Informatii stiri

STIRI

 

UE lanseaza Saptamana europeana a mobilitatii 2014

UE lanseaza Saptamana europeana a mobilitatii 2014Categorie: Stiri > Administratie, institutii publice
publicat: 17.09.2014

Se preconizează că peste 2 000 de orașe europene, mari și mici, vor participa la a 13-a ediție a Săptămânii europene a mobilității, o campanie europeană anuală consacrată modurilor sustenabile de deplasare în mediul urban. Începând de astăzi, participanții la campanie pe plan național și local organizează numeroase evenimente. Ediția din acest an a Săptămânii europene a mobilității, al cărei slogan este „Străzile noastre, alegerea noastră", își propune să încurajeze cetățenii să „ia în stăpânire" spațiile urbane, pentru a crea orașul în care își doresc să trăiască.

 

Siim Kallas, Vicepreședintele Comisiei responsabil cu transporturile, a declarat în legătură cu acest subiect: „Autovehiculele particulare au condiționat mult prea mult timp modul de organizare a orașelor. Însă, în prezent, economiile noastre pierd în fiecare an 100 de miliarde EUR din cauza congestionării traficului, ca să nu mai vorbim de efectele negative asupra sănătății oamenilor și de timpul astfel pierdut. Prin urmare, observ cu deosebită plăcere entuziasmul suscitat de participarea la Săptămâna europeană a mobilității din acest an. Sunt convins că există numeroase idei valoroase referitoare la modul în care putem configura mai bine spațiul în care trăim."

 

Janez Potočnik, Comisarul european pentru mediu, a adăugat: „Săptămâna europeană a mobilității ne reamintește că, atunci când este vorba de mobilitatea personală, avem într-adevăr de ales, iar bunele alegeri pe care le facem se repercutează în mod palpabil asupra sănătății fiecăruia și asupra calității vieții noastre. Așa că haideți să optăm pentru un aer mai curat și pentru spații urbane care sunt făcute pentru oameni. Orașele sunt pentru cetățeni - să facem tot posibilul să rămână așa!"

 

În timpul Săptămânii europene a mobilității, o acțiune anuală coordonată de un consorțiu cu sprijinul Comisiei Europene, cetățenii din peste 2 000 de orașe din 43 de țări vor putea să utilizeze mijloace sustenabile de deplasare, să participe la campanii de muncă la distanță, la flash mobs, la evenimente în cadrul „Zilei fără mașini", la concursuri de creație, la festivaluri și multe alte activități.

Informațiile privind programele campaniilor locale sunt disponibile la adresa: http://www.mobilityweek.eu/cities?year=2014.

 

Printre evenimentele de anul acesta se numără:

Valencia, Spania - Compas Centre

După ce zidurile cetății Valencia au fost demolate în 1865, în zonă a fost creat un spațiu public consacrat bicicletelor, transportului în comun și pietonilor care se deplasau între centrul orașului și cartierele periferice. Dar, în urmă cu puțin timp, zona a fost transformată într-o șosea de centură pentru autovehicule. Scopul acestei acțiuni este de a retransforma această șosea de centură internă într-un spațiu public fără trafic rutier,dedicat mobilității sustenabile, mai întâi pentru o singură zi și, în cele din urmă, permanent.

 

Austria - Concursul de desene pe asfalt „Străzi înflorite"

În timpul Săptămânii europene a mobilității, mai multe municipalități din Austria vor oferi copiilor posibilitatea de a „lua în stăpânire" străzile, desenându-le după cum își doresc ca acestea să arate. Această inițiativă este organizată prin intermediul școlilor, iar eforturile copiilor sunt recompensate în final cu un premiu.

 

Aarhus, Danemarca - Laboratorul itinerant pentru încurajarea mobilității

În Aarhus, unul dintre punctele forte ale Săptămânii europene a mobilității din acest an va fi o mică rulotă denumită „Laboratorul itinerant pentru încurajarea mobilității", care face parte din proiectul de mobilitate inteligentă. Atunci când rulota este în zonă, cetățenii vor avea posibilitatea să participe activ la elaborarea de noi măsuri, cum ar fi creșterea siguranței pistelor ciclabile, astfel încât să beneficieze direct de pe urma lor, făcându-le suficient de atractive pentru a-i determina să-și modifice comportamentul în materie de transport.

 

Autoritățile locale europene sunt invitate să adere la Carta Săptămânii europene a mobilității și să își publice programele pe site-ul www.mobilityweek.eu. Orașele care organizează evenimente pe tot parcursul săptămânii 16-22 septembrie, care adoptă măsuri permanente și care stabilesc o „zi fără mașini" pot, de asemenea, să își depună candidatura pentru premiul Săptămânii europene a mobilității, alăturându-se astfel orașelor cărora li s-a decernat acest premiu în anii anteriori: Ljubljana (Slovenia), Zagreb (Croația), Bologna (Italia) și Gävle (Suedia).

 

Premiul pentru planificare urbană sustenabilă

În același timp, UE lansează, în cadrul campaniei „Alege combinația potrivită" (Do The Right Mix), premiul pentru planul de mobilitate urbană sustenabilă (Sustainable Urban Mobility Plan - SUMP) 2014. Cu ocazia celei de-a treia ediții, premiul recompensează eforturile remarcabile depuse de orașele și de autoritățile locale din Europa pentru a satisface, într-un mod sustenabil și eficient, nevoile de transport ale comunităților respective. Regiunea sau autoritatea locală câștigătoare va primi un premiu în valoare de 10 000 EUR și recunoașterea internațională a inițiativelor sale.

 

Înscrierile se fac în perioada 16 septembrie - 3 noiembrie 2014 pe site-ul internet al campaniei „Alege combinația potrivită", unde sunt publicate și detalii privind eligibilitatea și criteriile de evaluare. Tema premiului din 2014 este „monitorizarea implementării pentru a îmbunătăți SUMP".

În 2013, premiul SUMP a fost acordat orașului Rivas Vaciamadrid (Spania).

 

Context

Povestea Săptămânii europene a mobilității a început în 1998, când în Franța a fost proclamată o zi dedicată mobilității, sub deviza „În oraș fără mașină!". Această inițiativă este reluată de atunci în luna septembrie a fiecărui an, orașele mari și mici fiind încurajate să interzică, pentru o zi, circulația vehiculelor motorizate pe străzile lor. În acest fel, oamenii au ocazia să vadă o fațetă diferită a orașelor în care trăiesc, sunt încurajați să utilizeze moduri de transport sustenabile, iar opinia publică este sensibilizată cu privire la impactul asupra mediului al alegerii unui anumit mijloc de transport. Succesul acestei inițiative franceze a dus la lansarea în 2002 a Săptămânii europene a mobilității.

 

De atunci, Săptămâna europeană a mobilității s-a bucurat de o popularitate tot mai mare în Europa și în întreaga lume. În 2013, 1 931 de orașe, reprezentând 176 de milioane de cetățeni, au aderat la această campanie. În total au fost adoptate 8 623 de măsuri permanente, care vizează, în principal, infrastructurile destinate cicliștilor și pietonilor, reducerea traficului, îmbunătățirea accesibilității mijloacelor de transport și sensibilizarea cu privire la adoptarea unui comportament sustenabil în materie de transport.

 

Comisia Europeană sprijină Săptămâna europeană a mobilității cu aproximativ 300 000 EUR pe an, alocați în special pentru coordonarea la nivel european și pentru premiul Săptămânii europene a mobilității. Orașele trebuie să își finanțeze participarea, în cooperare cu autoritățile publice, organizațiile neguvernamentale și alți parteneri.

 

Pentru informații suplimentare:

Săptămâna europeană a mobilității

Campania „Alege combinația potrivită".

 

Sursa: europa.euPublicitatea ta!
publicitate


Informatii stiri
stiri din aceeasi categorie:
book Impactul pesticidelor asupra sănătății umane: o analiză detaliată a raportului Agenției Europene de Mediu
book Piața monetară în euro, tendințe, evoluții și perspective
book Creștere record a cheltuielilor militare în Europa și Asia: Ucraina în frunte cu 640%
book BCE și EIOPA promovează asigurările împotriva catastrofelor climatice în UE pentru stabilitate
book Transformarea sistemului alimentar european: o cale spre diete sănătoase și durabile într-un mediu prietenos
book Parlamentul European (PE) adoptă legi esențiale pentru obiectivul climatic din 2030
book Experții GRETA avertizează: Legea UK privind migrația ilegală ar putea submina lupta împotriva traficului uman
book Parlamentul European adoptă noi norme pentru transparența salarială și reducerea diferențelor salariale de gen
book Marea Neagră, un focar de tensiuni între Rusia și Occident
book Protecția intereselor colective ale consumatorilor - proiect de lege
 
Informatii stiri

STIRI

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online