Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Concert pentru doua piane si orchestra


Concert pentru doua piane si orchestraCategorie : Evenimente > Concerte
publicat pe : 07.11.2013

Aţi ascultat vreodată un concert pentru două piane şi orchestră? Dacă nu aţi încercat încă această experienţă muzicală deosebită, Orchestra de Cameră Radio vă invită miercuri, 13 noiembrie (19.00), la Concertul în re minor pentru două piane şi orchestră, semnat de compozitorul francez Francis Poulenc. Veţi aprecia interpretarea a doi pianişti români cu un palmares cuprinzător: Dana Borşan - solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio - şi mai tânărul său „discipol", Toma Popovici.

Dirijor invitat al serii este Mihail Agafiţa, prim dirijor şi director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, sub bagheta căruia s-au desfăşurat până în prezent peste 350 de concerte, spectacole de operă şi balet cu ansambluri din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, S.U.A., Rusia, Ucraina, Belarus, Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Monaco, Malta şi Tunisia.

 

Premiera concertului pentru două piane şi orchestră semnat de Poulenc a avut loc în 1932 la Veneţia, solişti fiind compozitorul însuşi şi prietenul său, pianistul Jacques Février, alături de orchestra celebrului teatru liric Scala din Milano, lucrarea obţinând imediat aprecierea publicului.

 

În programul serii veţi asculta şi Concertul pentru orchestră de coarde, creaţie a compozitoarei românce Carmen Petra-Basacopol, care după studiile în compoziţie urmate la Universitatea Națională de Muzică din București, şi-a continuat formarea la Paris şi a primit diploma de doctor în muzicologie chiar la prestigioasa academie franceză Sorbona. Premii în ţară şi străinătate sunt o recunoaştere a valorii artistei. Seara se va încheia cu Simfonia nr. 5 în si bemol major concepută de Schubert, compusă sub influenţa creaţiilor lor Mozart.

 

Dirijorul MIHAIL AGAFIŢA şi-a îmbogăţit mereu repertoriul cu partituri importante din toate perioadele de creaţie de la baroc până la cele contemporane, demonstrând un interes special pentru lucrările în primă audiţie. Seria de concerte susţinute în Spania împreună cu Isabela Pantoja a culminat cu un remarcabil eveniment muzical în celebra sală Palau de la Musica din Barcelona, înregistrat de casa de discuri Sony atât pe CD cât şi pe DVD.

Printre ansamblurile care s-au bucurat de prezenţa la pupitru a dirijorului Mihail Agafiţa se numără: Orchestrele Naţionale ale Republicii Moldova din Chişinău şi Republicii Belarus din Minsk, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, orchestrele Filarmonicilor din România - Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Ploieşti, Bacău, Craiova, Oradea, Botoşani, Orchestra Simfonică „Academica" a Universitaţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Orchestra Simfonică a Academiei de Muzică din Chişinau, Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova, orchestra din Extremadura - Badajoz, Spania, Pori Sinfonietta - Finlanda, Owensboro Symphony Orchestra, Great Falls Symphony Orchestra, Ohio University Symphony Orchestra - SUA, Teatrele de Operă şi Balet din Chişinău, Teatrul de stat al baletului pe gheaţă St. Petersburg - Rusia ş.a.

 

DANA BORŞAN a încheiat în anul 2006, alături de Orchestra de Cameră Radio, un proiect unic până acum în istoria muzicii românești: Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album de 8 CD-uri editate de „Casa Radio".

În același areal de sondări ale universului mozartian s-a înscris și Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W. A. Mozart, concretizată într-o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu.

Dintre numeroasele sale participări la festivaluri, amintim faptul că în anul 2011 pianista a fost invitată să concerteze în cadrul Festivalului international „Robert Schumann" de la Zwickau - Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului „George Enescu" - Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

Dana Borşan a susţinut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franţa, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia şi este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară, repertoriul său însemnând peste 50 de concerte, precum şi programe consistente, atractive de recital şi de muzică de cameră.

 

Discipol al pianistei Dana Borşan, TOMA POPOVICI este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucuresti şi, în prezent, profesor asociat şi doctorand al aceleiaşi universităţi. A urmat cursurile de master la College of Fine Arts din cadrul Universităţii din Boston, unde a studiat cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum şi Tong-Il Han.

Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional George Enescu 1998 şi 2011, Rockport Chamber Music Festival 2007, Kneisel Hall Festival 2001 şi 2002, Yale University Norfolk Festival 2003, Bucharest Music and Film Festival 2008, 2009 şi 2011, precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor din Bacău, Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti.

Mare iubitor al muzicii de cameră, pianistul Toma Popovici este membru fondator al „Trio Strad", alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al „Trio Tancrede", alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme, şi colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws ş.a.

 

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

 

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sauwww.orchestreradio.com.


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii evenimente
Alte evenimente din aceeasi categorie:
book Start EUROPAfest 25 din 10 mai, Opening Gala Concert - Bucuresti & Sibiu
book EUROPAfest 2016, povestea de succes continua - 12 - 21 mai, Bucuresti & Sibiu
book EUROPAfest 2016, primul eveniment Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti
book EUROPAfest Summer Edition lanseaza Summer Music Academy Sinaia 2015
book SEARA MOZART deschide anul 2015 pentru Orchestra Nationala Radio!
book Tinerimea Romana celebreaza Ziua Culturii Nationale
book Concert A.G. Weinberger la Muzeul National al Taranului Roman
book Cantari din vatra satului - Concert al rapsodului popular Ion Creteanu la Muzeul National al Taranului Roman
book Violoncelistul Razvan Suma – protagonistul unui concert Haydn la Sala Radio
book Tiberiu Soare dirijeaza la Sala Radio „Asa grait-a Zarathustra”, concert aniversar Richard Strauss
 
Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online