Informatii stiri

STIRI

 

Regiunile si orasele se implica in programul de reforma al UE pentru a genera crestere si locuri de munca


Regiunile si orasele se implica in programul de reforma al UE pentru a genera crestere si locuri de muncaCategorie : Stiri > Administratie, institutii publice
publicat pe : 19.02.2015

Comitetul European al Regiunilor (CoR) a arătat că susține pe deplin noua agendă a Comisiei Europene pentru creștere și locuri de muncă și a pledat pentru o aprofundare a parteneriatelor între toate instituțiile UE. CoR - ai cărui membri s-au reunit în prima sesiune plenară a noului său mandat - a avertizat totuși că noua foaie de parcurs a Comisiei Europene este „incompletă", deoarece nu pune suficient accent pe politica de coeziune, pe dezvoltarea rurală și pe mediu.


Într-o dezbatere cu Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei, președintele nou-ales al CoR, dl Markku Markkula , a salutat eforturile depuse de Comisie pentru a plasa creșterea și locurile de muncă în centrul priorităților sale. „Accentul trebuie pus pe eliminarea barierelor din calea creșterii și pe deblocarea potențialului Europei în materie de investiții și de inovare. Trebuie să reducem birocrația, să simplificăm normele și sistemele de sprijin care stimulează creșterea. Cu toate acestea, CoR subliniază că planurile Comisiei sunt „incomplete", întrucât nu pun suficient accentul pe politica de coeziune, pe dezvoltarea rurală și pe mediu. „Este evidentă lipsa unor noi inițiative pentru agenda urbană, strategiile macroregionale și coeziunea teritorială. Invităm Comisia să coopereze cu noi pentru elaborarea unor propuneri în aceste domenii."

 

Dl comisar Timmermans a explicat că cele 10 priorităţi ale Comisiei se axează pe stimularea economiei, care, susține el, trebuie să fie mai bine reglementată, motiv pentru care Comisia propune retragerea a 80 de propuneri legislative ale UE. El și-a continuat discursul afirmând că „Planul Comisiei Juncker este de a ajuta orașele și regiunile noastre să crească, dar, pentru a fi eficient, este nevoie de reforme, atât naționale, cât și europene. Trebuie să arătăm că piețele noastre sunt deschise pentru activități comerciale și că putem face ca Europa să funcționeze mai bine. În special pentru IMM-uri, care dintotdeauna au fost cei mai mari susținători ai noștri: trebuie să le recâștigăm încrederea, arătându-le că UE este pregătită să rezolve problemele cu care se confruntă zilnic, astfel încât să poată petrece mai mult timp făcând angajări și creând mai multe locuri de muncă".

 

PUNCTE DE VEDERE

În cursul dezbaterii, președinții tuturor grupurilor politice ale CoR au discutat cu prim-vicepreședintele CE, după care Adunarea și-a adoptat rezoluția în care își exprimă opiniile cu privire la programul de lucru al Comisiei pentru 2015.

Catiuscia Marini , președinta Grupului PSE al CoR, a insistat asupra necesității urgente de a crea un plan concret de acțiune pentru creștere și creare de locuri de muncă, subliniind că politicile europene în materie de investiții ar trebui să ducă la creșterea capacității autorităților locale și regionale de a răspunde cu eficacitate la nevoile cetățenilor. Făcând apel la o mai mare implicare a CoR în procesul decizional de la nivelul UE, precum și în definirea politicilor europene, ea a reamintit vicepreședintelui Timmermans că, odată cu monopolul de inițiativă, Comisia Europeană are și o mare responsabilitate și că o legislație europeană bine concepută îmbunătățește calitatea vieții cetățenilor europeni. Ca un exemplu în acest sens, ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că retragerea anunțată a propunerilor privind economia circulară ar cauza întârzieri inutile în prezentarea către autoritățile locale și regionale a unor obiective clare și a unui cadru stabil pentru tranziția la avantajele economice și ecologice ale unei economii fără deșeuri.

 

Michael Schneider , președintele Grupului PPE din cadrul CoR, a afirmat: „Relansarea creșterii economice și crearea de locuri de muncă, împreună cu reformele structurale trebuie să fie prioritare pentru Europa - acesta este mottoul PPE. Propunerea CE privind crearea unui Fond european pentru investiții strategice (FEIS) merge în această direcție, dar, în același timp, trebuie să îmbunătățim de urgență mediul de investiții și de absorbție, de exemplu, prin reducerea sarcinilor administrative inutile. Prin crearea de sinergii cu politica de coeziune reformată și prin utilizarea mai inteligentă și mai eficientă a fondurilor publice, autoritățile locale și regionale vor fi capabile să-și optimizeze modul de utilizare a instrumentelor financiare ale UE și să prezinte soluții reale pentru cetățenii europeni".

 

Bas Verkerk , președintele Grupului ALDE al CoR: „având în vedere faptul că 70% din populația UE trăiește în zone urbane, orașele reprezintă forța motrice a inovării; în orașe sunt locurile de muncă și tot în orașe este generată creșterea economică, iar din acest motiv nu putem permite ca legislația să le împiedice dezvoltarea. La nivelul UE, avem nevoie de o agendă urbană - dacă orașele noastre eșuează, vom eșua și noi. Deseori cetățenii se tem că o agendă urbană va duce la mai multă reglementare, când, de fapt, se întâmplă tocmai contrariul. O Europă diferită are nevoie de o reglementare mai bună a diverselor politici axate pe problemele specifice cu care se confruntă orașele noastre. Agenda urbană și inițiativele pentru o reglementare mai bună sunt strâns corelate, iar Comisia trebuie să integreze dimensiunea urbană în cadrul tuturor politicilor UE".

 

Stanislaw Szwabski , președintele Grupului AE al CoR, „Uniunea se află la răscruce și trebuie să facem tot ce se poate pentru ca pe continentul nostru să fie în continuare pace. De asemenea, cetățenii au nevoie de certitudinea că se iau măsuri clare și consecvente pentru a asigura redresarea economică. Grupul AE dorește ca autoritățile locale și regionale să fie în centrul acestui proces".

 

Gordon Keymer , președintele Grupului CRE din cadrul CoR: "În lupta împotriva birocrației, implicarea Comitetului Regiunilor în grupul Stoiber a fost foarte importantă. Prin urmare, vă rog să implicați Comitetul direct și în cadrul succesorului acestuia".

 

Informații suplimentare:

  • Proiect de rezoluțieal Comitetul European al Regiunilor privind programul de lucru al Comisiei Europene pe 2015-„Un nou început".

 

Sursa: http://cor.europa.eu

Credit foto: http://cor.europa.eu


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii stiri
Alte stiri din aceeasi categorie:
book Lucrarile de reabilitare ale asezamantului cultural din Baile Govora finalizate
book CNI a finalizat lucrarile privind reabilitarea unui corp cu spatii de cazare ale SRI
book Mult zgomot pentru registrul cu numele pasagerilor
book UE lanseaza Saptamana europeana a mobilitatii 2014
book Parlamentul European cere penalizari pentru incalcarea drepturilor omului in UE
book Scrisoare deschisa adresata Domnului Prim-Ministru Victor Ponta
book Parlamentarii britanici cer restrictii pe piata muncii pentru romani pana in 2018
book La nici 5 zile de la instituire, restrictiile privind alcoolul si tutunul la granita au fost suspendate
book "Migrantii in Europa": Comisia Europeana lanseaza un concurs multimedia la nivel european
book Piata interna a energiei: legislatia nationala din 8 state membre nu respecta inca normele UE
 
Informatii stiri

STIRI

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online