Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cultivarea organismelor modificate genetic (OMG): PE sustine dreptul national de a interzice cultivarea


Cultivarea organismelor modificate genetic (OMG): PE sustine dreptul national de a interzice cultivareaCategorie : Comunicate > Agricultura
publicat pe : 05.07.2011

Statele membre UE ar trebui să dispună de flexibilitatea necesară pentru a interzice sau a restricționa cultivarea OMG-urilor. Statele membre vor putea argumenta aceste decizii folosind inclusiv argumente legate de protecția mediului, se arată în legislația adoptată marți, 5 iulie, de către deputații europeni.

 

Revizuirea legislației existente - adoptată cu 548 voturi pentru, 84 împotrivă și 31 abțineri - va fi transmisă Consiliului pentru discuții suplimentare. Raportoarea PE Corinne Lepage (ALDE, FR) a declarat următoarele în cadrul dezbaterii: "Sunt încântată că Parlamentul a ajuns la un acord  cu privire la un subiect așa de dificil precum OMG-urile, care de mulți ani este o cauză de preocupare pentru cetățeni. În cazul în care Consiliul reușește să adopte o poziție comună, acest acord echilibrat va oferi statelor membre și regiunilor dreptul de a nu cultiva OMG-uri dacă nu doresc acest lucru."

 

Motive pentru interzicerea cultivării OMG-urilor

Comisia Europeană a propus să ofere statelor membre dreptul de a interzice aceste culturi, fără însă a putea folosi motive legate de evaluarea efectului advers asupra sănătății și a mediului, care ar putea rezulta din diseminarea deliberată sau din introducerea pe piață a OMG-urilor. Pentru o oferi o bază legală mai puternică, în contextul regulilor privind comerțul internațional, Parlamentul a insistat că statele membre să aibă libertatea de a utiliza motive legate de impactul asupra mediului pentru interzicerea culturilor modificate genetic. Acestea ar putea include - prevenirea dezvoltării rezistenței la pesticide, prezervarea biodiversității sau absența datelor privind impactul negativ potențial al diseminării OMG-urilor asupra mediului.

 

Costul contaminării

Potrivit deputaților, toate statele membre trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru prevenirea contaminării culturilor convenționale sau ecologice și să asigure că poluatorul plătește pentru toate efectele sau daunele neintenționate care ar putea apărea ca urmare a diseminării deliberate sau a introducerii pe piață a unor OMG-uri.

 

Actualizarea controalelor de siguranță

Autorizarea și controalele de siguranță la nivel european vor continua să fie o pre-condiție pentru culturile modificate genetic. Comisia Europeană ar trebui să garanteze adoptarea de noi orientări privind evaluarea riscurilor pe care le prezintă OMG-urile. Aceste orientări nu ar trebui să se bazeze doar pe principiul echivalenței substanțiale sau pe criteriul evaluării comparative a siguranței, ci ar trebui să permită identificarea clară a efectelor directe și indirecte pe termen lung, precum și a incertitudinilor științifice.

 

În prezent, două varietăți de culturi modificate genetic au primit aprobarea UE de a fi cultivate: o anumită specie de porumb și un tip de cartof adaptat pentru producția de amidon. În momentul de față, puține state membre UE cultivă aceste culturi în scop comercial iar unele dintre ele (Austria, Franța, Grecia, Ungaria, Germania și Luxemburg) au aplicat interdicții în cadrul așa-numitei "clauze de salvgardare", ținând cont de regulile existente.

 

Serviciul de Presa

www.europarl.europa.eu


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii comunicate
Alte comunicate din aceeasi categorie:
book Mur Thornfree, un soi pretios, deloc pretentios!
book Coacaz rosu - Fructe apetisante, sanatate curata!
book Zmeura Lulin, gust si sanatate!
book AGROBION ingrasamant - Protectie totala impotriva inghetului
book Zmeura Cayuga, un soi cu productivitate excelenta!
book Zmeur-mur TAYBERRY – Un fruct 2 in 1
book Care sunt sculele si uneltele de care ai nevoie atunci cand vrei sa iti intreti gradina in mod corespunzator?
book De ce este important sa alegem utilaje agricole de calitate si de unde le putem achizitiona?
book Gardul electric, o metoda de protectie extrem de utila si deosebit de avantajoasa
book Cum intretinem o suprafata cu ajutorul AGROGLYFO?
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online