Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Dirijorul CRISTIAN MANDEAL dezvaluie impresiile sale, dupa GALA CEAIKOVSKI


Dirijorul CRISTIAN MANDEAL dezvaluie impresiile sale, dupa GALA CEAIKOVSKICategorie : Comunicate > Educatie, arta
publicat pe : 04.03.2013

Duminică seară melomanii bucureşteni au avut bucuria de a asista la Sala Radio la GALA CEAIKOVSKI, o interpretare de înaltă ţinută artistică, plină de căldură şi sensibilitate a Orchestrei Naţionale de Tineret a României, sub bagheta binecunoscutului dirijor CRISTIAN MANDEAL. Despre experienţa deosebită a concertului primit cu multă bucurie şi apreciere de spectatorii prezenţi la Sala Radio, Cristian Mandeal afirmă :

 

« Am fost nu o dată întrebat ce simt în timp ce dirijez sau după un concert. În fapt depinde de multe. Uneori mă simt frustrat, alteori satisfăcut. Seara de ieri însă a fost în mod categoric unul dintre cele mai frumoase momente petrecute împreună cu ''copiii'' mei. M-au umplut de bucurie şi de mândrie. Au avut loc momente de MUZICĂ în cel mai înalt sens al cuvântului. S-au născut pe-alocuri clipe de har comparabile doar cu cele ale unor revelaţii nepământene. M-am simţit în multiple momente binecuvântat de bucuria comuniunii artistice. Vreau să le mulţumesc tuturor, în primul rând lor, tinerilor. Dar şi lui Marin Cazacu, fratelui meu de cruce în această « operă » numită Orchestra Naţională de Tineret a României şi, nu în ultimul rând, lui Dorin Ioniţă şi organizaţiei Lanto Communication, entităţi ce s-au constituit într-un adevărat triunghi susţinător al viitorului muzical al ţării. »

 

Lucrări dintre cele mai cunoscute şi mai frumoase ale marelui compozitor rus au stârnite aplauzele entuziaste ale publicului: uvertura-fantezie „Romeo şi Julieta", aria lui Lenski din opera „Evgheni Oneghin" într-o inedită transcripţie pentru violoncel, uvertura „1812", „Pezzo Capriccioso pentru violoncel şi orchestră" şi „Capriciul italian".

Pe lângă partiturile incluse în program, Orchestra Naţională de Tineret a României şi cei doi solişti mult aplaudaţi - violonceliştii Marin şi Ştefan Cazacu (legaţi de o deosebită legătură tată-fiu) - au oferit publicului un regal de bis-uri: Astor Piazzolla - „Oblivion", Nikolai Rimski-Korsakov - „Zborul cărăbuşului" şi Ceaikovski - „Spărgătorul de nuci" - Adagio din Grand Pas de Deux.

 

Coproducători: Lanto Communication şi FundaţiaPrietenii muzicii-Serafim Antropov"

 

Parteneri media: România Liberă, Radio România Cultural, Radio România Muzical, 7 seri, RFi România, PORT.RO.

 

Parteneri: Apa Nova, MLNR, Christian Tour, Trade media, Fabrica de asigurări, Vizual Graf 

 

În anul 2008, doi dintre marii noştri artişti - violoncelistul Marin Cazacu şi dirijorul Cristian Mandeal - au format împreună prima orchestră simfonică de tineret din România, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii - Serafim Antropov".

În doar cinci ani de zile, Orchestra Naţională de Tineret a României - reunind în marea majoritate artişti cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, selectaţi dintre cei mai valoroşi din întreaga ţară - a cunoscut o evoluţie fulminantă: apariţii de succes pe scena Ateneului Român, concertul extraordinar „Eurovision - Tineri muzicieni", prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu", concerte la Paris şi Strasbourg în cadrul unui proiect cultural european (2012). De asemenea, tânărul ansamblu a concertat în deschiderea  primei  ediţii  a  Festivalului Internaţional  „Sergiu Celibidache"  şi a susţinut un  concert extraordinar în cadrul  prestigiosului  Festival  Internaţional  „Young Euro Classic" de la Berlin - august 2012.

În noiembrie 2011 ansamblul a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret (European Federation of National Youth Orchestras).

 

Pentru alte detalii legate de activitatea Orchestrei Naţionale de Tineret, vă propunem să consultaţi site-ul : www.orchestratineret.ro.

 

În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, CRISTIAN MANDEAL şi-a exercitat profesia atât în România, cât şi în străinătate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu", completându-şi ulterior studiile la Berlin (cu Herbert von Karajan, în 1980) şi München (cu Sergiu Celibidache, în 1990).

A fost dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) şi Bucureşti (1987 - 2009) şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu", ediţiile din 2001 şi 2003.

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi artişti contemporani.

A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască - San Sebastian (2001 - 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn" di Bolzano e Trento (2000 - 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle" Manchester (2003 - 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera „Oedipe" în primă audiţie britanică (la Festivalul de la Edinburgh - 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii „George Enescu" din Londra.

 

MARIN CAZACU a fost distins cu numeroase premii şi distincţii precum: „Medaille d'argent" şi premiul „Villa Lobos", Premiul I la Markneukirchen, Premiul al II-lea la Concursul „J. S. Bach" (Leipzig) şi Premiul I la Bologna. De asemenea a mai fost distins cu Premiul Criticilor şi Muzicologilor în 1980 şi 2004, Premiul pentru Performanţă în solistică, oferit de revista „Actualitatea muzicală" (2001), Premiul aniversar al canalului Radio Muzical (2001), Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004), Premiul Radio Romania Cultural (2012 ).

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti susţinând totodată numeroase concerte în Europa, Asia şi Statele Unite ale Americii. A colaborat cu valoroşi solişti şi dirijori şi a concertat alături de prestigioase ansambluri precum: Orchestrele Radio din Berlin, Leipzig, Bratislava, Sofia, Madrid, Ljubljana, Filarmonica din Seoul, Orchestra Internazionale d'Italia, Filarmonica din Moscova, Orchestra Naţională a Ucrainei, Filarmonica Istanbul, Orchestra Simfonică din Osaka, Orchestra Simfonică Italiană, Filarmonica „G. Enescu", Orchestra Naţională Radio.

Este director artistic al Festivalului internaţional „Enescu şi muzica lumii", iar pentru organizarea acestui Festival şi a înfiinţării primei Orchestre Naţionale de Tineret a primit Premiul VIP şi Premiul revistei „Actualitatea muzicală" pentru „Proiectul anului".

 

Născut în 1994, tânărul violoncelist ŞTEFAN CAZACU a început studiul violoncelului la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu. Este în prezent student al Universităţii Naţionale de Muzică - clasa Răzvan Suma.  La doar 9 ani a câştigat primele premii la concursuri naţionale, iar de atunci este anual laureat cu premiul 1 la cele mai prestigioase competiţii naţionale.

A apărut în recitaluri la Bucureşti, Braşov, Sinaia, Râmnicu-Vâlcea, Sfântu-Gheorghe, Tulcea, Suceava şi  în mai multe emisiuni radio şi de televiziune.

                În 2007 a interpretat Variaţiuni pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră de P.I. Ceaikovski cu Filarmonica de Stat din Botoşani, iar în 2008, Concertul nr. 1 de Camille Saint Saens  în compania Orchestrei Filarmonicii „Muntenia" din Târgovişte şi apoi a Orchestrei de Cameră Radio, bucurându-se de un real succes.

A fost distins cu premiul tânărului interpret pentru anul 2009, acordat de revista Actualitatea muzicala, iar în 2010 a câştigat Marele Premiu „Eurovision - Youngs Musicians"- România. În acelaşi an, Ştefan Cazacu a interpretat concertul de Dvořák alături de Orchestra Filarmonicii din Braşov, sub bagheta maestrului Horia Andreescu. În noiembrie 2012, alături de Orchestra Naţională Radio a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel şi orchestră - Dimitri Şostakovici.

 

Biroul de presa

Orchestra Nationala de Tineret a Romaniei

www.orchestratineret.ro


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii comunicate
Alte comunicate din aceeasi categorie:
book Art Gift anunta ca va oferi donatii Spitalului de Boli Infectioase ”Victor Babes” la fiecare lucrare de arta vanduta
book Citate despre copii cu sfaturi grozave
book Cristian Mandeal deschide stagiunea la Filarmonica din Brasov
book Cursuri calificare Oradea - succes garantat
book Trusa de geometrie este cel mai iubit instrument educational de catre toti copiii !
book Jucarii pentru dezvoltarea corespunzatoare a copiilor pe care le poti achizitiona de la Bekid.ro
book Muzica de nunta – nunta ta, distractia noastra!
book Muzica de petrecere: talent, seriozitate, interes, pe scurt un succes pentru tine!
book Formatie nunta – cea mai potrivita alegere!
book Formatia nunta Bucuresti – distractie la maximum !
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online