Informatii articole

ARTICOLE

 

Supararea organizatiilor: de ce unele comunicate de presa ajung stiri, iar altele nu

Categorie: Articole > Ghid promovare si comunicare
publicat: 27.03.2010

 

Organizatiile trimit comunicate de presa si se asteapta sa citeasca despre ele a doua zi in ziare. Sunt multe situatii insa in care organizatiile nu-si gasesc reflectat continutul informarii transmise in materialele de presa.

 

Prima tendinta la nivelul organizatiei este de dezamagire. Urmatorul pas il reprezinta intrebarile legate de motivul pentru care jurnalistii nu au fost interesati de informatiile transmise.

 

Evident, raspunsul se invarteste in jurul culpabilizarii presei. Daca mai intervin si raportarile pe care fiecare responsabil cu relatiile publice si comunicare trebuie sa le faca in legatura cu rezultatele activitatii sale, situatia poate deveni neplacuta.

 

Dincolo de primele acuze la adresa jurnalistilor care sunt interesati doar de evenimente sociale neplacute si violente, de barfele politice sau de ultimele mondenitati, de tendintele comerciale care detroneaza deontologia jurnalistica.... trebuie sa trageti aer in piept si sa ganditi la rece.

 

In primul rand, trebuie sa aveti permanent in vedere faptul ca atat organizatia pe care o reprezentati, cat si jurnalistii carora v-ati adresat actioneaza independent, fiecare avand dreptul si libertatea de a alege si de a decide.

 

Organizatia a decis sa trimita un comunicat de presa, iar jurnalistii au ales, in cazul respectiv, sa nu-l publice sau sa nu-l foloseasca intr-un material de presa.

 

In al doilea rand, nu trebuie sa uitati ca ceea ce pentru organizatie este important poate fi apreciat diferit de jurnalisti, care privesc si analizeaza evenimentele si gandesc stirile din alta perspectiva.

 

Nu puteti forta jurnalistii sa scrie tot ceea ce doreste organizatia, iar nepublicarea unei informatii nu trebuie sa influenteze negativ relatia dintre aceasta si media.

 

Aprecierile jurnalistilor cu privire la evenimentele din timpul zilei sunt gandite prin comparatie, sumarul, care nu poate fi nelimitat, fiind intocmit in functie atât de criterii economice - ce informatii se cauta si automat se vand si aduc bani - cat si pe criterii jurnalistice - sumarul editiei are o anumita structura si este intocmit in functie de raportarile la cerintele pietei dar si la activitatea concurentei in domeniu.

 

De asemenea, sumarul este influentat de multitudinea de evenimente noi produse in timpul zilei, de raportul dintre informatiile din diverse domenii - social, politic, economic, sportiv, cultural - dar si de alte evenimente previzibile.

 

Spre exemplu, o informare din partea organizatiei referitoare la un program social adresat unei singure unitati scolare va avea de pierdut in fata altuia cu impact mai larg sau cu alte implicatii la nivelul societatii.

 

Ce trebuie sa faceti in astfel de cazuri.

 

Este util sa apreciati obiectiv in ce masura comunicatul de presa transmis poate fi de interes pentru media. O atenta revista a presei si o monitorizare constanta a evenimentelor zilei va vor ajuta sa faceti aprecieri corecte din acest punct de vedere.

 

Nu cautati sa ajungeti in toata presa, daca evenimentul este de interes local, o mai mare receptivitate ati putea gasi la presa locala.

 

Nu incercati sa impuneti jurnalistilor un material PR-ist, pentru ca jurnalistii nu se lasa pacaliti si nu vor marsa pe aceasta latura.

 

Abordati acea parte a media care are deschidere pentru evenimente de genul celor pe care doriti sa le faceti publice. Exista site-uri si reviste de specialitate, dar si site-uri unde puteti transmite, evident contra cost, comunicatele de presa, ele fiind publicate automat.

 

Modalitatea de abordare a problemei depinde de ceea ce doriti sa se cunoasca, de capacitatea de a discerne, de a aprecia obiectiv si de a intelege nu numai organizatia pe care o reprezentati, dar si principiile pe baza carora functioneaza media.

 

Echipa Promoafaceri

 Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Cum să creezi o pagină de destinație de top pentru produsele sau serviciile tale
book Importanța promovării online a produselor pentru succesul afacerilor
book 20 reguli esențiale pentru o promovare eficientă a site-ului prin intermediul comunicatelor de presă
book 5 pasi pentru a alege firma perfecta de SEO
book Costuri, modalitati de promovare online a serviciilor si produselor
book Cum sa evitam fracturarea limbii romane prin optimizarea SEO
book Promovarea prin comunicate de presa, stiri si articole: de ce si cum trebuie sa profite firmele
book Promovarea in mediul online: usoara si nu prea. Ce ar trebui sa stie firmele?
book De ce este necesara prezenta managerului de marketing la standul expozitional?
book De ce aleg organizatiile sa comunice si de bine si de rau
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online