Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Informare de presa MADR referitor la sistemul de crestere a gainilor


Categorie : Comunicate > Sanatate
publicat pe : 14.02.2010

Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor informaţii prin care se condamnă sistemul de creştere a găinilor ouătoare la cuşti (baterii) şi implicit, ouăle provenite de la aceste găini marcate cu cifra 3, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale doreşte să facă o serie de precizări.

 

Astfel, unităţile avicole din România respectă legislaţia comunitară atât în ceea ce priveşte bunăstarea găinilor, cât şi legislaţia referitoare la nutriţia acestora, responsabilitatea verificării conformităţii revenindu-i Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 

Conform Ordinului ANSVSA nr. 136/2006, care transpune Directiva CE nr. 74/1994, România, ca şi toate celelalte state membre UE, se află până la 1 ianuarie 2012 în perioada de tranziţie pentru creşterea găinilor ouătoare în baterii neîmbunătăţite, perioadă în care unităţile avicole derulează proiecte de modernizare şi de înlocuire a acestora.

 

Facem precizarea că în sistemul industrial, nutreţurile combinate administrate găinilor sunt aceleaşi, indiferent de metoda de creştere practicată,  3 - baterie, 2 - la sol, 1 - aer liber sau 0 - ecologic.  Astfel, nutreţurile conţin cereale (grâu, orz, porumb), proteice (şroturi  de floarea soarelui sau soia, uleiuri de floarea soarelui sau soia) şi amestecuri de vitamine şi minerale, conform legislaţiei europene.

 

Aceste furaje folosite în hrana păsărilor sunt supuse analizelor periodice de către laboratoare autorizate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 

În România, în anul 2009, din efectivul total de găini ouă consum de 38.171 mii capete, vă informăm că doar 17 % a fost crescut în baterii, restul fiind crescut în hale la sol, aer liber şi ecologic.

 

În Uniunea Europeană, în anul 2009, cca. 68 % din efectivul de găini ouătoare a fost crescut în baterii.

 

Astfel, în România, proporţia de ouă obţinute de la găinile crescute în baterii este mult mai mică, comparativ cu producţia medie de ouă obţinute prin aceeaşi metodă de creştere, din Uniunea Europeană.

 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin DADR judeţene şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a informat corespunzător populaţia cu privire la sistemul de etichetare al ouălor, dar apreciază că informaţiile potrivit cărora ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti ar fi dăunătoare sănătăţii umane nu sunt fundamentate ştiinţific.

 

În acest  sens, pentru a nu dezinforma consumatorii şi pentru a evita impactul negativ asupra producătorilor de ouă de consum, solicităm tuturor celor care fac declaraţii pe această temă să consulte specialiştii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale precum şi pe cei ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 

Sursa: Biroul de presă al MADR


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii comunicate
Alte comunicate din aceeasi categorie:
book Durata de viata a unor plase insecte
book Protectie impotriva tantarilor si insectelor
book Firma de plase insecte in Bucuresti
book Sedintele de masaj erotic, un veritabil beneficiu pentru tine si organismul tau
book Ceaiul bio de la Getbio.ro, un real beneficiu pentru sanatatea organismului tau
book Chlorella organica tablete – un supliment alimentar complex
book Spirulina pret – Banii sau Viata
book 3 siropuri naturale pentru copii de la Charmecosmetics.ro care nu ar trebui sa iti lipseasca
book Ce presupune o ingrijire corecta a parului si care sunt produsele de care ai nevoie?
book Spirulina pentru pierderea in greutate
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online