Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Pianistul Horia Mihail in trei concerte extraordinare, dedicate centenarului compozitorului polonez Lutosławski


Pianistul Horia Mihail in trei concerte extraordinare, dedicate centenarului compozitorului polonez LutosławskiCategorie : Comunicate > Educatie, arta
publicat pe : 09.01.2013

Un singur capriciu (nr. 24), amprenta unică a trei mari compozitori din perioade şi spaţii geografice diferite, Paganini, cel ce l-a compus, Lutoslawski şi Rachmaninov, cei ce au creat alte lucrări pornind de la aceeaşi temă, provoacă imaginaţia şi talentul pianistului Horia Mihail care oferă, la început de an, melomanilor din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, un traseu muzical inedit.

 

Pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, va interpreta singura lucrare care a supravieţuit dintre cele compuse de Witold Lutosławski în perioada celui de-al Doilea Război Mondial - Variaţiunile pe o temă de Paganini pentru pian si orchestră în trei concerte extraordinare în luna ianuarie: 10 şi 11 ianuarie (ora 19.00) - Bucureşti - Ateneu, 18 ianuarie (ora 19.00) - Cluj - Filarmonica din Cluj (Casa Universitarilor), 25 ianuarie (ora 19.00) - Iaşi - Filarmonica din Iaşi. În concertele din ţară, spectatorii vor asculta în interpretarea pianistului Horia Mihail şi Rapsodia pe o temă de Paganini, op. 43 (1934), creaţie a celebrului compozitor rus Serghei Rahmaninov.

 

La Bucureşti publicul va avea ocazia să audieze Variaţiuni pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, lucrare compusă de Lutosławski în 1941, pentru două piane, dar revizuită 37 de ani mai târziu, în versiunea pentru pian şi orchestră. Concertele de la Ateneu vor fi susţinute de Orchestra simfonică "George Enescu", dirijor: Martin Panteleev. În programul serii sunt incluse şi „Patru piese sacre" semnate de Verdi, pentru a puncta seria de evenimente dedicate anului Verdi (două sute de ani de la naşterea compozitorului).  Corul Filarmonicii "George Enescu" va fi dirijat de Iosif Ion Prunner.

 

La Cluj, spectatorii vor asculta în interpretarea pianistului Horia Mihail atât lucrarea lui Lutoslwaski inspirată de celebrul Capriciu nr. 24, cât şi Rapsodia pe o temă de Paganini, op. 43. Una dintre compoziţiile târzii ale lui Rahmaninov, Rapsodia nu are însă mai nimic în comun cu celalalte lucrări scrise în ultimele două decenii de viaţă ale compozitorului, fiind mai degrabă o expresie a stilului pasional post-romantic. Susţinut alături de Filarmonica de Stat „Transilvania" din Cluj-Napoca, evenimentul din 18 ianuarie se va desfăşura sub conducerea muzicală a lui Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio. În cea de-a doua parte a serii, spectatorii se vor bucura de Simfonia nr. 8 semnată de Antonín Dvořák.

 

Concertul din Iaşi, care va încheia în 25 ianuarie seria acestor evenimente, va fi prezentat de Horia Mihail alături de Filarmonica de Stat Iaşi, din nou sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. A doua parte a concertului va puncta de această dată anul Wagner (două sute de ani de la naşterea compozitorului) prin „Tristan şi Isolda" -Preludiu" şi „Moartea Isoldei" şi „Lohengrin", Preludiile actelor I şi III.

 

Seria de evenimente, realizată cu sprijinul Institutului Polonez, este prilejuită de împlinirea a o sută de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori ai sec. XX: Witold Lutosławski (1913 -1994), artist polonez distins cu numeroase premii internaţionale, care a creat patru simfonii, un concert pentru orchestră, mai multe concerte instrumentale şi alte lucrări de referinţă ale patrimoniului muzical.

 

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cântând « Concertul în Re major » de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Universităţii din Boston, unde a fost şi lector universitar.

A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio », a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ».

Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011 artistul a sustinut un prim turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul Călător", continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu "Duelul viorilor", s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate "Cele trei dive", "Flautul de aur", "Vioara lui George Enescu la sate" alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Ion Bogdan Ştefănescu ş.a. În anul 2013, Horia Mihail va continua proiectele turneelor naţionale iniţiate în ultimii ani.

 

Cristina Barbulescu

Biroul de presa 

Orchestrele si Corurile Radio

email: orchestreleradio@gmail.com

mobil: 0745.289.181

website: http://orchestre.srr.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii comunicate
Alte comunicate din aceeasi categorie:
book Art Gift anunta ca va oferi donatii Spitalului de Boli Infectioase ”Victor Babes” la fiecare lucrare de arta vanduta
book Citate despre copii cu sfaturi grozave
book Cristian Mandeal deschide stagiunea la Filarmonica din Brasov
book Cursuri calificare Oradea - succes garantat
book Trusa de geometrie este cel mai iubit instrument educational de catre toti copiii !
book Jucarii pentru dezvoltarea corespunzatoare a copiilor pe care le poti achizitiona de la Bekid.ro
book Muzica de nunta – nunta ta, distractia noastra!
book Muzica de petrecere: talent, seriozitate, interes, pe scurt un succes pentru tine!
book Formatie nunta – cea mai potrivita alegere!
book Formatia nunta Bucuresti – distractie la maximum !
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online