Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Comisia Europeana a anuntat castigatorul concursului de desene Galileo in Romania


Comisia Europeana a anuntat castigatorul concursului de desene Galileo in RomaniaCategorie : Comunicate > Educatie, arta
publicat pe : 07.02.2012

Comisia Europeana a anuntat marti, 7 februarie 2012, câstigatorul concursului de desene Galileo în România. IRINA MAGUREANU a fost desemnata câstigatoare, de catre un juriu national. Câstigatorul din fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea un satelit ce-i va purta prenumele si va fi lansat în spatiu. Astfel, un satelit purtând numele de IRINA va fi parte a constelatiei de sateliti Galileo.

 

În cadrul ceremoniei de premiere, ce a avut loc astazi la sediul Spatiului Public European (str. Vasile Lascar, nr. 31, parter), Irina Magureanu a fost felicitata de dl Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene în România. Dl Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu', i-a înmânat Irinei un trofeu reprezentând satelitul purtând numele ei în miniatura.

 

IRINA a fost aleasa câstigatoare în ROMÂNIA, dintre peste 220 de participanti, de catre un juriu national format din astronomi si alte personalitati, printre care: Alexandrina Hristov (artista în domeniul picturii, muzicii si poeziei); Adrian Sonka (astronom, Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu') si Virgiliu Pop (cercetator, Agentia Spatiala Româna).

 

'Ce ar putea avea în comun arta şi astronomia?', întreaba dl Sonka. 'Acum zeci de ani când sigurele imagini ale planetelor era mici discuri patate, arta sarea în ajutor şi oferea oamenilor desene realiste prin care înţelegeai cum ar fi sa te plimbi printre craterele selenare sau sa stai la baza lui Olympus Mons. Cum planetele din sistemul solar sunt cunoscute îndeaproape, ar parea ca artiştii nu pot concura cu detaliatele imagini ale sondelor spaţiale. Greşit, pentru ca noile sisteme solare descoperite sunt bogate în planete ce depaşesc uneori imaginaţia oamenilor de ştiinţa. Nu şi a artiştilor, care ajutaţi de datele ştiinţifice pot realiza ilustraţii uimitoare. Cu ajutorul lor reuşim sa vedem locuri pe care fara ei le-am vedea doar cu ochii minţii.'

 

Desenul a fost realizat pe tableta grafica, pe cerul înstelat fiind adaugate pe rând Pamântul, satelitii si norul de gaze în care sta scris Galileo, racheta, cometa, planeta Marte si constelatiile.

 

Domnul Virgiliu Pop, membru al juriului din partea Agentiei Spatiale Române (ROSA), a declarat: 'Doresc sa o felicit, în numele ROSA, pe Irina Magureanu, câstigatoarea concursului. Acordarea unui nume românesc unui satelit artificial din constelatia Galileo coincide cu o alta premiera spatiala din tara noastra, si anume lansarea primului satelit românesc, GOLIAT. Talentul Irinei - ca si al celorlalti copii români participanti la concurs - demonstreaza ca o noua generatie de tineri creativi se formeaza în România - generatie care va duce mai departe spiritul tehnic si artistic al României'.


Concursul de desene a fost organizat de catre Comisia Europeana si a fost deschis participarii tuturor copiilor cu vârsta între 9 - 11 ani care traiesc în tarile UE27. În fiecare dintre aceste tari a fost ales un câstigator national.

 

Pentru a putea participa, fiecare copil a trimis o lucrare de arta pe tema: 'Spatiu si Aeronautica'. Copiii au fost invitati sa îsi dea frâu liber imaginatiei si sa foloseasca orice instrumente de desen sau pictura, precum si orice alte materiale colorate sau tehnici doresc. Lucrarile au fost apoi scanate sau fotografiate si încarcate pe website-ul competitiei.

 

Concursul de desene Galileo

 

Concursul de desene Galileo a avut loc în cele 27 de state membre ale UE de-a lungul anului 2011. Copiii care traiesc in oricare dintre aceste tari au fost încurajati sa participe în competitie, la finalul careia au fost selectati câstigatorii. Prenumele câstigatorilor vor fi utilizate pentru a denumi satelitii programului Galileo.

 

Competitia s-a desfasurat între 1 septembrie si 15 noiembrie 2011, iar toti câstigatorii nationali vor fi anuntati în primul trimestru al anului 2012.

 

Programul Galileo

 

Programul Galileo este sistemul independent global de navigatie prin satelit al Europei. Programul va lansa cel putin 27 de sateliti, permitând astfel Europei sa ramâna în prima linie a tehnologiilor legate de spatiu. Galileo este programul prin care Uniunea Europeana va dezvolta un sistem de navigatie prin satelit sub control civil european. Sistemul va fi comparabil, iar pentru unele servicii interoperabil, cu sistemele GPS (SUA) si Glonass (Rusia), functionând în acelasi timp independent de acestea. Sistemul de sateliti va beneficia de mai multe aplicatii, inclusiv în domeniul managementului transportului sau pentru telefoanele mobile. Programul de sateliti Galileo este pregatit de lansare în etape, înca din 2011 si pâna când constelatia va fi completa.

 

Sistemul de navigatie Galileo 

 

Galileo va permite utilizatorilor sa îsi cunoasca pozitia exacta în timp si spatiu, la fel ca si sistemul GPS, dar cu o precizie si fiabilitate crescute. Galileo este programul Uniunii Europene de dezvoltare a sistemului global de navigatie prin satelit sub control civil european. Programul va fi compatibil si, pentru unele servicii chiar interoperabil, cu sistemul american GPS si Glonass (rusesc), dar în acelasi timp independent de acestea.

 

În 2014, Galileo va oferi trei servicii: serviciul deschis (gratuit), serviciul public reglementat (asigura functionarea continua a serviciilor-cheie, ca de exemplu cel de ambulanta sau politie, în timpul unor situatii de criza) si serviciul de cautare si salvare (în situatii de urgenta, ca de exemplu pentru marinarii rataciti pe mare etc.).

 

Ulterior se vor adauga serviciul comercial si o linie speciala de protectie (Safety-of-Life Service) cu o mai mare aplicabilitate si date de acuratete autentificate, în situatii critice de viata si moarte. Galileo a facut recent un pas important înainte prin lansarea, la 21 octombrie 2011, a primilor doi sateliti operationali din constelatia Galileo. Urmatoarea lansare, a înca 2 sateliti operationali, va avea loc pe parcursul anului 2012. Succesul lansarii a pavat deja drumul pentru asigurarea functionarii serviciilor anuntate, începând cu 2014.

 

Contracte încheiate pentru dezvoltarea programului: Dezvoltarea programului a debutat în 2008, iar munca a fost divizata în sase loturi ce au fost contractate prin licitatii publice. Primele patru loturi - suport inginerie, constructia satelitilor, servicii de lansare (comunicat de presa IP/10/7) si operare (comunicat de presa IP/10/1382) - au fost alocate în 2010, pentru suma de aproximativ 1.250 milioane €. Ultimele doua loturi, cuprinzând infrastructura de la sol, au fost contractate în iunie 2011 .

 

EGNOS - the European Geostationary Navigation Overlay Service (Serviciul-Cadru European de Navigatie Geostationara):Înca de la 1 octombrie 2009, europenii beneficiaza de semnal GPS îmbunatatit furnizat de EGNOS.

 

EGNOS cuprinde doar trei sateliti cu 40 de statii la sol, ce functioneaza ca o îmbunatatire a sistemului GPS american pentru aplicatii în situatiile critice de salvare în domeniul aviatiei si maritim. Sistemul furnizeaza informatiile disponibile legate de pozitionarea pe întreg cuprinsul Europei, oricarui receptor GPS cu EGNOS activat. Serviciul Safety-of-Life pentru cresterea sigurantei aviatice este operational din martie 2011.

 

Cooperare internationala: Sistemul UE, precum si cele din China, Statele Unite, Rusia, Japonia si India sunt compatibile, dar necesita discutii continue cu fiecare dintre aceste natiuni în contextul Organizatiei Natiunilor Unite. Norvegia participa si a contribuit la finantarea programului, iar în prezent negocierile continua în acest sens si cu Elvetia. 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii comunicate
Alte comunicate din aceeasi categorie:
book Art Gift anunta ca va oferi donatii Spitalului de Boli Infectioase ”Victor Babes” la fiecare lucrare de arta vanduta
book Citate despre copii cu sfaturi grozave
book Cristian Mandeal deschide stagiunea la Filarmonica din Brasov
book Cursuri calificare Oradea - succes garantat
book Trusa de geometrie este cel mai iubit instrument educational de catre toti copiii !
book Jucarii pentru dezvoltarea corespunzatoare a copiilor pe care le poti achizitiona de la Bekid.ro
book Muzica de nunta – nunta ta, distractia noastra!
book Muzica de petrecere: talent, seriozitate, interes, pe scurt un succes pentru tine!
book Formatie nunta – cea mai potrivita alegere!
book Formatia nunta Bucuresti – distractie la maximum !
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online