Informatii articole

ARTICOLE

 

Femeile din întreaga lume sunt în pericol în timpul sarcinii și al nașterii, potrivit raportului prezentat recent de către agențiile ONU

Femeile din întreaga lume sunt în pericol în timpul sarcinii și al nașterii, potrivit raportului prezentat recent de către agențiile ONUCategorie: Articole > Administratie, institutii publice
publicat: 08.03.2023

Femeile din întreaga lume sunt în pericol în timpul sarcinii și al nașterii, potrivit raportului" Trends in maternal mortality" [Tendințele mortalității materne] prezentat recent de către agențiile ONU. Conform estimărilor, la fiecare două minute, o femeie moare în timpul sarcinii sau al nașterii. În 2020, s-au înregistrat 287.000 de decese materne la nivel mondial, iar acest număr a stagnat sau a crescut în majoritatea regiunilor lumii în ultimii ani.

 

Raportul semnalează o creștere alarmantă a mortalității materne, în ciuda obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de ONU în 2016. Cu toate acestea, unele regiuni, cum ar fi Australia și Noua Zeelandă și Asia Centrală și de Sud, au raportat o scădere semnificativă a ratei mortalității materne în aceeași perioadă. În România, numărul deceselor materne s-a redus semnificativ de la 50 de decese la 100.000 de nașteri în anul 2000 la 10 decese la un număr de 100.000 de nașteri în anul 2020.

 

Cauzele principale ale deceselor materne sunt sângerările masive, hipertensiunea arterială, infecțiile din timpul sarcinii, complicațiile apărute în urma unui avort realizat în condiții de nesiguranță și afecțiunile preexistente care pot fi agravate de sarcină (cum ar fi HIV/SIDA și malaria). Acestea pot fi prevenite și tratate în mare parte prin acces la servicii medicale de calitate și bazate pe respect.

 

Cu toate acestea, serviciile de asistență medicală primară furnizate în cadrul comunității sunt insuficiente, iar finanțarea lor este adesea insuficientă. În plus, o treime dintre femei nu beneficiază nici măcar de patru dintre cele opt controale prenatale recomandate, iar 270 de milioane de femei nu au acces la metode moderne de planificare familială.

 

Este esențial ca femeile să dețină controlul asupra sănătății reproducerii, iar finanțarea insuficientă, lipsa personalului medical calificat și lanțurile deficitare de aprovizionare cu produse medicale trebuie abordate pentru a reduce numărul de decese materne. Pandemia de COVID-19 a îngreunat și mai mult progresele în domeniul sănătății materne, iar țările ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că femeile însărcinate și cele care își planifică o sarcină au acces la vaccinuri împotriva COVID-19 și la îngrijiri prenatale eficiente.

 

În plus, criza COVID-19 a creat oportunitatea de a reflecta asupra necesității îmbunătățirii sistemelor de sănătate și a infrastructurii medicale, astfel încât acestea să fie mai eficiente și mai robuste în fața unor astfel de crize. Raportul subliniază importanța investițiilor în servicii medicale de bază, precum și în educația și formarea personalului medical, pentru a asigura furnizarea de servicii de calitate și pentru a preveni decesele materne care pot fi prevenite.

 

În final, raportul reamintește faptul că reducerea ratei mortalității materne necesită angajamentul politic și finanțarea corespunzătoare pentru a dezvolta sisteme de sănătate puternice și durabile, care să ofere acces echitabil la servicii medicale de calitate pentru toate femeile, indiferent de locul în care trăiesc sau de venitul pe care îl au. În acest fel, se poate asigura că fiecare femeie are acces la îngrijirea de care are nevoie pentru a avea o sarcină sănătoasă și pentru a naște un copil sănătos, fără a-și pune viața în pericol.

 

Raportul este disponibil aici.

Sursa foto: UNICEF/Satu



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Statele membre UE negociază eliminarea treptată a gazelor cu efect de seră
book Sancțiunile economice: o strategie eficientă sau doar o idee proastă?
book Redresare economică zona euro în 2023: creștere PIB, scădere inflație și echilibrare energie
book Viitorul sistemului public de pensii din România în contextul prognozei economice a Uniunii Europene
book 500 victime ale traficului de persoane identificate în 2022 în România
book Programul Sănătate 2021-2027: Investiții de 5,45 miliarde de euro în infrastructura medicală și servicii de screening pentru peste 800.000 de persoane
book 1,46 miliarde de copii fără protecție socială: OIM și UNICEF avertizează asupra nevoii urgente de a construi o sistem universal de protecție socială pentru copii
book Raport UNICEF: Malnutriția în randul mamelor crește cu 25% în țările afectate de criză, subliniind necesitatea de a investi în programe de nutriție pentru protejarea femeilor și nou-născuților
book Cum se monteaza o usa
book Viziteaza obiectivele turistice din Ilfov, la bordul masinii companiei de inchirieri auto din Otopeni
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online