Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Chopin indragostit, Muzeul National al Taranului Roman, Sala Foaier, 1 martie – 1 aprilie 2012

Chopin indragostit, Muzeul National al Taranului Roman, Sala Foaier, 1 martie – 1 aprilie 2012Categorie: Evenimente > Expozitii
publicat: 23.02.2012

Institutul Polonez din Bucuresti, Muzeul National de Etnografie din Varsovia si Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 1 martie 2012, de la ora 17.00, la vernisajul expozitiei CHOPIN INDRAGOSTIT, care va avea loc in Sala Foaier, la Muzeul National al Taranului Roman.

 

Vor vorbi:

dr. Virgil Stefan Nitulescu - directorul Muzeului National al Taranului Roman,

Maja Wawrzyk - directorul Institutului Polonez din Bucuresti si

dr. Adam Czyżewski - directorul Muzeului National de Etnografie din Varsovia

 

Dupa momentul de deschidere, publicul este invitat la Studioul Horia Bernea, la concertul Influente nationale in muzica lui Chopin, sustinut de Janusz Prusinowski Trio.

 

Expozitia prezinta legaturile dintre muzica traditionala si muzica lui Fryderyk Chopin si contine lucrari ale artistilor din diferite parti ale lumii - traditii care par sa-l fi inspirat pe compozitorul polonez. Adam Czyżewski, cel care a creat conceptul acestei expozitii, a colaborat cu specialisti de la Institutul de Arta din cadrul Academiei Poloneze de Stiinta, printre care Ewa Dahlig-Turek sau Maria Pomianowska (care conduce ansamblul „Zespół Polski"), ea insasi compozitor si multiinstrumentist care popularizeaza in strainatate muzica lui Chopin. Printre obiectele prezentate in expozitie se afla instrumentele folosite in epoca, in zona rurala din regiunea Mazovia. Unele dintre ele, precum tambalul, basul si cimpoiul sunt inca folosite in muzica populara poloneza. Altele, precum suka din Biłgoraj si Mielec sau vioara din Płock nu au supravietuit pana astazi, dar au fost reconstituite dupa surse iconografice sau in baza descoperirilor arheologice, fiind prezente in cadrul expozitiei.

 

O parte importanta a expozitiei este dedicata fonogramelor care infatiseaza portretul muzical al artistilor din Mazovia, care au invatat sa cante ascultandu-si maestrii, interpretand repertoriul ani la rand.

 

Inregistrarile de arhiva, care sunt prezentate in cadrul expozitiei, provin de la Institutul de Arta din cadrul Academiei Poloneze de Stiinta. Culegerea si colectarea materialelor sonore ale muzicii traditionale poloneze a debutat inca din perioada interbelica, cele mai multe dintre inregistrari fiind distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Datorita eforturilor depuse de Jadwiga si Marian Sobieski, arhivele au fost reconstituite. Intre 1950 si 1954, in timpul unei actiuni privind culegerea de folclor muzical (Akcja Zbierania Folkloru Muzycznego), au fost inregistrate 46.000 de fonograme, multe dintre ele fiind si astazi folosite de catre companiile de inregistrari, pentru producerea de noi discuri. Multumita inregistrarii muzicienilor nascuti in a doua parte a secolului al XIX-lea si in prima parte a secolului al XX-lea, avem posibilitatea de a explora sunetul epocii lui Fryderyk Chopin.

 

Chopin nu a fost influentat doar de muzica mazoviana sau poloneza in general. De aceea, instrumente mult mai exotice, precum santor, kemancze si saranga pot fi vazute in expozitie.

 

Curatorul expozitiei: dr. Adam Czyżewski

Scenografia: Maria Pomianowska

Consultant stiintific: dr. Ewa Dahlig-Turek

 

Janusz Prusinowski Trio inseamna, de fapt, patru discipoli si continuatori ai muzicienilor de la sat, in acelasi timp o formatie avangardista cu un „sound" si un limbaj al improvizatiei caracteristice. Imbina muzica cu dansul, arhaicul cu modernul. Stilul usor recognoscibil al Trio-ului incearca sa faca cunoscute cele mai importante elemente ale muzicii rurale, din centrul Poloniei. Demonstreaza ca muzica traditionala a satului polonez poate fi un punct de referinta pentru multe genuri: prin melodicitatea si tempo-ul rubato se apropie de Chopin, improvizatiile o fac sa semene cu blues-ul si jazz-ul, prin coloristica duce cu gandul la muzica contemporana, prin expresivitate aduce cu rock-ul.

 

Intrarea este libera.

 

Organizatori: Institutul Polonez din Bucuresti, Muzeul National de Etnografie din Varsovia, Muzeul National al Taranului Roman

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.LiterNet.ro, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, www.onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.decosieco.ro, www.b365.ro, www.comunicatedepresa.ro.

 

 



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii evenimente
evenimente din aceeasi categorie:
book Publicul invitat sa re-descopere lucrari esentiale pentru istoria recenta a artei romanesti
book Expozitia permanenta a Colectiei ”Simion A. Iuca” la Muzeul Colectiilor de Arta
book De Ziua Crucii, la muzeu pe 14 septembrie
book Pack Expo 2016, expozitia anului din Europa de Sud Est pentru industria de ambalaje si solutii de ambalare
book Pe 1 iunie incepe METAL SHOW
book Ion Ratiu - Un destin pentru Romania, expozitie de fotografie 5 - 22 mai 2016, Muzeul National al Taranului Roman
book METAL SHOW -Expozitie internationala pentru prelucrarea metalelor, scule de precizie, sudura si robotica
book Concert in expozitia EGAL. Arta si feminism in Romania moderna
book Expo Mama si Copilul, 1 - 3 aprilie 2016 la Palatul Parlamentului
book Cleaning Show, singura expozitie de curatenie profesionala din Romania, in martie la ROMEXPO
 
Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online