Informatii articole

ARTICOLE

 

Partajarea pe rețelele sociale împiedică discernământul adevărului, arată un nou studiu MIT

Partajarea pe rețelele sociale împiedică discernământul adevărului, arată un nou studiu MITCategorie: Articole > Web, tehnologie, IT
publicat: 10.03.2023

Un nou studiu efectuat de oamenii de știință de la MIT arată că partajarea pe rețelele sociale afectează capacitatea oamenilor de a distinge între adevăr și minciună. Cercetarea a implicat întrebarea participanților dacă un anumit titlu de știri este adevărat sau nu, și apoi dacă ar împărtăși acel conținut.

 

Participanții au fost cu 35% mai puțin buni la a identifica minciuna dacă au fost întrebați mai întâi dacă ar împărtăși știrea, și cu 18% mai puțin buni dacă au fost întrebați despre împărtășire imediat după evaluarea lor. Rezultatele sugerează o tensiune esențială între partajare și acuratețe în rețelele sociale, în timp ce dorința oamenilor de a împărtăși conținutul de știri și capacitatea lor de a-l judeca cu acuratețe pot fi ambele consolidate separat.

 

Cercetătorii au efectuat două valuri de sondaje online pe 3.157 de americani ale căror caracteristici demografice au aproximat mediile SUA pentru vârstă, sex, etnie și distribuție geografică, și toți participanții folosesc fie Twitter, fie Facebook. Oamenii de știință susțin că platformele de social media ar putea fi reproiectate pentru a crea setări în care oamenii sunt mai puțin probabil să distribuie conținut de știri înșelător și inexact. Lucrarea a fost publicată în Science Advances și a fost finanțată parțial de mai multe organizații. 

 

Studiul efectuat de oamenii de știință MIT a constatat că atunci când utilizatorii de rețele sociale sunt întrebați dacă vor împărtăși conținut, aceasta reduce capacitatea lor de a discerne adevărul din minciună. Participanții au fost întrebați să evalueze dacă diferite titluri de știri sunt corecte, iar cei care au fost întrebați mai întâi dacă vor împărtăși acel conținut au fost cu 35% mai slabi la a spune adevărul din minciună.

 

Aceste rezultate sugerează că există o tensiune esențială între partajare și acuratețe în domeniul rețelelor sociale. Studiul sugerează că dorința oamenilor de a împărtăși conținutul de știri și capacitatea lor de a-l judeca cu acuratețe pot fi consolidate separat, dar cele două lucruri nu se întăresc reciproc în mod pozitiv atunci când sunt luate în considerare în același timp.

 

David Rand, profesor la MIT Sloan School of Management și co-autor al studiului, a declarat că „doar să îi întrebi pe oameni dacă doresc să împărtășească lucruri îi face mai probabil să creadă titluri pe care altfel nu le-ar fi crezut și mai puțin probabil să creadă titluri pe care le-ar fi crezut". În schimb, întrebarea despre partajare îi distrează pe oameni și le afectează capacitatea de a distinge adevărul de minciună.

 

Studiul a examinat, de asemenea, înclinațiile partizane ale participanților și a constatat că, atunci când a fost vorba de titlurile despre Covid-19, a fi întrebat despre partajare a afectat judecata republicanilor mai mult decât a democraților, deși nu a existat un efect paralel pentru titlurile știrilor politice.

 

Rezultatele acestui studiu au consecințe importante asupra utilizării rețelelor sociale în general, deoarece arată că dorința de a distribui conținut poate afecta capacitatea oamenilor de a distinge între adevăr și minciună. Astfel, utilizatorii de rețele sociale ar trebui să acorde o atenție deosebită conținutului pe care îl împărtășesc, verificându-l mai întâi și asigurându-se că este precis și nu înșelător.

 

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că platformele de social media ar trebui reproiectate pentru a crea setări în care utilizatorii sunt mai puțin susceptibili să împărtășească conținut de știri inexacte și înșelătoare. Acest lucru ar putea fi realizat prin încurajarea utilizatorilor să verifice întotdeauna sursele și să citească întregul articol înainte de a împărtăși conținutul. În plus, platformele ar putea dezvolta instrumente care să ajute utilizatorii să distingă între conținutul precis și cel inexact și să furnizeze mai multe informații despre sursele de știri.

 

Acest studiu subliniază faptul că utilizarea responsabilă a rețelelor sociale este esențială pentru a menține un mediu online sănătos și precis. Utilizatorii de rețele sociale trebuie să fie conștienți de impactul pe care îl pot avea acțiunile lor asupra altor oameni și să ia măsuri pentru a preveni răspândirea informațiilor inexacte și înșelătoare.

 

Echipa promoafaceri.com

Sursa foto: mit.edu



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Receptor de trezire terahertzi: comunicare fără fir rapidă și eficientă pentru dispozitive minuscule
book IA generativă și provocările conștiinței și creativității: explorarea frontierelor dintre oameni și mașini
book Cercetătorii dezvoltă o metodă inovatoare de antrenare a modelelor AI, reducând timpul și costurile necesare
book Dubai Customs utilizează IA, drone și roboți subacvatici pentru protecția granițelor și eficiență vamală
book ChatGPT în sănătate: Potențial uriaș, provocări și responsabilități în îngrijirea pacienților
book GPT-4: Inteligența Artificială, creativitate crescută și beneficiile unei utilizări corecte
book Python mai rapid și eficient: Codon, compilatorul revoluționar creat de cercetătorii MIT
book MIT dezvoltă algoritmul WiSwarm pentru gestionarea fluxului de date în timp real prin rețele fără fir
book Industria IT în 2023, limbaje de programare populare, salarii și companii din România care angajează programatori fără experiență
book Supravegherea video pentru proprietatea ta: camere de supraveghere ascunse
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online