Promovare afaceri, publicare comunicate de presa
Promovare firme, servicii si produse prin articole, publicitate online evenimente


![]() |
COMUNICATE |
|
Conform articolului 207 din Legea societatilor avand numarul 31/1990, avand modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate micsora prin reducerea numarului de actiuni ori parti sociale, prin reducerea valorii nominale pe care o au actiunile sau prin micsorarea partilor sociale ori prin dobandirea actiunilor proprii, dupa care urmeaza anularea lor.
Atat in mediul online cat si in cartile de specialitate oricine gaseste precizari legate de o astfel de situatie. Legea precizeaza ca, in cazul in care se constata pierderea activului net, capitalul social subscris trebuie sa fie reintregit ori redus inainte sa se faca vreo repartizare sau o distribuire de profit.
In cazul in care reducerea nu se motiveaza de pierderi, atunci capitalul social poate sa fie redus prin:
- scutirea totala ori partiala a asociatilor cu varsamintele datorate;
- restituirea facuta catre actionari a unie anumite cote-parti din aporturi, cota care sa fie proportionala cu reducerea capitalului social, calculata egal pentru orice actiune sau parte sociala;
- prin alte procedee care sunt prevazute de lege.
Daca insa adunarea generala a hotarat sa fie redus capitalul social, atunci actiunile ce au fost dobandite de catre societate adica actiunile proprii nu sunt supuse la o restrictii, dupa cum acestea sunt mentionate in articolul 1031 din lege.
Reducerea capitalului social se poate face numai dupa ce trec doua luni incepand cu ziua in care hotararea este publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Cand societatea emite obligatiuni, nu se va reduce capitalului social facandu-se restituiri catre actionari din sumele ce au fost rambursate pentru actiuni, decat proportional cu valoarea obligatiunilor ce au fost rambursate.
In cazurile unde exista creante aparute inainte sa fie publicata hotararea cu privire la reducerea capitalului societatii, atunci creditorii sunt indreptatiti sa ceara si sa obtina garantii pentru acele creantele ce nu sunt inca scadente pana la data publicarii respective.
Acesti creditori au dreptul sa faca opozitie impotriva acelei hotarari, intr-un termen maxim de 30 de zile incepand cu data publicarii hotararii date de asociati sau incepand cu data actului aditional in care sunt precizate modificarile, publicate in Monitorul Oficial, in partea a IV-a, dar asta daca legea in vigoare nu prevede alt termen. Opozitia trebuie sa fie depusa la Oficiul Registrului Comertului iar acesta, in termen de maxim trei zile de la data la care a fost depusa opozitia, trebuie sa o mentioneze in registru si o inainteze instantei judecatoresti care are competenta in domeniu.
Reducerea capitalului social nu isi manifesta nici un efect si in baza ei nu se pot face plati catre beneficiarii- actionari pana in momentul in care creditorii nu obtinut realizarea creantelor pe care le-au inregistrat sau a garantiilor adecvate ori pana la data in care instanta respinge cererea creditorilor ca fiind inadmisibila sau apreciaza ca societatea ofera creditorilor garantiile adecvate sau , o alta posibila situatie, daca se ia in considerare activul societatii, atunci garantiile nu mai sunt necesare, respingand cererea creditorilor ca fiind neintemeiata, caz in care hotararea judecatoreasca ramane definitiva.
La cererea creditorilor pe care ii are societatea, ale carei creante sunt mai vechi decat publicarii hotararii, instanta poate sa oblige societatea sa acorde garantiile adecvate. Cititi mai multe pe www.expertadvisor.ro!
![]() |
COMUNICATE |
|