![]() |
STIRI |
|
Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, a anunțat marți că a introdus un instrument de inteligență artificială (IA) pentru a analiza mii de publicații legate de supravegherea bancară.
Botezat Lisa, sau "Inteligență lingvistică pentru conștientizarea supravegherii", acest instrument de învățare automată folosește algoritmi de procesare a limbajului pentru a cerceta documente în căutarea de corelații și modele semnificative pentru a ajuta la previzionarea tendințelor viitoare.
Lisa are capacitatea de a parcurge texte mult mai rapid decât ar putea face un om, identificând corelații care nu sunt evidente la prima vedere. Intesa a menționat ca exemplu legătura care nu era evidentă până acum câțiva ani între schimbările climatice și riscurile de credit.
Există o echipă de la Intesa dedicată special pentru a lucra cu Lisa. Ei validează rezultatele acesteia și îi extind cunoașterea în domeniul reglementărilor bancare. "Supravegherea bancară este un domeniu în care putem vorbi cu adevărat de o supraîncărcare de informații, având în vedere cantitatea imensă și în creștere de conținut", a declarat Walter Chiaradonna, directorul departamentului de orientare strategică în materie de supraveghere al Intesa.
Chiaradonna a menționat o serie de surse, cum ar fi "practicile, interviurile, declarațiile, textele și studiile aprofundate care, la rândul lor, generează o proliferare de informații care este imposibil de gestionat fără un suport adecvat."
Intesa a adăugat că și Banca Centrală Europeană folosește instrumente de inteligență artificială (SupTech) pentru a filtra informațiile, precum procesele-verbale ale ședințelor consiliilor de administrație sau mii de seturi de date și documente solicitate celor peste 100 de bănci mari pe care BCE le supraveghează direct.
Echipa PromoAfaceri
Foto: financialintelligence.ro
![]() |
STIRI |
|