Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Din culisele unei expozitii: Restaurarea frescelor de la Manastirea Argesului

Din culisele unei expozitii: Restaurarea frescelor de la Manastirea ArgesuluiCategorie: Evenimente > Expozitii
publicat: 15.04.2013

Seria de activităţi în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului continuă în aprilie cu două întâlniri prin care propunem publicului o incursiune într-un domeniu fascinant: restaurarea picturii murale vechi.

 

Joi, 18 aprilie, 2013, de la ora 18.00 vă dezvăluim secretele din spatele laboriosului proces prin care frescele de secol XVI de la Mănăstirea Argeşului au fost salvate şi redate publicului în toată splendoarea lor. Invitaţii ÎNTÂLNIRII DE JOI sunt prof. univ. dr. Oliviu Boldura şi lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă, experţii restauratori care au coordonat două din cele trei echipe care au lucrat la restaurarea frescelor de la Argeş.

 

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro.

 

Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii Mănăstirii Argeşului de către echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, o parte din frescele care decorau interiorul lăcaşului - reprezentând mai puţin de 5% din suprafaţa picturii murale originare -  au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu.

 

După extragere, fiecare dintre fragmente a fost fixat într-un suport şi încadrat într-o ramă masivă de lemn. Intervenţiile majore de restaurare a frescelor au fost determinate de evenimentele din decembrie 1989, când piesele aflate în expunerea Muzeului Naţional de Artă al României au fost lovite de gloanţe.

 

Procesul de restaurare a frescelor Mănăstirii Argeşului a presupus, printre altele, îndepărtarea vechiului cadru de lemn care fixa fiecare fragment de pictură murală, curăţarea (îndepărtarea diverselor depuneri şi repictărilor sub care se păstra stratul de culoare original), fixarea stratului de culoare, intervenţii pe reversul fragmentelor, integrarea estetică a lacunelor din stratul de culoare şi, nu în ultimul rând, proiectarea şi confecţionarea unui nou sistem de susţinere.

 

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 11.00 invităm publicul adult la un atelier de tehnici de restaurare pictură murală, condus de prof. univ. dr. Oliviu Boldura şi colaboratorii săi - specialişti restauratori din cadrul CERECS ART. În continuarea discuţiei despre restaurarea frescelor Mănăstirii Argeşului, vă invităm la o demonstraţie practică în care veţi vedea şi experimenta diverse tehnici de restaurare (chituire, integrarea lacunelor din stratul de culoare etc.).

 

Tarif: biletul de intrare în expoziție (10 lei întreg, 5 lei redus). Participarea se face în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro.

 

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului prezintă publicului 31 dintre capodoperele picturii medievale româneşti. Atribuite zugravului Dobromir şi echipei sale, aceste fragmente de pictură murală au fost comandate în urmă cu aproape 500 de ani de voievodul Neagoe Basarab pentru a decora ctitoria sa de la Curtea de Argeş.

31 din fragmentele de pictură murală care se păstrează astăzi sunt expuse acum în premieră, ca urmare a finalizării unui îndelungat proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă.

Documentaţia care a rezultat în urma intervenţiilor de restaurare, extrem de complexe, la care au fost supuse fragmentele de frescă de la Mănăstirea Argeşului, ne permite să recompunem astăzi destinul ansamblului monumental de la Curtea de Argeş.

 

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului rămâne deschisă până pe 26 mai 2013.

 

Maria Sfrijan
Sectia Educatie, Comunicare, Proiecte Culturale si Marketing
Muzeul National de Arta al Romaniei
Calea Victoriei 49-53
Sector 1, Bucuresti
Telefon: 021.313.30.30 int. 923 / 021.314.81.19
www.mnar.arts.ro 



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii evenimente
evenimente din aceeasi categorie:
book Publicul invitat sa re-descopere lucrari esentiale pentru istoria recenta a artei romanesti
book Expozitia permanenta a Colectiei ”Simion A. Iuca” la Muzeul Colectiilor de Arta
book De Ziua Crucii, la muzeu pe 14 septembrie
book Pack Expo 2016, expozitia anului din Europa de Sud Est pentru industria de ambalaje si solutii de ambalare
book Pe 1 iunie incepe METAL SHOW
book Ion Ratiu - Un destin pentru Romania, expozitie de fotografie 5 - 22 mai 2016, Muzeul National al Taranului Roman
book METAL SHOW -Expozitie internationala pentru prelucrarea metalelor, scule de precizie, sudura si robotica
book Concert in expozitia EGAL. Arta si feminism in Romania moderna
book Expo Mama si Copilul, 1 - 3 aprilie 2016 la Palatul Parlamentului
book Cleaning Show, singura expozitie de curatenie profesionala din Romania, in martie la ROMEXPO
 
Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online