Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Balerina Cristina Dijmaru: “spectacolul Don Quijote iti ofera o multime de motive sa dansezi pana la epuizare”


Balerina Cristina Dijmaru: “spectacolul Don Quijote iti ofera o multime de motive sa dansezi pana la epuizare”Categorie : Evenimente > Spectacole
publicat pe : 11.10.2012

Miercuri, 17 octombrie (19.00), pe scena  Operei Naţionale Bucureşti va avea loc spectacolul "Don Quijote"  (Ludwig Minkus). Cea mai nouă premieră a Companiei de Balet a ONB, inspirată de romanul lui Cervantes, baletul "Don Quijote" spune povestea de dragoste a doi tineri, aflaţi sub protecţia celebrului cavaler, întâmplări din care nu lipsesc situaţiile comice şi dansurile spectaculoase.

 

Kitri, Mercedes şi Espado, în noi interpretari pe scena ONB

 

Balerina Cristina Dijmaru interpretează, pe scena ONB, pentru prima oară rolul Kitri, despre care declară: "Kitri este un caracter uşor de înţeles... pentru mine cel puţin. Ea nu este un personaj supranatural, ci un personaj real: o tânără fată din Spania care trece prin perioada primei iubiri  cu geloziile, şicanele, dar mai ales cu frumuseţile ei. Pentru mine aceste experienţe sunt atât de apropiate încât nici nu ştiu dacă să spun că le-am trait mai ieri sau încă le mai trăiesc. Un lucru este sigur şi anume că le trăiesc la fiecare repetiţie, fie că vreau sau nu, pentru că spectacolul Don Quijote, parcă mai mult decât oricare altul, îţi oferă o mulţime de motive să dansezi până la epuizare.  Kitri însăşi este o fată plină de viaţă, iar muzica lui Minkus este fundalul perfect al caracterului ei,  dar şi ajutorul meu, pentru că mă încarcă în permanenţă cu energie".

Absolventă a Universităţii Române de Arte şi Ştiinţe "Gheorghe Cristea", Artele Spectacolului, secţia Coregrafie, Cristina Dijmaru face parte din echipa ONB din 2007. Repertoriul solistei conţine mai multe roluri importante printre care: Clara din "Spărgătorul de nuci" (Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Alexa Mezincescu), Aurora din "Frumoasa din pădurea adormită" (Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Alexa Mezincescu), Juliet din "Radio and Juliet", (muzica: Radiohead, coregrafia: Edward Clug), Odette - Odille din "Lacul Lebedelor" (Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Marius Petipa, Lev Ivanov, adaptarea coregrafică: Gheorghe Iancu) etc.

 

Deja adesea aplaudaţi pe scena teatrului bucureştean sau în alte săli din ţară şi străinătate, prim-balerinii Adina Tudor şi Gigel Ungureanu debutează în rolurile Mercedes şi Espado, pe scena ONB.

 

"Rolul Mercedes îmi este drag de multă vreme, mă simt aproape de Mercedes pentru eleganţa ei, pentru sângele ei fierbinte, pentru graţia ei. L-am dansat cu bucurie de curând la Sibiu, însă acum mă aflu în faţa unei noi provocari, aşa că voi încerca să împletesc în dansul meu elementele de balet clasic cu cele de dans de caracter în aşa fel încât să iau spectatorii alături de mine şi să plutim pe minunata muzică a lui Minkus", a declarat prim-balerina Adina Tudor.

Bursieră  a teatrului Ajkun Ballet din New York (SUA), Adina Tudor are în repertoriul ei roluri titulare din cele mai importante titluri de balet. Printre profesorii cu care a studiat se numară: Chiara Ajkun, Wilhelm Burman, Diane Carttie, Ellyn Cudo (American Ballet Theatre), David Howard, Gilbert Meyer (Opéra National de Paris), Ştefan Bănică, Mihai Babuşka.

 

"Este o bucurie să mă reîntalnesc cu rolul Espado, fiindcă de-a lungul carierei am avut ocazia să îl dansez pe mai multe scene. Fiecare  montare este diferită și este o plăcere să mă identific cu acest rol plin de pasiune şi de caracter", a declarat prim-balerinul Gigel Ungureanu, angajat al   Operei Naţionale Bucureşti din 2006.

 

Repertoriul solistului cuprinde mai multe roluri titulare printre care cele din:  "Lacul lebedelor", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci" (P.I. Ceaikovski),  „Corsarul"  (Adolphe Ch. Adam), „Casanova" (colaj muzical din lucrările lui W.A. Mozart, J. Massenet, G. Mahler). Solistul a susţinut turnee  în Austria, Olanda, Italia, Franţa, Spania, Germania, iar momentan colaborează cu teatrele lirice din Braşov, Timişoara, Iaşi.

 

Din cadrul companiei de balet a ONB, distribuţia spectacolului va reuni atât balerini deja consacraţi şi aplaudaţi, dar şi tinere talente: Mihai Mezei, Antonel Oprescu, Răzvan Marinescu, Virgil Ciocoiu, Cătălin Caracaş, Rin Okuno, Sena Hidaka, Marina Minoiu (debut), Mariya Lozanova, Camelia Soare, Raul Oprea, Ileana Sora (debut). Conducerea muzicală îi va aparţine dirijorului Ciprian Teodoraşcu.

 

Spectacolul  este rezultatul unei colaborări internaţionale: montarea este preluată de la teatrul liric din Karlsruhe (Germania), iar regia şi adaptarea coregrafică după versiunea clasică (Marius Petipa, Alexandr Gorski) a fost concepută de coregraful ceh Jaroslav Slavický. Din echipa de realizatori a recentei montări de la Bucureşti fac parte şi: Katerina Slavicka-Elšlégrovà - asistent  coregrafie,  Josef Jelinek - scenografie, Andreia Martinescu - asistent de scenografie.   

 

Anca Baloc

Consilier de presa                                                                     

Departamentul Promovare

OPERA NATIONALA BUCURESTI

Tel.: 021.311.52.54

Mobil: 0729.931.936

website: www.operanb.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii evenimente
Alte evenimente din aceeasi categorie:
book ILEANA, PRINCIPESA DE ROMANIA - Spectacol de teatru caritabil, 10 mai 2018 - Studioul Horia Bernea la Muzeul National al Taranului Roman
book Martie, luna ritmurilor cu personalitate, la Opera Comica pentru Copii
book Spectacolul „La traviata", in regia artistului britanic Paul Curran, revine pe scena Operei Nationale Bucuresti dupa succesul din Statele Unite ale Americii
book Balerinul Xander Parish, pe scena Operei Nationale Bucuresti in spectacolul de balet „DSCH. The Dream"
book Spectacol de neuitat la "Promenada Operei" - Editia a IX-a - Open Air Opera Classica
book "Giselle", capodopera baletului romantic, intr-o noua montare la Opera Nationala Bucuresti
book Gala Aniversara Mihnea Lamatic la Opera Nationala Bucuresti, 4 aprilie 2015
book Premiera la Opera Nationala Bucuresti: "Falstaff", in regia lui Graham Vick
book Spectacol dedicat Unirii Principatelor la Opera Comica pentru Copii
book Cel mai de succes musical din toate timpurile, "Fantoma de la Opera", vine la Bucuresti
 
Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online