![]() |
ARTICOLE |
|
Fiecare institutie constientizeaza, in prezent, de ce este necesara comunicarea cu exteriorul si in ce fel modul in care comunica influenteaza imaginea sa si relatia cu partenerii si cu societatea.
In acest scop s-au creat departamente de relatii publice si comunicare, iar acolo unde acestea nu exista s-au cautat solutii ori pentru externalizarea serviciilor, ori pentru insarcinarea unei persoane cu aceste responsabilitati.
In functie de posibilitatile financiare, fiecare organizatie cauta solutii pentru ca ceea ce are legatura cu activitatea sa sau o poate imbunatati sa ajunga sa fie cunoscut.
Cea mai facila forma de comunicare cu exteriorul este redactarea unui comunicat de presa si transmiterea sa atat catre presa, cat si spre site-urile specializate.
Astfel, organizatia comunica diverse informatii legate de organizarea unui eveniment, de rezultatele unui bilant, de inaugurarea unui produs sau serviciu, de incheierea unui parteneriat, de implicarea intr-o campanie de relatii publice, etc.
Tot printr-un comunicat de presa organizatia poate informa presa, partenerii de afaceri, precum si orice alte parti interesate in legatura cu producerea unui eveniment, chiar si neplacut.
Pe de alta parte, furnizarea de informatii prin transmiterea unui comunicat de presa include organizatia intr-un circuit, o face cunoscuta. Facand parte din acest circuit, organizatia poate, la randul ei, sa cunoasca activitatea concurentei.
Pe langa comunicatul de presa, o organizatie poate alege si alte forme de comunicare, respectiv, conferinte, seminarii, prezente la targuri, expozitii, discursuri, participari la workshop-uri, interviuri, etc.
Metodele de comunicare sunt diverse si indiferent ca aceastea sunt verbale sau scrise (aici incluzand si forma de comunicare online), ele trebuie folosite in favoarea institutiei.
Evident, alegand sa iasa in societate, comunicand, organizatia trebuie sa acorde o mare atentie persoanelor implicate in acest proces, pregatirii acestora, colaborarii dintre ele si celelalte departamente, modului in care ele isi exercita atributiile. Urmarirea efectelor comunicarii, a impactului si a reactiilor pe piata este esentiala, pentru ca reprezinta oglinda eficientei acestui proces, care trebuie, permanent, imbunatatit.
Trebuie retinut ca o organizatie care comunica in mod constant atat lucrurile care ii sunt favorabile, cat si cele care sunt mai putin placute este de preferat uneia care alege sa nu comunice deloc.
Comunicarea confera incredere, denota o atitudine transparenta, atat de necesara intr-un parteneriat si confera credibilitate in interiorul firmei, dar si in relatia cu partenerii si in fata societatii.
Echipa Promoafaceri
![]() |
ARTICOLE |
|