Informatii stiri

STIRI

 

Incendiile de vegetație din Australia afectează stratul de ozon

Incendiile de vegetație din Australia afectează stratul de ozonCategorie: Stiri > Mediu, energie
publicat: 10.03.2023

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la MIT a descoperit că fumul provenit din incendiile de vegetație poate declanșa reacții chimice care erodează stratul protector de ozon din stratosferă, care protejează Pământul de radiațiile ultraviolete dăunătoare ale soarelui. Studiul s-a concentrat pe incendiile devastatoare care au avut loc în estul Australiei în perioada decembrie 2019-ianuarie 2020, cunoscute sub numele de "Vara Neagră". Aceste incendii au ars zeci de milioane de acri și au pompat peste 1 milion de tone de fum în atmosferă.

 

Echipa MIT a identificat o nouă reacție chimică prin care particulele de fum de la aceste incendii au contribuit la epuizarea stratului de ozon în regiunile situate deasupra Australiei, Noua Zeelandă și părți din Africa și America de Sud. Mai mult decât atât, modelul lor indică faptul că aceste incendii au avut un efect și asupra regiunilor polare, contribuind la lărgirea găurii de ozon din Antarctica cu 2,5 milioane de kilometri pătrați, adică 10% din suprafața sa comparativ cu anul precedent.

 

Chiar dacă organizațiile internaționale se concentrează asupra recuperării găurii de ozon din întreaga lume, studiul MIT sugerează că incendiile de vegetație pot declanșa o reacție care epuizează temporar ozonul atâta timp cât substanțele chimice care epuizează stratul de ozon persistă în atmosferă. Astfel, incendiile ar putea avea un efect negativ pe termen lung asupra recuperării ozonului.

 

Studiul este condus de Susan Solomon, profesor de studii de mediu Lee și Geraldine Martin la MIT și un expert în climă care a identificat prima dată substanțele chimice responsabile pentru gaura de ozon din Antarctica, și de Peidong Wang, student absolvent al MIT. Ei au colaborat cu cercetători de la Institutul de Cercetare a Mediului și Climei din Guangzhou, China; Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA; Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică din SUA; și Universitatea de Stat din Colorado.

 

Studiul a evidențiat faptul că incendiile de vegetație pot fi un semnal de alarmă pentru comunitatea științifică și a atras atenția asupra faptului că este important să fim vigilenți cu privire la încălzirea globală și la acești compuși care conțin clor. Această cercetare a fost susținută, în parte, de NASA și de Fundația Națională pentru Știință din SUA.

 

Echipa Promoafaceri.com

Sursa foto: news.mit.edu



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii stiri
stiri din aceeasi categorie:
book Planul REPowerEU pentru o energie accesibilă, securizată și durabilă în Europa
book UE își propune să reducă dependența de combustibilii fosili prin renovarea clădirilor și utilizarea energiei regenerabile
book Peste 200 milioane de euro pentru investitii in eficienta energetica
book Repartitoarele de caldura din apartamente creeaza jaf in buzunarele consumatorilor
book Unii investitori in energii regenerabile renunta la fondurile UE in favoarea certificatelor verzi
book Companiile interesate de investitii in eficienta energetica pot trimite proiectele din 13 mai
book Enel Green Power incepe lucrarile la cel de-al treilea parc eolian din Romania
book Ziua Pamantului, celebrata de Google printr-un logo special si interactiv
book Programul "Casa Verde", reluat in luna mai pentru persoane fizice
book UE da 67 mil. euro pentru proiecte de energii regenerabile. Cererile se depun pana in 12 mai
 
Informatii stiri

STIRI

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online