Informatii articole

ARTICOLE

 

FMI ne-a cerut o reforma a salariilor. Guvernul a taiat in carne vie, mimand dialogul social

Categorie: Articole > Administratie, institutii publice
publicat: 14.02.2010

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) sa reduca cheltuielile din sectorul bugetar si sa elaboreze o reforma a salariilor in sensul unificarii celor ale angajatilor din sectorul bugetar. Conditia, impusa prin Acordul stand-by cu FMI, a dezmortit insa activitatea sindicala si a generat numeroase actiuni de protest, cei mai virulenti fiind sindicalistii din invatamant.

 

Va redam paragraful prin care Guvernul a promis expertilor FMI indeplinirea acestei conditii.

„Reforma salariilor. Autoritatile elaboreaza o lege unificata a salariilor din sectorul public ce va fi aprobata pana in luna octombrie 2009. Obiectivul acestei legi este acela de a asigura un sistem de salarizare transparent, echitabil si uniform pentru toti functionarii publici, care sa genereze in acelasi timp si economii considerabile pe termen mediu.

Pentru a contracara preocuparile conform carora proiectele anterioare ale acestei legi mai degrada ar majora si nu ar diminua anvelopa salariala, programul revizuit intareste angajamentele in acest sens, impunand:

(i) includerea in legislatie a unor masuri asiguratorii care sa garanteze reducerea cheltuielilor de personal in sectorul public pe termen mediu, cuprinzand limite anuale specifice acestor cheltuieli in vederea reducerii progresive de la 9% la 7% din PIB in decurs de cinci ani (pana la nivelurile existente anterior exceselor inregistrate in ultimii ani), inghetarea a majoritatii salariilor in 2010, si conditionarea altor majorari ale salariilor din sectorul public de reducea numarului de angajati necesara pentru a se respecta tintele in ceea ce priveste cheltuielile de personal in perioada 2011-15;

(ii) fundamentarea noii grile de salarizare pe principii conforme cu cele mai bune practici;

si (iii) obligatia de a evalua costurile totale pe care le presupune aceasta lege, evaluare efectuata de experti independenti inainte de a fi transmisa catre parlament.

 

In prezent se are in vedere derularea reformei in doua etape, prima etapa presupunand aprobarea pana la finele lui octombrie 2009 a unei legi organice privind salarizarea in sectorul public, care sa prezinte principiile fundamentale ale noului sistem, iar a doua etapa fiind constituita de legislatia ulterioara de implementare a legii care sa detalieze elementele sistemului, legislatie ce va fi aprobata pana in septembrie 2010". Aproximativ 1,3 milioane de posturi si aproape 4.000 de functii intra sub incidenta acestei promisiuni care s-a concretizat ca realitate in ciuda avalanselor de acuze care au fost aduse, inca de la anuntarea proiectului legislativ, de catre reprezentantii salariatilor si nu numai. Masura reducerii salariilor si a eliminarii sporurilor nu avea cum sa fie privita altfel decat prigonitoare in conditii de declin economic.

 

Proiectul de lege a fost elaborat si supus dezbaterii publice. Concluziile acestei dezbateri nu au fost facute nici pana in prezent cunoscute, dar urmarea a fost aprobarea actului normativ, in ciuda opozitiei sociale, amplificata si de politicieni. In plin an electoral, politicienii si-au disputat apropierea si sustinerea fata de popor, in functie de clasamentele din sondaje. Ajunsi pe locul trei in sondaje, liberalii au anuntat motiune de cenzura pentru a bloca adoptarea de catre Parlament a legii. Motiunea a picat si a venit randul Curtii Constitutionale sa pronunte daca noua lege era sau nu conforma cu legea fundamentala.

 

In ciuda anuntatelor amanari ale judecarii acestei sesizari de neconstitutionalitate si a miscarilor politice - intre ministri demisi, demisionari si interimari - judecatorii Curtii Constitutionale si-au dovedit impartialitatea si, pe neanuntate au dat verdictul: legea salarizarii unitare, asa cum a fost conceputa era conform Constitutiei. Imediat, legea a fost promulgata de presedinte si a fost publicatat in Monitorul Oficial. Exact la timp: expertii FMI se pregateau de o noua vizita in Romania, pentru a urmari cum sunt duse la bun sfarsit sarcinile impuse.

 

Intre timp, fiecare dintre confederatiile sindicale au organizat pichete, marsuri, mitinguri, greve, sute de mii de oameni au iesit in strada, au curs rauri de comunicate de presa si de declaratii. Dupa fiecare anuntare de eliminare a unui spor, ieseau scantei, chiar daca promisiunile erau facute in sensul ca acestea vor fi incluse in salariul de baza. Acesta era insa deja inghetat, iar discutiile pentru majorarea venitului minim pe economie au devenit hilare si inutile. Problema salarizarii, strans legata de cea a numarului de angajati, a devenit si mai acuta in conditiile anuntatelor disponibilizari in sectorul bugetar. Sute de mii de oameni vor pleca acasa in 2010, desi s-au facut declaratii diverse, cum ca, de fapt, este vorba despre posturi, nu despre persoane. Sindicalistii au reclamat incalcari ale Constitutiei, ale drepturilor omului si ale contractelor colective de munca.

 

S-au obtinut insa promisiuni cum ca, pana in iunie 2010, vor putea fi facute propuneri de modificare a legii. S-a creat si o comisie bipartita in acest sens, care să descrie in detaliu structura claselor si a categoriilor de functii, grila unică, dispozitiile revizuite pentru bonusuri, cerintele noului sistem centralizat si automatizat de administrare a salariilor, precum si orice alte aspecte conexe. Au fost invitati la discutii partenerii sociali. Fiecare dintre intalnirile si discutiile din cadrul acesteia au fost catalogate insa, de catre participantii sustinatori ai angajatilor drept „esuate". Partenerii sociali au invocat ca la nivelul institutiilor publice nu se cunoaste cum se va aplica legea salarizarii unitare si ca, pe fondul numeroaselor restructurari, reorganizari si comasari ramane inca o dilema raspunsul la cine avea atributii in acest sens.

 

Luna februarie a adus in Romania doi experti de la Banca Mondiala, care sa ne ajute in clarificarea problemelor iscate de aceasta lege gandita ca o forma de simplificare a salarizarii in sectorul bugetar.

 

Echipa Promoafaceri

 



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Statele membre UE negociază eliminarea treptată a gazelor cu efect de seră
book Sancțiunile economice: o strategie eficientă sau doar o idee proastă?
book Redresare economică zona euro în 2023: creștere PIB, scădere inflație și echilibrare energie
book Viitorul sistemului public de pensii din România în contextul prognozei economice a Uniunii Europene
book 500 victime ale traficului de persoane identificate în 2022 în România
book Programul Sănătate 2021-2027: Investiții de 5,45 miliarde de euro în infrastructura medicală și servicii de screening pentru peste 800.000 de persoane
book Femeile din întreaga lume sunt în pericol în timpul sarcinii și al nașterii, potrivit raportului prezentat recent de către agențiile ONU
book 1,46 miliarde de copii fără protecție socială: OIM și UNICEF avertizează asupra nevoii urgente de a construi o sistem universal de protecție socială pentru copii
book Raport UNICEF: Malnutriția în randul mamelor crește cu 25% în țările afectate de criză, subliniind necesitatea de a investi în programe de nutriție pentru protejarea femeilor și nou-născuților
book Cum se monteaza o usa
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online