Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Sub bagheta dirijorului italian Andrea Riderelli, trei lucrari in prima auditie in Romania, la Sala Radio


Sub bagheta dirijorului italian Andrea Riderelli, trei lucrari in prima auditie in Romania, la Sala RadioCategorie : Evenimente > Concerte
publicat pe : 06.03.2013

Andrea Riderelli, muzician complex care îmbină în activitatea sa mai multe ipostaze - dirijor, compozitor, inginer de sunet, profesor, fondator de formaţii muzicale - cu o carieră construită în principal în Italia şi România, va dirija Orchestra de Cameră Radio în concertul programat miercuri, 13 martie (19.00). Toate lucrările din acest concert sunt în primă audiţie românescă.

 

Seara va debuta cu simfonia „La Veneziana", creaţie a compozitorului italian clasic Antonio Salieri, celebru mai ales datoriră numeroaselor legende născute pe seama rivalităţii cu marele Mozart. Programul va continua cu Aubade [serenadă de zori de zi] pentru pian şi 18 instrumente, partitură concepută de compozitorul francez Francis Poulenc la rugămintea unor membri ai familiei nobiliare de Noailles pentru o petrecere organizată la palatul lor parizian. Creată în jurul temei Dianei, zeiţa vânătorii din mitologia antică, lucrarea a fost interpretată (pian solist) chiar de compozitor la premiera în coregrafia lui George Balanchine - Paris, 1930. Concertul se va încheia cu Simfonia a IV-a în sol major, compusă în 1900 de Mahler, lucrarea fiind prezentată chiar în versiunea imaginată de dirijorul Andrea Riderelli.

 

Invitate speciale ale serii vor fi pianista Andreea Butnaru  - care a concertat pe importante  scene din România, Germania, Belgia, Ucraina şi Japonia şi a avut numeroase apariţii la posturi de radio şi televiziune - şi prim solista Operei Naţionale Bucureşti, soprana Crina Zancu, binecunoscută şi îndragită de publicul meloman.

 

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

 

Dirijor, compozitor, inginer de sunet, profesor, fondator de formaţii muzicale, ANDREA RIDERELLI şi-a desăvârşit studiile muzicale în cânt gregorian, compoziţie şi dirijat polifonic, obţinând în 1992 diploma de Magister cu un meritat calificativ Magna cum laudae  la Pontificio Istituto di Musica Sacra din Roma. A urmat cursuri de dirijat orchestral în mai multe oraşe italiene şi apoi s-a perfecţionat cu Ludovic Bács la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (1990-1993).

În calitate de dirijor, Andrea Riderelli a desfăşurat o primă parte a activităţii sale în România, la pupitrul celor mai importante orchestre ale Filarmonicilor din ţară. Dintre acestea s-au evidenţiat concertele la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio şi al Filarmonicii George Enescu Bucureşti unde, printre alte propuneri repertoriale, a prezentat în primă audiţie o serie de lucrări din creaţia contemporană.

Andrea Riderelli manifestă o înclinaţie pentru muzica spaţiului germanic: barocă - în primul rând Johann Sebastian Bach, clasică - Beethoven şi post-romantică - de la Brahms la Richard Strauss trecând prin Wagner şi Mahler. Neobosit promotor al creaţiei contemporane a propus publicului în repetate rânduri opusuri ale unor autori ca Vieri Tosatti (1920-1999) şi Mario Zafred (1924-1987).

Dupa ce în 2004 a fondat ansamblul ALIUSMODUM destinat interpretării muzicii baroce, în 2008 a întemeiat şi de atunci conduce ansamblul Altrerisonanze, cu intenţia declarată de a aborda un repertoriu axat pe secolele XX si XXI, promovând şi repertoriului românesc din această perioadă.

 

ANDREEA BUTNARU a concertat pe importante  scene din România, Germania, Belgia, Ucraina şi Japonia şi a avut numeroase apariţii la posturi de radio şi televiziune, precum TVR, BBC Classic, Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, a participat la numeroase înregistrări şi a susţinut o serie de concerte transmise în direct pe canale audio-video din Europa şi Canada.

Din anul 2008 pianista dobândeşte titlul de Doctor în muzică, obţinut cu suma cum laude şi devine asistent universitar al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, specializarea muzică de cameră.

Pianista Andreea Butnaru desfăşoară proiecte camerale transpuse în spectacole complexe, în colaborare cu muzicieni, actori şi artişti plasticieni, derulate sub numele "MUSICA VIVA". Ca iniţiatoare a acestui proiect, a coagulat în jurul său muzicieni, actori şi plasticieni de mare valoare, într-un ciclu de spectacole marcate de diversitate şi frumuseţe. Printre acestea, se numără Integrala Trio-urilor cu pian de L. van Beethoven, realizate într-o serie de paisprezece concerte în Bucureşti şi în ţară.

      Activitatea profesională deosebită şi promovarea valorilor artistice muzicale româneşti pe scenele lumii i-a adus titlul de „Artist de Onoare" al României, decernat cu ocazia participării sale la Festivalul Enescu de la Berlin, din octombrie 2005.

 

Prim solistă a Operei Naţionale Bucureşti din 2006, soprana CRINA ZANCU este binecunoscută şi îndragită de publicul meloman şi ca Prim solistă a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian" (2003-2011).

Pasiunea pentru cânt şi arta vocală s-au materializat în cariera de solită lirică începută cu studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti - Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia canto. Pentru perfecţionare a participat la cursurile de măiestrie conduse de: Kaludi Kaludov, Viorica Cortez, Leontina Văduva, Eugenia Moldoveanu (2000, 2001), Ionel Pantea (2000 Budapesta, Ungaria), iar în anul 2012 a obţinut Diploma Accademia Scala de absolvire a cursului de perfecţionare vocală şi interpretativa, Milano.

Pe lângă prezenţa pe prima scenă lirică a ţării, Crina Zancu a putut fi ascultată în Republica Moldova - Chişinău ca invitata de onoare a Festivalului International „Maria Bieşu" 2011, în Statele Unite ale Americii - New York - Concert în beneficiul  Fundaţiei Leslie Hawk  „Alex Foundacion" - 2010, în Ungaria la Budapèsta în turneu ONB - Susanna din „Le Nozze di Figaro" de W.A. Mozart - 2009, în Ungaria, Budapesta într-un Concert cu Teatrul  Naţional de Operetă „Ion Dacian" - 2008.

Până în prezent, Crina Zancu a fost distinsă în 2012 cu Diploma de Excelenţă ca remarcabilă personalitate a vieţii publice contemporane, pentru prestigioasa activitate în ţară şi în străinatate, Premiul de excelenţă „Femeia Anului 2011" pentru muzică cultă, Premiul VIP pentru cel mai bun debut operă (Liu din opera „Turandot" de Puccini) - 2010, Premiul I la Concursul Naţional de Canto „Eugenia Moldoveanu" - 2001, Premiul I la Concursul Naţional de Muzică Religioasă „A Ta este împărăţia şi cerul" - 1996. 

 

Cristina Barbulescu

Biroul de presa 

Orchestrele si Corurile Radio

email: orchestreleradio@gmail.com

mobil: 0745.289.181

website: http://orchestre.srr.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii evenimente
Alte evenimente din aceeasi categorie:
book Start EUROPAfest 25 din 10 mai, Opening Gala Concert - Bucuresti & Sibiu
book EUROPAfest 2016, povestea de succes continua - 12 - 21 mai, Bucuresti & Sibiu
book EUROPAfest 2016, primul eveniment Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti
book EUROPAfest Summer Edition lanseaza Summer Music Academy Sinaia 2015
book SEARA MOZART deschide anul 2015 pentru Orchestra Nationala Radio!
book Tinerimea Romana celebreaza Ziua Culturii Nationale
book Concert A.G. Weinberger la Muzeul National al Taranului Roman
book Cantari din vatra satului - Concert al rapsodului popular Ion Creteanu la Muzeul National al Taranului Roman
book Violoncelistul Razvan Suma – protagonistul unui concert Haydn la Sala Radio
book Tiberiu Soare dirijeaza la Sala Radio „Asa grait-a Zarathustra”, concert aniversar Richard Strauss
 
Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Ferestre si usi din lemn stratificat
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online