Informatii comunicate

COMUNICATE

 

O noua zona fara organisme modificate genetic in Romania


Categorie : Comunicate > Mediu, energie
publicat pe : 09.05.2012

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Microregiunea Podişul Mediaşului, cu sprijinul Asociaţiei Eco Ruralis şi Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG) lansează oficial o nouă Zonă Fără Organisme Modificate Genetic.

 

În cadrul adunării generale a GAL Microregiunea Podişul Mediaşului din 25 aprilie, de la Dumbrava, judeţul Mureş, a fost semnată prin vot unanim declaraţia publică prin care se stabileşte că Microregiunea Podişul Mediaşului este Zonă fără Organisme Modificate Genetic. Printre cele mai impotante motive care au dus la această decizie, se numără: riscurile organismelor modificate genetic asupra mediului, sănătăţii consumatorilor, impactul negativ asupra economiei locale şi drepturilor fermierilor precum şi lipsa unui sistem de control care să asigure etichetarea corectă a produselor modificate genetic de pe piaţa românească.

 

Grupul de Acțiune Locală GAL Microregiunea Podişul Mediaşului semnatar al acestei declarații publice cuprinde ca și membri:

- 15 comune (Alma, Aţel, Axente Sever, Bazna, Blăjel, Brateiu, Dîrlos, Dumbraveni, Hoghilag, Micăsasa, Moşna, Şeica Mică, Târnava, Valea Viilor - din judeţul Sibiu şi Viişoara - din judeţul Mureş);

- 3 directori de şcoli, persoane fizice, fermieri, profesori, companii locale, asociaţii de creşterea animalelor, turism şi dezvoltare locală.

 

În prezent, în România există 72 autoritati locale, dintre care 68 de comune şi 4 oraşe declarate oficial drept Zone fără Organisme Modificate Genetic. De asemenea, la nivel european există 169 Regiuni Fără Organisme Modificate Genetic, în cadrul cărora se regăsesc 4713 municipalităţi şi alte entităţi locale precum şi 31 357 de fermieri şi producători de alimente care s-au declarat Zone Fără Organisme Modificate Genetic.

 

Declarația Publică asumată de Microregiunea Podişul Mediaşului:

 

1. Noi, Grupul de Acțiune Locală "GAL Microregiunea Podişul Mediaşului", luăm poziție în mod oficial prin această declarație că nu dorim să se cultive Organisme Modificate Genetic (OMG) pe terenurile aflate raza noastră de administrare şi acţiune.

 

2. Ne angajăm să folosim în viitor toate măsurile democratice, cum ar fi discuții și activități educaționale pentru a convinge fermierii și proprietarii de pământ din propria zonă, să nu cultive OMG pe pământul lor.

 

3. Cerem autorităților competente și politicienilor relevanți la nivel județean, regional și național să ia măsuri legale și să aplice riguros controale și inspecții pe câmpuri și în piețe pentru a se asigura că nici un OMG nu este și nu va fi cultivat în întreaga Românie.

 

4. Considerăm că Culturile Modificate Genetic nu pot Coexista cu Culturile Nemodificate Genetic. Prin urmare cerem politicienilor la nivel județean, național și european să nu reglementeze această coexistenţă utopică şi să se asigure că vor proteja interesele fermierilor și consumatorilor care nu doresc OMG, luând măsuri pentru a evita orice contaminare a pământului și alimentelor cu OMG.

 

5. Susţinem interzicerea totală a cultivării de organisme modificate genetic în România, fiind soluția pentru a putea avea o agricultura durabilă pentru noi și pentru generațiile viitoare.     

 

„Microregiunea Podişul Mediaşului este ideală pentru dezvoltarea micilor fermieri şi producţia de alimente sănătoase, prietenoase cu mediul. Eu şi familia mea producem hrană ecologică pentru consumatori din judeţul nostru, practic trăim din agricultură. Organismele Modificate Genetic ne interzic dreptul de a reutiliza seminţele de cultură, prin patentele exercitate de companiile producătoare şi prin fenomenul de contaminare a culturilor, care nu poate fi controlat. Refuz să pun în pericol sănătatea familei mele şi a consumatorilor noştri şi mai ales a mediului. Şi generaţiile viitoare au dreptul de a practica agricultura şi pentru asta trebuie să le lăsăm moştenire un mediu curat şi o biodiversitate cât mai bogată. Astfel singura soluţie este interzicerea organismelor modificate genetic.", declară Willy Schuster, ţăran, membru fondator şi vicepreşedinte al GAL Microregiunea Podişul Mediaşului.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați:

Bogdan Buta

Director Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic

Tel/Fax: +40 264 599 204
Mobil: +40 753 542 345
E-mail: bogdan@infomg.ro
Web: www.infomg.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii comunicate
Alte comunicate din aceeasi categorie:
book Reciclare deseuri Ploiesti - un pas urias pentru valorificarea a mii si mii de produse
book Sisteme de irigatii la cel mai bun pret
book Ce implica un transport ADR clasa 1
book Cum sa eficientizezi strangerea deseurilor cu cele mai mici investitii
book O locuinta mai calduroasa, facturi mai mici. Afla cum este posibil, de la AMASS!
book Energy Oscars 2015: UnicMar New Energy a stralucit si in acest an
book Centrale Liepsnele – surse eficiente de caldura pentru orice spatiu!
book Achizitionati tocatoare deseuri performante de la Elkoplast Romania
book Avantajele acoperisului verde privite din 3 aspecte
book Prese de balotat pet de la EkoLinea – produse utile in vederea gestionarii corespunzatoare a deseurilor!
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online