Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Impactul economic al PNDR in mediul rural la sfarsitul anului 2011

Categorie: Comunicate > Administratie, institutii publice
publicat: 06.01.2012

Proiectele finanţate prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR) aduc până în acest moment în economie peste 4 miliarde de euro.

 

Rezultatele de până în acest moment arată că în ceea ce priveşte modernizarea exploataţiilor agricole (Măsura 121), finanţările europene au vizat în principal culturile de câmp, mai precis achiziţionarea de utilaje specifice. Astfel, 1.064 de proiecte de investiţii, pentru care APDRP a semnat deja contractele de finanţare, au ca scop dotarea cu maşini agricole.

 

Alte proiecte au în vedere investiţii în creşterea porcilor, păsărilor sau bovinelor, principalele achiziţii fiind direcţionate spre construcţia de clădiri. Este vorba despre aproximativ 300 de proiecte.

 

Un lucru îmbucurător în finanţarea proiectelor de investiţii în agricultură îl reprezintă ponderea din ce în ce mai mare a producţiei ecologice. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit finanţează peste 260 de proiecte de investiţii care sunt axate pe agricultură ecologică.

 

În ceea ce priveşte creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123 împreună cu Schemele de ajutor de Stat aferente) majoritatea investiţiilor s-au concentrat pe industria alimentară (709 proiecte), procesarea produselor silvice atrăgând 135 de beneficiari. În industria alimentară APDRP a contractat şi 39 de proiecte care vizează procesarea BIO a produselor agricole.

 

Dacă ne referim la tipurile de beneficiari care au accesat Măsura 123, putem spune că majoritatea covârşitoare este reprezentată de microîntreprinderi, aproximativ 714.

O situaţie la fel de bună se constată şi în ceea ce priveşte diversificarea economiei rurale. Astfel, prin Măsura 312 'Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi', au fost finanţate 2.157 de noi microîntreprinderi, cu alte cuvinte, noi agenţi economici care să contribuie la dezvoltarea directă a economiei locale. Valoarea totală a tuturor acestor proiecte este de 125, 56 milioane de euro.

 

Deşi nu a mai avut interesul uriaş din perioada Programului SAPARD, proiectele de investiţii în turismul rural (Măsura 313) constituie un domeniu care a atras finanţări de 379 de milioane de euro prin 921 de proiecte contactate. Dintre acestea, peste 720 au solicitat fonduri nerambursabile pentru construcţia sau modernizarea de structuri turistice de cazare, alimentaţie publică şi agrement. Valoarea totală a investiţiilor este de 337 de milioane de euro. Alte proiecte au propus înfiinţarea în zonele rurale de centre de informare turistică, prevăzute cu toate echipamentele necesare, inclusiv cu personal de specialitate. 

 

Peste 1,14 miliarde de euro sunt angajate în investiţiile pentru renovarea şi dezvoltarea satelor (Măsura 322), fiind vorba de 369 de proiecte. Cu toate acestea, comunele beneficiare în mod real de banii europeni pentru infrastructură rurală sunt în număr de 390. Alocarea acestei Măsuri a fost epuizată încă de la primele licitaţii de proiecte.

 

Acestea sunt datele statistice ale implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în România până în acest moment, procesul de contractare de noi proiecte fiind în plină desfăşurare.

'Rezultatele de până acum arată contribuţia majoră pe care fondurile europene derulate de APDRP o au în economia rurală. Putem spune că se aduce un aport semnificativ la progresul mediului rural românesc. Cred că nu mai există vreo comună în care să nu fie o investiţie publică sau privată pe care să nu o sprijinim. 

Nu mai sunt mulţi bani disponibili, aşa că sfatul meu pentru toţi cei interesaţi este acela de a demara cât mai repede demersurile pentru alcătuirea proiectelor. În contextul unei concurenţe acerbe pentru obţinerea finanţării, APDRP va selecta doar cele mai bune şi viabile proiecte' a precizat Mihai Gavril Vădan, directorul general al Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

 

De la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat 95.694 de cereri de finanţare, în valoare de peste 15,26 miliarde de euro.

 

Până la această dată, au fost selectate spre finanţare 48.073 de proiecte în sumă de 4,58 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o angajare de 47% a fondurilor disponibile prin PNDR.

 

APDRP a efectuat, până în prezent, plăţi de aproximativ 4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie efectivă de peste 40%.

 

Serviciul Relaţii Mass-media al APDRP

Tel: +4021 - 310.16.35; massmedia@apdrp.ro;

www.apdrp.ro 



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii comunicate
comunicate din aceeasi categorie:
book Reuniunea comună a Rețelei Europene a Raportorilor Naționali sau a Mecanismelor Echivalente și a Platformei Societății Civile privind traficul de persoane
book ANPC încearcă blocarea activității asociațiilor de consumatori prin restrângerea drepturilor acestora!
book Siguranța ta nu e o joacă, campanie națională de prevenire a traficului de minori
book Consiliul Europei cere eliberarea imediată a lui Aleksey Navalnyy și reamintește Rusiei de obligația sa legală de a pune în aplicare hotărârile CEDO
book 14 grupuri infracționale organizate – destructurate în 2022 în urma investigațiilor pentru combaterea infracțiunilor de criminalitate informatică
book Raportul Ministerului Afacerilor Interne: 3.784 de intervenții în 24 de ore, 822 de infracțiuni semnalate și 11.775 de contravenții sancționate
book Management profesionist la Companiile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
book Programul de burse oferit de România atrage peste 50.000 de tineri non-UE din 146 de țări pentru anul universitar 2023-2024
book Bransamente electrice Bucuresti, siguranta si clienti multumiti!
book La ce este buna consultanta juridica?
 
Informatii comunicate

COMUNICATE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online