Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Violoncelistul Marin Cazacu, spune povestea surprinzatoare a Galei Ceaikovski


Violoncelistul Marin Cazacu, spune povestea surprinzatoare a Galei CeaikovskiCategorie : Evenimente > Concerte
publicat pe : 28.02.2013

Povestea din sufletul Galei Ceaikovski s-a născut... în copilăria mea. Mergeam spre şcoală (comuna Vidra - jud. Ilfov) şi ascultam muzica ieşită din difuzoarele aşezate pe stâlpii stradali, emisă de postul public de radio. Deşi de obicei era muzică uşoară sau populară, de această dată mi-a atras atenţia ceva de o frumuseţe şi o sensibilitate cum nu mai auzisem. Am rămas lipit de stâlpul acela până s-a terminat « minunea ». Aveam să aflu mai târziu că era aria lui Lenski din « Evgheni Oneghin » de Ceaikovski şi atunci m-am hotărât că voi deveni tenor. Am început să studiez muzica, destinul m-a dus spre instrument şi nu spre arta lirică, dar din dragoste pentru acest punct de început al drumului meu în artă am transcris celebra arie pentru violoncel şi o voi dărui cu mare emoţie publicului prezent pe 3 martie la Sala Radio. - MARIN CAZACU, director artistic al Orchestrei Naţionale de Tineret a României.

 

Cea de-a treia zi a primăverii vă aduce în dar un mărţişor muzical reunind mai multe superlative într-un concert extraordinar: un program dedicat în întregime celui ce poate fi considerat cel mai romantic compozitor al tuturor timpurilor  -  Ceaikovski, în interpretarea celui mai surprinzător şi tânăr ansamblu muzical din România - ORCHESTRA NAŢIONALĂ DE TINERET a ROMÂNIEI, sub bagheta unuia dintre cei mai mari dirijori români - CRISTIAN MANDEAL.

 

Duminică, 3 martie, de la ora 19.00, GALA CEAIKOVSKI găzduită de Sala Radio din capitală va prilejui întâlnirea dvs. cu lucrări dintre cele mai cunoscute şi mai frumoase ale marelui compozitor rus. Seara se va deschide cu uvertura-fantezie „Romeo şi Julieta", o bijuterie muzicală de o inegalabilă poezie pe tema celebrei piese de teatru shakesperiene. Vor urma apoi aria lui Lenski din opera „Evgheni Oneghin" într-o inedită transcripţie pentru violoncel şi Uvertura „1812" compusă în amintirea luptelor din Rusia la invazia lui Napoleon. Programul va cuprinde şi „Pezzo Capriccioso pentru violoncel şi orchestra" şi „Capriciul italian", cea de-a doua partitură fiind inspirată de o călătorie întreprinsă de Ceaikovski la Roma.

 

Concertul va aduce în faţa publicului doi artişti apreciaţi în ţară şi peste hotare, legaţi de o deosebită legătură tată-fiu: Marin şi Ştefan Cazacu. Cel dintâi este unul dintre cei mai mari muzicieni români, concertând de-a lungul carierei alături de prestigioşi dirijori şi solişti din întreaga lume, iar cel de-al doilea este laureat a numeroase premii naţionale şi internaţionale, câştigător al Marelui Premiu „Eurovision - Youngs Musicians"- România, în prezent student al Universităţii de Muzică Bucureşti, clasa Răzvan Suma.

 

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

 

În anul 2008, doi dintre marii noştri artişti - violoncelistul Marin Cazacu şi dirijorul Cristian Mandeal - au format împreună prima orchestră simfonică de tineret din România, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii - Serafim Antropov".

În doar cinci ani de zile, Orchestra Naţională de Tineret a României - reunind în marea majoritate artişti cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, selectaţi dintre cei mai valoroşi din întreaga ţară - a cunoscut o evoluţie fulminantă: apariţii de succes pe scena Ateneului Român, concertul extraordinar „Eurovision - Tineri muzicieni", prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu", concerte la Paris şi Strasbourg în cadrul unui proiect cultural european (2012). De asemenea, tânărul ansamblu a concertat în deschiderea  primei  ediţii  a  Festivalului Internaţional  „Sergiu Celibidache"  şi a susţinut un  concert extraordinar în cadrul  prestigiosului  Festival  Internaţional  „Young Euro Classic" de la Berlin - august 2012.

În noiembrie 2011 ansamblul a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret (European Federation of National Youth Orchestras).

 

Pentru alte detalii legate de activitatea Orchestrei Naţionale de Tineret, vă propunem să consultaţi site-ul : www.orchestratineret.ro.

 

Coproducători: Lanto Communication şi FundaţiaPrietenii muzicii-Serafim Antropov"

 

Parteneri media: România Liberă, Radio România Cultural, Radio România Muzical, 7 seri, RFi România, PORT.RO.

 

Parteneri: Apa Nova, MLNR, Christian Tour, Trade media, Fabrica de asigurări, Vizual Graf 

 

În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, CRISTIAN MANDEAL şi-a exercitat profesia atât în România, cât şi în străinătate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu", completându-şi ulterior studiile la Berlin (cu Herbert von Karajan, în 1980) şi München (cu Sergiu Celibidache, în 1990).

A fost dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) şi Bucureşti (1987 - 2009) şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu", ediţiile din 2001 şi 2003.

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi artişti contemporani.

A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască - San Sebastian (2001 - 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn" di Bolzano e Trento (2000 - 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle" Manchester (2003 - 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera „Oedipe" în primă audiţie britanică (la Festivalul de la Edinburgh - 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii „George Enescu" din Londra.

 

MARIN CAZACU a fost distins cu numeroase premii şi distincţii precum: „Medaille d'argent" şi premiul „Villa Lobos", Premiul I la Markneukirchen, Premiul al II-lea la Concursul „J. S. Bach" (Leipzig) şi Premiul I la Bologna. De asemenea a mai fost distins cu Premiul Criticilor şi Muzicologilor în 1980 şi 2004, Premiul pentru Performanţă în solistică, oferit de revista „Actualitatea muzicală" (2001), Premiul aniversar al canalului Radio Muzical (2001), Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004), Premiul Radio Romania Cultural (2012 ).

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti susţinând totodată numeroase concerte în Europa, Asia şi Statele Unite ale Americii. A colaborat cu valoroşi solişti şi dirijori şi a concertat alături de prestigioase ansambluri precum: Orchestrele Radio din Berlin, Leipzig, Bratislava, Sofia, Madrid, Ljubljana, Filarmonica din Seoul, Orchestra Internazionale d'Italia, Filarmonica din Moscova, Orchestra Naţională a Ucrainei, Filarmonica Istanbul, Orchestra Simfonică din Osaka, Orchestra Simfonică Italiană, Filarmonica „G. Enescu", Orchestra Naţională Radio.

Este director artistic al Festivalului internaţional „Enescu şi muzica lumii", iar pentru organizarea acestui Festival şi a înfiinţării primei Orchestre Naţionale de Tineret a primit Premiul VIP şi Premiul revistei „Actualitatea muzicală" pentru „Proiectul anului".

 

Născut în 1994, tânărul violoncelist ŞTEFAN CAZACU a început studiul violoncelului la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu. Este în prezent student al Universităţii Naţionale de Muzică - clasa Răzvan Suma.  La doar 9 ani a câştigat primele premii la concursuri naţionale, iar de atunci este anual laureat cu premiul 1 la cele mai prestigioase competiţii naţionale.

A apărut în recitaluri la Bucureşti, Braşov, Sinaia, Râmnicu-Vâlcea, Sfântu-Gheorghe, Tulcea, Suceava şi  în mai multe emisiuni radio şi de televiziune.

                În 2007 a interpretat Variaţiuni pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră de P.I. Ceaikovski cu Filarmonica de Stat din Botoşani, iar în 2008, Concertul nr. 1 de Camille Saint Saens  în compania Orchestrei Filarmonicii „Muntenia" din Târgovişte şi apoi a Orchestrei de Cameră Radio, bucurându-se de un real succes.

A fost distins cu premiul tânărului interpret pentru anul 2009, acordat de revista Actualitatea muzicala, iar în 2010 a câştigat Marele Premiu „Eurovision - Youngs Musicians"- România. În acelaşi an, Ştefan Cazacu a interpretat concertul de Dvořák alături de Orchestra Filarmonicii din Braşov, sub bagheta maestrului Horia Andreescu. În noiembrie 2012, alături de Orchestra Naţională Radio a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel şi orchestră - Dimitri Şostakovici.

 

Biroul de presa

Orchestra Nationala de Tineret a Romaniei

www.orchestratineret.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii evenimente
Alte evenimente din aceeasi categorie:
book Start EUROPAfest 25 din 10 mai, Opening Gala Concert - Bucuresti & Sibiu
book EUROPAfest 2016, povestea de succes continua - 12 - 21 mai, Bucuresti & Sibiu
book EUROPAfest 2016, primul eveniment Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti
book EUROPAfest Summer Edition lanseaza Summer Music Academy Sinaia 2015
book SEARA MOZART deschide anul 2015 pentru Orchestra Nationala Radio!
book Tinerimea Romana celebreaza Ziua Culturii Nationale
book Concert A.G. Weinberger la Muzeul National al Taranului Roman
book Cantari din vatra satului - Concert al rapsodului popular Ion Creteanu la Muzeul National al Taranului Roman
book Violoncelistul Razvan Suma – protagonistul unui concert Haydn la Sala Radio
book Tiberiu Soare dirijeaza la Sala Radio „Asa grait-a Zarathustra”, concert aniversar Richard Strauss
 
Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Ferestre si usi din lemn stratificat
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online