Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Ziua Mondiala a Monumentelor si Siturilor Istorice


Categorie : Comunicate > Educatie, arta
publicat pe : 18.04.2011

Comitetul National Roman ICOMOS si Comitetul National Roman ICOM, cu sprijinul Muzeului National al Taranului Roman marcheaza, in acest an, Ziua Mondiala a Monumentelor si Siturilor Istorice printr-un dublu eveniment public:

1. Acordarea Diplomei de Onoare a Comitetului National Roman ICOMOS domnului Serban Cantacuzino, ilustra personalitate a protejarii si punerii in valoare a monumentelor istorice,
si
2. Semnarea protocolului de constituire a Comitetului National Roman al Scutului Albastru, de catre
 Dl. Dr. Dorin DOBRINCU, Directorul general al Arhivelor Nationale ale Romaniei, institutie afiliata Consiliului International al Arhivelor (ICA),
 Dl. Dr. Virgil Stefan NITULESCU, Presedintele Comitetului National Roman ICOM, din partea Consiliului International al Muzeelor (ICOM),
 Dl. Dr. Mircea REGNEALA, Presedintele Asociatiei Bibliotecarilor din Romania, din partea Federatiei Internationale a Asociatiilor de Bibliotecari si Biblioteci (IFLA),
 Dl. András István DEMETER, Presedintele director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, si
 Dl. Alexandru Mihai LAZESCU, Presedintele director general al Societatii Romane de Televiziune, din partea Consiliului de Coordonare a Asociatiilor Arhivelor Audiovizuale (CCAAA)

 

ZIUA MONDIALA A MONUMENTELOR SI SITURILOR ISTORICE 2011: Patrimoniul si apa

 

Propusa de catre ICOMOS si adoptata de UNESCO in 1983, ZMMSI se marcheaza anual pe 18 Aprilie si are, deja, o lunga traditie in atragerea interesului publicului, atat asupra diversitatii patrimoniului mondial cat si a vulnerabilitatilor sale ce reclama eforturi conjugate de protejare si conservare.

 

Tema din acest an exploreaza legatura dintre creatia umana si elementul natural fundamental civilizatiei care este apa. Atractia pe care civilizatia omeneasca a avut-o pentru apa si fascinatia pe care apa a exercitat-o asupra creatorilor, de la muzica, literatura si arhitectura, nevoia de apa ca factor esential al oricarei asezari, apa ca obstacol si provocare sunt doar cateva din sursele bogatiei patrimoniului arhitectural legat de apa.

 

Poduri istorice precum cel al ing. Saligny de la Cernavoda, mori traditionale de apa ca cele care mai exista in Valea Rudaria din judetul Caras Severin, instalatii si amenajari portuare de valoare arhitecturala si inginereasca deosebita ca cele de la Constanta ori Braila, ori patrimoniul natural si cultural al umanitatii din Delta Dunarii sunt cateva din contributiile romanesti la diversitatea si valoarea universala a patrimoniului arhitectural legat de apa.

 

Din pacate, mijloacele tehnice ce au permis autonomizarea si delocalizarea productiei industriale, dar chiar si evolutia transporturilor ori a comertului din ultimul secol au generat o parasire si un dezinteres pentru patrimoniul generat de prezenta sau folosirea apei. Nu este un fenomen care ataca doar aceasta „specie" patrimoniala, din pacate. De aceea, Comitetul National Roman ICOMOS, ca reprezentant al expertizei de specialitate in protejarea monumentelor istorice, a gasit de cuviinta sa marcheze Ziua Mondiala a Monumentelor si Siturilor Istorice si tema sa din acest an in ziua de LUNI 18.04.2011 ora 13.00 Sala Irina Nicolau, Muzeul National al Taranului Roman prin:

 

1. Aducerea in constiinta publica romaneasca a exemplului de o viata a arh. Serban Cantacuzino, ce a devenit o personalitate proeminenta pe plan international in domeniului protejarii si punerii in valoare a patrimoniului arhitectural, distins la implinirea a 80 de ani cu prestigiosul Premiu European pentru Patrimoniu (2008), si a carui activitate a condus la o expunere internationala a valorii si problematicii patrimoniului romanesc,

si

2. Infiintarea Comitetului National Roman al Scutului Albastru, ca structura nationala a Comitetului International al Scutului Albastru, similara, in domeniul patrimoniului cultural, Crucii Rosii, ale carei obiective sunt pregatirea specialistilor monumentelor istorice si a profesionistilor din domeniul conservarii si gestiunii bunurilor de patrimoniu cultural material (obiecte de arta, arhive, biblioteci etc.) pentru protejarea patrimoniului in caz de dezastre si conflict armat.

 

Scutul Albastru este simbolul stabilit prin Conventia de la Haga din 1954, pentru Protejarea Bunurilor Culturale in Caz de Conflict Armat, la care Romania este parte. Comitetul International al Scutului Albastru este structura mondiala a societatii civile, care sprijina aplicarea prevederilor Conventiei, de catre statele care sunt parti la Conventie.

 

Acestei initiative i s-au alaturat, din primul moment Comitetul National Roman ICOM si organizatiile romanesti reprezentative ale specialistilor din domeniile arhivelor, bibliotecilor publice si arhivelor audiovizuale, antene ale federatiilor internationale de profil.

 

Prin aceasta statuare, si in Romania, a organizatiei mondiale a Scutului Albastru se face un pas necesar pentru minimizarea sau chiar prevenirea unor pierderi ireparabile de patrimoniu cultural tangibil in cazul, foarte probabil, al unor dezastre naturale ce se pot produce pe teritoriul Romaniei.

 

 

Conf. dr. arh. Sergiu NISTOR

Presedinte Comitetului National Roman ICOMOS

 

Dr. Virgil Stefan NITULESCU

Presedintele Comitetului National Roman ICOM
Directorul General al Muzeului National al Taranului Roman

 

COMITETUL NATIONAL ROMAN ICOMOS

Web: romania.icom.museum

 

Muzeul National al Taranului Roman
Web: www.muzeultaranuluiroman.ro


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii comunicate
Alte comunicate din aceeasi categorie:
book Art Gift anunta ca va oferi donatii Spitalului de Boli Infectioase ”Victor Babes” la fiecare lucrare de arta vanduta
book Citate despre copii cu sfaturi grozave
book Cristian Mandeal deschide stagiunea la Filarmonica din Brasov
book Cursuri calificare Oradea - succes garantat
book Trusa de geometrie este cel mai iubit instrument educational de catre toti copiii !
book Jucarii pentru dezvoltarea corespunzatoare a copiilor pe care le poti achizitiona de la Bekid.ro
book Muzica de nunta – nunta ta, distractia noastra!
book Muzica de petrecere: talent, seriozitate, interes, pe scurt un succes pentru tine!
book Formatie nunta – cea mai potrivita alegere!
book Formatia nunta Bucuresti – distractie la maximum !
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online