Informatii stiri

STIRI

 

Roboți cu IA vânează materiale noi fără ajutorul oamenilor

Roboți cu IA vânează materiale noi fără ajutorul oamenilorCategorie: Stiri > Web, tehnologie, IT
publicat: 24.04.2023

Sistemul automatizat lucrează non-stop pentru crearea materialelor anorganice noi, care ar putea îmbunătăți bateriile, pilele de combustibil și supraconductori.

 

Laboratorul Național Lawrence Berkeley (LBNL) se confruntă cu o provocare similară cu o carte de bucate plină de feluri de mâncare, dar fără rețete. Proiectul Materialelor a folosit computere pentru a prezice 150.000 de materiale noi, însă sinteza acestora a devenit blocajul, spune Gerbrand Ceder, cercetător în domeniul materialelor la LBNL.

 

Pentru a depăși acest obstacol, Ceder și colegii săi au combinat inteligența artificială (IA) și robotica. Sistemul IA anticipează cea mai bună metodă de realizare a unui material și apoi repetă condițiile de reacție în timp ce roboții produc mostre fizice. Noul sistem, numit A-Lab, sintetizează deja de 100 de ori mai multe materiale noi pe zi decât pot face oamenii în laborator.

 

Laboratoarele de robotică bazate pe IA devin tot mai comune în companiile farmaceutice și unele laboratoare academice. Totuși, sintetizarea materialelor solide este o provocare mai mare. IA ghidează brațele robotice să aleagă dintre aproape 200 de materiale de bază, precum litiu, nichel, cupru, fier și mangan. 

 

După amestecarea precursorilor, un alt robot distribuie amestecul în creuzete, care sunt încărcate în cuptoare unde pot fi amestecate cu gaze precum azotul, oxigenul și hidrogenul. IA stabilește apoi timpul de coacere, temperaturile, timpii de uscare și alți parametri. După coacere, un mecanism asemănător unui distribuitor de gumball adaugă o bilă în fiecare creuzet și le agită pentru a măcina noua substanță într-o pulbere fină. Un braț robotic preia fiecare eșantion și îl introduce într-un echipament cu raze X sau alt dispozitiv de analiză.

 

Rezultatele sunt introduse în baza de date Materials Project, iar dacă rezultatul nu este cel așteptat, sistemul IA reia condițiile de reacție și începe din nou. A-Lab a produs peste 40 de materiale țintă în ultimele luni, ceea ce reprezintă aproximativ 70% din compușii pe care și-a propus să îi producă.

 

Cercetătorii de la Samsung Advanced Institute of Technology au raportat că și ei au înființat un laborator de robotică condus de computer pentru a căuta noi materiale electronice. În experimentele lor robotice, „IA este folosit într-o anumită măsură", spune Jeong-Ju Cho de la Samsung.

 

Ceder menționează că, în ciuda automatizării complete a sintezei și analizei, cercetătorii au tot atâtea șanse să facă descoperiri neașteptate ca și înainte. „Situația nu se schimbă cu A-Lab." Cu toate acestea, acum avansurile și surprizele ar putea să apară mult mai rapid. Laboratorul de materiale AI al LBNL ar putea să nu fie singur pe piață mult timp. Alte companii și instituții de cercetare își dezvoltă propriile sisteme similare, iar pe măsură ce tehnologia evoluează, noile descoperiri în materiale anorganice ar putea accelera și mai mult.

 

Această abordare bazată pe inteligență artificială și robotică poate deschide noi orizonturi în domeniul materialelor, accelerând procesul de cercetare și dezvoltare. Astfel, vom putea vedea aplicații noi și inovatoare în industria electronică, bateriilor, pilelor de combustibil și multe altele. Pe măsură ce tehnologia avansează, este de așteptat să se extindă și în alte domenii ale științei și tehnologiei. Colaborarea între inteligența artificială și cercetători poate duce la descoperiri care ar putea schimba modul în care trăim și lucrăm în viitor.

 

Aceste eforturi de colaborare între IA și cercetători umani vor avea un impact semnificativ asupra modului în care abordăm cercetarea și dezvoltarea materialelor. Cu un limbaj informal, corect, concis și coerent, aceste informații devin accesibile unui public larg, contribuind la creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a progreselor realizate în acest domeniu.

 

Laboratoarele de robotică bazate pe inteligența artificială reprezintă un pas important în dezvoltarea materialelor anorganice noi. Acestea permit cercetătorilor să testeze și să analizeze rapid o mare varietate de compuși, deschizând calea spre inovații revoluționare în domeniul bateriilor, pilelor de combustibil și supraconductorilor. 

 

Echipa PromoAfaceri

Foto: science.org



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii stiri
stiri din aceeasi categorie:
book Adevărul despre AI: poate fi cea mai mare amenințare sau salvarea noastră!
book iSpace, prima aterizare lunară privată în, direct, marți, la 18:00
book Italia blochează temporar ChatGPT: lecții despre protecția datelor, coordonare europeană și AI
book Bitcoin depășește 28.000 $ pentru prima dată în 9 luni, pe fondul haosului bancar și al inflației
book Microsoft și Google dezvăluie instrumente AI pentru companii
book Guvernul SUA trebuie să reglementeze AI, altfel ne așteaptă riscuri mari, avertizează MIT
book Parlamentul European adoptă măsuri pentru a proteja jucătorii online
book Piata nanomaterialelor va avea un impact urias in viitorul apropiat
book Google face un nou update la PageRank, Promoafaceri.com ramane constant la 5
book Alex Jones dezvaluie Planul Google de dominare a Internetului
 
Informatii stiri

STIRI

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online