Informatii stiri

STIRI

 

Adevărul despre AI: poate fi cea mai mare amenințare sau salvarea noastră!

Adevărul despre AI: poate fi cea mai mare amenințare sau salvarea noastră!Categorie: Stiri > Web, tehnologie, IT
publicat: 17.05.2023

Evul Mediu a fost un timp de progres, dar și de inegalitate extremă. Dezvoltarea tehnologică, în special în domeniul agriculturii și al construcțiilor, a generat bogății considerabile, dând naștere unei ere de construcție a catedralelor în Europa. Cu toate acestea, beneficiile au fost de obicei rezervate elitelor, în timp ce populația largă rămânea în sărăcie. De exemplu, în Marea Britanie, pe măsură ce Catedrala din Canterbury se înălța, bunăstarea țăranilor stagna, cu speranța medie de viață rămânând în jurul a 25 de ani și cu malnutriția cronica fiind o problemă comună.

 

Aceasta este o problemă cu care ne confruntăm și astăzi, spun economiștii de la MIT, Simon Johnson și Daron Acemoglu. În viziunea lor, tehnologia are un rol central în economie, iar întrebarea cheie este: cine beneficiază de pe urma inovațiilor tehnologice?

 

Aceștia analizează acest aspect în cartea lor recentă, "Putere și progres: Our 1000-Year Struggle Over Technology and Prosperity". Ei argumentează că o mare parte a beneficiilor tehnologice, inclusiv cele din inteligența artificială și automatizare, tind să fie monopolizate de o minoritate, adâncind inegalitățile existente. În același timp, inteligența artificială devine un instrument de control social pentru unele guverne, sporind inegalitatea și concentrând bogăția în mâinile unei elite restrânse.

 

Totuși, Johnson și Acemoglu sunt optimiști că putem folosi tehnologia pentru a beneficia întreaga societate. Ei pledau pentru o abordare a tehnologiei care să încurajeze colaborarea între mașini și oameni, mai degrabă decât să încerce să înlocuiască munca umană cu mașini. În acest sens, ei susțin că inteligența artificială ar trebui să fie utilizată pentru a ajuta oamenii, nu pentru a-i înlocui.

 

În plus, cercetătorii sunt îngrijorați de potențialele abuzuri politice ale inteligenței artificiale, în special în ce privește supravegherea, recunoașterea facială, colectarea masivă de date și dezinformarea răspândită de AI. Ei susțin că trebuie să ne concentrăm pe reglementarea acestei tehnologii și să ne asigurăm că ea este folosită în interesul public.

 

Johnson și Acemoglu susțin că avem încă timp să direcționăm dezvoltarea inteligenței artificiale într-un mod care să ne aducă beneficii tuturor, nu doar unei elite restrânse. Ei speră că această viziune a lor va stimula o discuție mai largă despre rolul și experți tehnici, către o audiență mai largă. "Vrem să avem un dialog mai larg cu mai multe voci", spune Johnson. "Nu credem că este bine să lăsăm corporațiile de tehnologie sau guvernele să decidă care este direcția tehnologiei. Toți avem nevoie de o voce mai puternică în acest proces."

 

În ciuda provocărilor pe care le ridică inteligența artificială, Acemoglu și Johnson rămân optimiști cu privire la posibilitatea de a valorifica tehnologia pentru binele public. "Ne confruntăm cu probleme enorme, dar suntem încrezători că avem instrumentele și capacitatea de a face schimbări pozitive", afirmă Johnson. "Ne dorim ca această carte să joace un rol în catalizarea unui dialog mai larg și mai productiv despre rolul tehnologiei în societate."

 

Echipa PromoAfaceri

Foto: mit.edu



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii stiri
stiri din aceeasi categorie:
book iSpace, prima aterizare lunară privată în, direct, marți, la 18:00
book Italia blochează temporar ChatGPT: lecții despre protecția datelor, coordonare europeană și AI
book Roboți cu IA vânează materiale noi fără ajutorul oamenilor
book Bitcoin depășește 28.000 $ pentru prima dată în 9 luni, pe fondul haosului bancar și al inflației
book Microsoft și Google dezvăluie instrumente AI pentru companii
book Guvernul SUA trebuie să reglementeze AI, altfel ne așteaptă riscuri mari, avertizează MIT
book Parlamentul European adoptă măsuri pentru a proteja jucătorii online
book Piata nanomaterialelor va avea un impact urias in viitorul apropiat
book Google face un nou update la PageRank, Promoafaceri.com ramane constant la 5
book Alex Jones dezvaluie Planul Google de dominare a Internetului
 
Informatii stiri

STIRI

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online