportate din și certificate în Statele Unite sau Uniunea Europeană.

 


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii comunicate
Alte comunicate din aceeasi categorie:
book Bransamente electrice Bucuresti, siguranta si clienti multumiti!
book De ce sunt extrem de importante serviciile in lumea moderna?
book Servicii de curatenie Bucuresti
book La ce este buna consultanta juridica?
book Sanatatea si securitatea in munca
book Paladin Store - Anul acesta se poarta lenjerii de pat Disney. Comanda online!
book Legea privind Insolventa persoanelor fizice a trecut de Senat
book Fapta buna diferentiaza brand-urile intre care trebuie sa alegem zilnic
book De ce a iesit Iohannis presedinte?!
book Cadastru. Siati ca...?
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online