Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Inchiderea stagiunii la Opera Nationala Bucuresti: „AIDA" - spectacol aniversar Iulia Buciuceanu


Inchiderea stagiunii la Opera Nationala Bucuresti:  „AIDA" - spectacol aniversar Iulia BuciuceanuCategorie : Evenimente > Spectacole
publicat pe : 23.05.2011

La finalul a aproape noua luni de activitate in care a oferit publicului o varietate de evenimente speciale de o inalta calitate artistica, premiere de opera si balet, invitati din tara si strainatate, spectacole aniversare sau omagiale, lansari de carte, expozitii, ateliere pentru copii si tineri s.a., Opera Nationala Bucuresti se apropie de inchiderea stagiunii 2010-2011. Duminica, 29 mai (18.30), iubitorii genului liric sunt invitati la ultima reprezentatie a stagiunii: „AIDA" (Giuseppe Verdi). Spectacolul va fi dedicat uneia dintre marile mezzo-soprane care au marcat istoria Operei Nationale Bucuresti : Iulia Buciuceanu.

 

Iulia Buciuceanu si-a inceput studiile muzicale la Conservatorul din Iasi si le-a continuat la cel din Bucuresti, cu maestrii Jean Ranzescu si Jean Bobescu. In anul II de studiu a fost remarcata pentru talentul sau si a debutat la Opera Nationala Bucuresti in rolul Ondine din opera „Rusalka" de Antonin Dvorak, obtinand un extraordinar succes. Au urmat debuturile in roluri precum Polina din „Dama de pica" de Piotr Ilici Ceaikovski, Olga din „Evgheni Oneghin" de acelasi compozitor, Maddalena din „Rigoletto", Meg Page din „Falstaff", Azucena din „Il Trovatore" - Giuseppe Verdi, Carmen din opera omonima de Georges Bizet etc.

 

Iulia Buciuceanu este laureata a Concursului International de Canto de la Viena (1959), a Festivalului „Primavara de la Praga" (1960), a Concursului International de la Sofia si a Festivalului de Opera de la Helsinki (1962) si a castigat Marele Premiu la Concursul International de Canto de la Toulouse (1962). Faima sa a depasit granitele Romaniei, remarcandu-se de-a lungul timpului pe scene din Franta, fosta Iugoslavie, Rusia, Finlanda, China, Cehia, Mongolia, Bulgaria s.a.m.d.

 

Pe langa acest palmares, Iulia Buciuceanu a mai intrerpretat roluri precum: Ulrica din „Un ballo in maschera" de Giuseppe Verdi, Fricka din „Die Walküre" de Richard Wagner, Amneris din „Aida" de Giuseppe Verdi, Orfeu din „Orfeu" de Ch. W. Gluck, Venus din „Tannhäuser" de Richard Wagner, Mary din „Der fliegende Holläder" de Richard Wagner, Konceakovna din „Cneazul Igor" de Alexandr Borodin, Feodor din „Boris Godunov" de Modest Petrovici Musorgski etc.

 

Din distributia spectacolului „Aida" vor face parte doi solisti invitati din strainatate: mezzo-soprana de origine bulgara Elena Chavdarova (in rolul lui Amneris) si tenorul roman Daniel Magdal (Radames). Alaturi de acestia vor evolua artistii ONB: Mariana Colpos (Aida), Marius Bolos (Regele), Horia Sandu (Ramfis), Stefan Ignat (Amonasro), Liviu Indricau (Mesagerul), Dorina Chesei (Marea preoteasca) si solistii de balet Madalina Slateanu, Magdalena Radulescu, Alin Gheorghiu. Isi vor da concursul orchestra si corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu. Intreaga reprezentatie se va desfasura sub bagheta dirijorului invitat Alexandru Samoila.

 

Mezzo-soprana de origine bulgara Elena Chavdarova a absolvit Academia de Muzica din Sofia si s-a specializat la Opera Nationala din acelasi oras. Din 1992 a fost solista a operei din Plovdiv, unde a debutat in rolul Maddalena din „Rigoletto" de Giuseppe Verdi, iar din 1997 este solista a Operei Nationale din Sofia. Colaborarile sale includ aparitii in sali de prestigiu din tari ca Italia, Germania, Spania, Portugalia, Belgia, Macedonia, Olanda, Rusia, Japonia, Croatia, Coreea de Sud, Elvetia, Cipru.

 

Repertoriul sau contine lucrari verdiene precum rolurile Azucena din „Il Trovatore, Eboli din „Don Carlos", Fenena din „Nabucco", Ulrica din „Un ballo in maschera", alaturi de Carmen din opera cu acelasi titlu de Georges Bizet, Santuzza din „Cavalleria rusticana" de Pietro Mascagni, Olga din „Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski, Kontceakovna din „Cneazul Igor" de Alexandr Borodin etc.

 

Absolvent al Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi in 1991, Daniel Magdal a fost angajat ca solist la Opera Nationala Romana din acelasi oras pana in 1997, an in care s-a stabilit in Germania. De atunci desfasoara o bogata cariera internationala, fiind colaborator permanent al unor teatre precum cele din Braunschweig, Dresda, Freiburg, Hanovra, Saarbrücken, Schwerin, Berlin sau Praga. La acestea se adauga participarea la prestigioase festivaluri, precum cele din Mallorca (Spania), Osaka (Japonia) sau Edmonton  (Canada).

 

Daniel Magdal este un invitat constant al Operei  Nationale Bucuresti, pe scena careia a interpretat roluri precum: Turiddu din „Cavalleria rusticana" de Pietro Mascagni, Edgardo din „Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti, Samson din „Samson et Dalila" de Camille Saint - Saëns, Mario Cavaradossi din „Tosca" de Giacomo Puccini, Rodolfo din „La Bohème" de Giacomo Puccini, Don José din „Carmen" de Georges Bizet. Din repertoriul sau mai amintim roluri precum Riccardo din „Un ballo in maschera" („Bal mascat"), rolul titular din „Otello", Alfredo Germont din „La Traviata" - Giuseppe Verdi,  Florestan din "Fidelio" - Ludwig van Beethoven, Nemorino din "L'elisir d'Amore" ("Elixirul dragostei") - Gaetano Donizetti.

 

Dirijorul Alexandru Samoila a absolvit Conservatorul „Rimski - Korsakov" din Sankt Petersburg, urmand apoi si cursurile Conservatorului de Stat „Musorgski" din Ekaterinburg. In 1981 a devenit dirijor sef si director artistic al Teatrului National de Opera si Balet din Republica Moldova, intre timp colaborand cu Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Nationala Rusa, Orchestra Teatrului Mare din Moscova, Filarmonica Noua din Tokyo, Orchestra Nationala Radio din Bucuresti etc.

 

De-a lungul carierei sale, Alexandru Samoila a dirijat in teatre de opera din Moscova (Teatrul Mare, Opera „Stanislavski"), din Sankt Petersburg si din alte orase din Rusia si fosta Uniune Sovietica. A dirijat peste 50 de titluri de opera si balet si a intreprins turnee in tari precum Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia, Japonia, Islanda, Ungaria, Bulgaria, Turcia s.a.m.d. Printre succesele sale se numara colaborarea cu Royal Albert Hall din Londra, unde a debutat la pupitrul dirijoral cu spectacolul „Aida" de Giuseppe Verdi, in 1996. De la acea data este invitat frecvent al acestei institutii.

 

Cristina BARBULESCU

Coordonator - Departamentul Imagine, Promovare, Comunicare

 

OPERA NATIONALA BUCURESTI

Tel.: 311.52.54

Mobil: 0769.076.650
www.operanb.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii evenimente
Alte evenimente din aceeasi categorie:
book ILEANA, PRINCIPESA DE ROMANIA - Spectacol de teatru caritabil, 10 mai 2018 - Studioul Horia Bernea la Muzeul National al Taranului Roman
book Martie, luna ritmurilor cu personalitate, la Opera Comica pentru Copii
book Spectacolul „La traviata", in regia artistului britanic Paul Curran, revine pe scena Operei Nationale Bucuresti dupa succesul din Statele Unite ale Americii
book Balerinul Xander Parish, pe scena Operei Nationale Bucuresti in spectacolul de balet „DSCH. The Dream"
book Spectacol de neuitat la "Promenada Operei" - Editia a IX-a - Open Air Opera Classica
book "Giselle", capodopera baletului romantic, intr-o noua montare la Opera Nationala Bucuresti
book Gala Aniversara Mihnea Lamatic la Opera Nationala Bucuresti, 4 aprilie 2015
book Premiera la Opera Nationala Bucuresti: "Falstaff", in regia lui Graham Vick
book Spectacol dedicat Unirii Principatelor la Opera Comica pentru Copii
book Cel mai de succes musical din toate timpurile, "Fantoma de la Opera", vine la Bucuresti
 
Informatii evenimente

EVENIMENTE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online