Informatii stiri

STIRI

 

BCE și EIOPA promovează asigurările împotriva catastrofelor climatice în UE pentru stabilitate

BCE și EIOPA promovează asigurările împotriva catastrofelor climatice în UE pentru stabilitateCategorie: Stiri > Administratie, institutii publice
publicat: 24.04.2023

Banca Centrală Europeană (BCE) și Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensiile Ocupaționale (EIOPA) atrag atenția asupra necesității sporirii asigurărilor pentru catastrofe climatice în Uniunea Europeană (UE), într-un raport publicat recent.

 

În prezent, doar aproximativ 25% dintre pierderile provocate de catastrofele climatice în UE sunt acoperite de asigurări. Acest procent este mai mic de 5% în unele țări, ceea ce pune în pericol economia și stabilitatea financiară. O creștere a frecvenței și severității dezastrelor naturale, cauzată de schimbările climatice, ar putea duce la creșterea costurilor asigurărilor și la reducerea acoperirii riscurilor de către asigurători.

 

BCE și EIOPA propun măsuri pentru încurajarea asigurărilor împotriva catastrofelor climatice, cum ar fi acordarea de reduceri pentru implementarea măsurilor eficiente de atenuare sau adaptare la riscuri. Pentru a sprijini furnizarea de asigurări, ar putea fi folosite într-o măsură mai mare obligațiunile catastrofă, care transferă o parte a riscului către investitorii din piața de capital.

 

Autoritățile propun, de asemenea, înființarea unor parteneriate public-private și a unor fonduri de garantare pentru a acoperi parțial costurile suportate de asigurători în cazul unor dezastre majore. Guvernele ar trebui să ofere stimulente puternice pentru reducerea riscurilor, pentru a se proteja și a utiliza în mod eficient fondurile publice.

 

Schemele naționale de asigurare ar putea fi completate de un program public la nivelul UE, care să asigure fonduri suficiente pentru reconstrucția țărilor europene afectate de catastrofe climatice de mare amploare. Raportul BCE și EIOPA are ca scop să stimuleze dezbaterea despre cum să se abordeze problema protecției prin asigurări în contextul schimbărilor climatice. Cele două instituții vor colecta feedback pe tema opțiunilor propuse și vor organiza un atelier cu reglementatori, factori de decizie, asigurători și academicieni pe 22 mai 2023.

 

BCE și EIOPA îndeamnă la creșterea acoperirii asigurărilor pentru catastrofe climatice în UE, având în vedere riscurile pe care le implică pentru economie și stabilitatea financiară. Pentru a aborda această problemă, instituțiile propun măsuri precum acordarea de reduceri pentru măsuri eficiente de adaptare la riscuri și utilizarea obligațiunilor catastrofă într-o măsură mai mare. De asemenea, se sugerează înființarea parteneriatelor public-private și a fondurilor de garantare pentru a susține asigurătorii în cazul unor dezastre majore. O abordare coordonată la nivelul UE ar putea contribui la creșterea protecției prin asigurări împotriva catastrofelor climatice și la diminuarea riscurilor pentru economie și stabilitatea financiară. 

 

Echipa PromoAfaceri

Foto: rtve.es



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii stiri
stiri din aceeasi categorie:
book Impactul pesticidelor asupra sănătății umane: o analiză detaliată a raportului Agenției Europene de Mediu
book Piața monetară în euro, tendințe, evoluții și perspective
book Creștere record a cheltuielilor militare în Europa și Asia: Ucraina în frunte cu 640%
book Transformarea sistemului alimentar european: o cale spre diete sănătoase și durabile într-un mediu prietenos
book Parlamentul European (PE) adoptă legi esențiale pentru obiectivul climatic din 2030
book Experții GRETA avertizează: Legea UK privind migrația ilegală ar putea submina lupta împotriva traficului uman
book Parlamentul European adoptă noi norme pentru transparența salarială și reducerea diferențelor salariale de gen
book Marea Neagră, un focar de tensiuni între Rusia și Occident
book Protecția intereselor colective ale consumatorilor - proiect de lege
book Consiliul adoptă măsuri pentru a evita penuria de dispozitive medicale în UE prin prelungirea termenului de certificare și eliminarea termenului de vânzare
 
Informatii stiri

STIRI

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online